Вартоломей подписа томоса за автокефална църква в Украйна

Московската патриаршия отсече: Идеята е "безумна"
5 яну 2019 14:45, Анисия Иванова
101

Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес томоса (декрета) за автокефалия на православната църква на Украйна, предаде Асошиейтед прес. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя бе обвързана от 1686 г.

Този формален акт налага на украинските свещеници да направят избор коя църква да предпочетат на фона на цялостното влошаване на руско-украинските отношения и особено на фактическата война в Източна Украйна между правителствените сили и проруските бунтовници, отбелязва АП.

Още по темата

Миналия месец украински православни лидери обявиха създаването на нова, обединена църква, отделена от Московската патриаршия, и избраха младия митрополит Епифаниий за неин предстоятел (водач). Руската православна църква отговори със скъсване на връзките с Вселенската патриаршия, смятана за център на православния свят.

За подписването на томоса в Истанбул днес пристигна украинският президент Петро Порошенко. "За мен е голяма чест да посетя в Истанбул, където утре ще се състои дългоочаквано събитие", писа той във Фейсбук снощи и добави, че ще получи документа за автокефалията от вселенския патриарх Вартоломей. Това събитие ще открие "нова ера в православната история. . . Молим се за мир и единство", посочи Порошенко, цитиран от ДПА.

Преди подписването на томоса тази сутрин Порошенко се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха повече от час, съобщи Анадолската агенция, без да добавя подробности.

Подписването на томоса стана на церемония в храма "Свети Георги" край резиденцията на Вселенската патриаршия. Преди това подписване се състоя молебен, на който присъстваха Порошенко, украинският външен министър Павло Климкин, председателят на украинската Рада (парламента) Андрий Парубий, митрополит Епифаний, истанбулски свещеници, а също други украински политици и духовни лица от новосъздадената православна църква на Украйна.
След богослужението Вартоломей прие в своята резиденция украинския президент и митрополит Епифаний, след което те се върнаха в храма, където бе подписан томоса, предаде ТАСС.

Говорителят на московската патриаршия Александър Волков, цитиран от ТАСС, нарече днес идеята за независима украинска църква "безумна". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТрансатлснтическиА ти руско *** стой си в петербург и заработвай рубли.Освободиха се украинците от вас.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен92А поп Киро какъв е?полковник и трафикант на цигари.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ВАРТОЛОМЕЙ Е БИВШ КАПИТАН ОТ ТУРСКАТА АРМИЯ И ЗАКЛЕТ ОСМАНОФАШИСТ
79
3
 
4
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
До Хан ХюмАми Хюме, тръгвай с укротатарите да те видим докъде ще стигнеш
78
10
 
5
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Никой не ще да е със ***. Украинците отново доказаха, че са народ борещ се за независимост от руските сапожници.Браво братя украинци.
77
3
 
5
 
! Отговори
Понеже явно преди 5 години
Администраторите получават заплатите си в рубли и трият неудобни коментари наред. Ще го напиша пакРуската патриаршия съществува от 1589 до 1721. Не знам подробности как е станала патриаршия. Но ако е законно без санкция на константинополския патриарх не е миналоОт 1721 до 1917 патриарх няма.Шеф на църквата е императора.1917 Ленин дето обяви религията за опиум за народа назначава патриархА 1943 Сталин отваря църквите заради войната" Московската патриаршия" измислица с шеф офицер от КГБ
76
1
 
4
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Интересн форма на "Автокефалия", вместо Патриарх - Митрополит под шапката на Фанар (Вселенската патриаршия)!
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До татул 83 Не е нужно,защото е имало няколко събора през вековете,с които Вселенската патриаршия,в лицето на Вселенския патриарх,е упълномощена само тя единствено,да дава автокефалии на православни църкви и да решава спорове в правосвалния свят.Искането на нов събор,ще е неуважение,на предишните такива,има си каноничен ред.Русия се надява на нов сълор,където да упражни натиск,за да промени томоса в своя полза.Напразни мечти на ***.
74
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тодор85 Отнемането" на автокефалията на КиевскатаПЦ/УПЦ,от руснаците е незаконно.Изправена е една неправда.Честито на Украйна,за вэзстановената автокефалия на УПП!
73
5
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Тук става въпрос за отменена автокефалия на украинската църква през 1686 година , през която московските попове лишават Украйна от самостоятелна църква и я превръщат в Киевска митрополия към Московската патриаршия .А сега с този Томос , се възстановява канонические статуси на Киевската патриаршия и на патриарха Киевского и всей Руси !
72
5
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Фалшива новина! Цитира се несъществуваща информационна агенция.
71
5
 
2
 
! Отговори
татул преди 5 години
Ако този Томос е в разрез с историчес-ката църковна хореография, то той епринадено самоунищожен от Създателят .Щом вкарваш парите вцърквата,то от там вяра няма да излезе.Да се съберат на Събор правовлавнитецъркви и да си помогнат.Нашият синодпредполагам ,че има доста мъдрост.Правомощията на Вселенския патр.,не са ми ясни.
70
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 77 преди 5 години
Абсолютно си прав. Нарича се "вселенски" от средновековни времена,защото константинополският патриарх е бил директно назначаван от византийския император,който па се е водил наместник на Божиетоо Царство на Земята.съперничеството с папата достига връх в 1054 година, когато се случва официалната схизма. Но автокефалии Вселенският Патриарх НЯМА ПРАВО ДА РАЗДАВА ЕДНОЛИЧНО !! Дори в средновековните времена такива решения се вземат на Вселенски събори!!
69
4
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
И на тази снимка се виждат само Истанбулския поп, укро менте поп и останалото - само мутри.
68
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Ви преди 5 години
Вселенски се нарича,защото преди Константинопол се е считал за център на света,но той вече не съществува.Все пак някои хора още имат мокри сънища,макар и след толкова векове.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да... отново глупаи коментари русофили-русофоби... Истината е, че Вартоломей и Патриаршията НЕ МОЖЕ ЕДНОЛИЧНО ДА РАЗДАВА АВТОКЕФАЛИИ !! Автокефалия се получава на Вселенски събор, решението се взема с гласуване от всички православни църкви!! Дори Българската църква, първата, получила самостоятелност в Света, е хиротонисана след събора в Константинопол, на който Борис Първи изключително хитро успява да скара / за пореден път / Константинопол и Рим. Позор за Православието !!!
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбирам като какъв вселенския патриарх раздава автономии в православния свят? Освен "вселенски" да означава патриарх на патриарсите? Ако някой знае обяснете моля!
65
14
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Най - големият ефект от украинската автокефалия е в това , че лиши руската православна църква от 30% от нейните приходи . А това е силен удар по кремълската пропагандна машина и Руският мир .
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69кубанская столица - чемодан, вокзал, кубанская столица...а може и Улан Батор !
63
3
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Интересни караварските *** каква връзка имат с религията. Там е казано Не Лъжи, Не Кради, Не Убивай, Не пожелавайки разни работи принадлежащи на ближния ти....