Младите надежди в... тероризма?! 8-годишен разпитан в Лондон

То било разпитано от полицията по подозрения за радикализация
7 яну 2019 21:45,
58
Младите надежди в... тероризма?! 8-годишен разпитан в Лондон
Снимка: Pexels

8-годишно дете е било разпитано от полицейските власти в Лондон, защото сметнали, че може да стане терорист.

Двама служители на полицията и един социален работник посетили училище в източната част на Лондон. Детето било дръпнато на страна от съучениците си и било отведено в друга стая, където властите започнали да го разпитват за неговите религиозни вярвания, пишат от "Индепендънт".

Причината за всичко това е, че бащата на детето бил заподозрян за връзки с членове на терористична организация. Мъжът взел участие в масова молитва на мюсюлмани през 2014 година, за която се смята, че имала връзка с терористичната мрежа на Анджем Чудари - Ал Мухаджирун. Самата групировка е планирала и осъществявала десетки терористични атаки, една от които и тази в района на моста "Лондон бридж", взела 7 жертви.

Случаят с 8-годишното момче се проверява от службите за борба с тероризма, след като е било подадено оплакване от страна на родителите, че детето им е било травматизирано.

По думите на бащата синът му е бил разпитван за исляма, джамията, която семейството посещава. 8-годишното дете трябвало да обясни дали се моли и какви били религиозните му възгледи. Освен това, двамата полицаи го накарали да рецитира и пасажи от Корана.

Към момента семейството се консултира с юристи. Случката се разиграла през юли миналата година, но не е ясно защо семейството търси правата си едва сега. Родителите твърдят, че са под прицел само заради това, че са мюсюлмани и разпита на детето бил по ислямофобски подбуди. По думите им момченцето било повикано от полицията без тяхното знание. 

Самите родители също са били разпитани от властите за своите религиозни вярвания и практики. След срещата си с властите майката и бащата също били травмирани, а освен това служителите на реда ги накарали да се чувстват като престъпници.

Службите за борба с тероризма редовно изпращат хора, свързани по един или друг начин с екстремисти, в превантивни програми, които да предотвратят бъдещата им радикализация. Мерките помагат на деца и хора в лабилно състояние, които имат нужда от подкрепа. Според информация на правителството 42% от хората, посетили програмата, не предприемат радикални действия в бъдеще. 

Според данните по-голямата част от хората, посетили програмата в периода 2017-2018 година са на възраст под 20 години. Малко над 2000 души на възраст под 15 години са били заподозрени в радикализация, а според статистиката това е с 20% повече от предходната година. Това е и причината 8-годишното момченце да е разпитано от властите.

Директорът на Royal United Institute – британска служба за защита и сигурност, Рафаело Пантучи твърди, че действията, предприети от полицията спрямо момченцето са напълно оправдани.

"Много е възможно родителите да са онези, които радикализират детето си. Властите трябва да намерят начин да достигнат до подрастващия и то да го направят в среда, която е сигурна за самия него. А това не винаги е в присъствието на родителите", твърди пред "Индепендънт" Пантучи.

По думите му няма никакви данни дали е имало и други подобни случаи, а причината е, че в такива ситуации участват деца. Следователно, случилото трябва да се държи в колкото е възможно по-голяма тайна, за да се предпази психиката на самото дете.

"Реакцията на институциите е напълно нормална, защото... става въпрос за радикализация на деца", коментира още директорът на британската служба.

Всъщност през март миналата година учителят Умар Хаке беше осъден на доживотен затвор, след като стана ясно, че се опитал да изгради армия от деца, които да осъществят няколко терористични атаки в цял Лондон.

25-годишния преподавател плащал на децата пари, за да остават след часовете в джамията в Източен Лондон, а онова, което се случвало вътре, трябвало да остане пълна тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Turko преди 5 години
Нашите *** с промити мозъци заслужават и разбират само от дебела тояга.Аз като натурален турчин стоя далеч простолюдието.Всеки турчин ако мислеше като мен днес Европа и Балканите щяха да са приказка.Този младеж вместо да учи нашите простаци му промили мозъка.Лапето няма вина че е попаднал между диваци и прости индивиди.
13
15
 
10
 
! Отговори
дуxaл съм на Станише преди 5 години
Да ви се похваля правил съм cвиpкa на Станишев! В централата на БСП повечето cмe гeйoве и често си правим мъжки opгии!
12
0
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 10. Не очаквай да видиш някаво възраждане от ИРА поради 2 причини. 1) След 9/11 парите от Америка бяха спряни от самите янки по обясними причини и 2) Постигнаха някакво приемливо споразумение с англичаните за Ирландия което между другото е голям проблем за Брексит понеже граница между Ирлания и С. Ирландия няма и те не искат да слагат такава след Брексит - тва може да се окаже разковничето британците да останат в съюза до някаква степен....
11
2
 
29
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Нямам нищо против мюсюлманите, но да си седят в държавите, а напусналите ги да си се прибират! Тяхната религия няма място в земите на Бялата раса и Християнската цивилизация.
10
0
 
21
 
! Отговори
Кеф преди 5 години
Либералният модел претърпя пълно фиаско.Но така или иначе с човечеството е свършено!
9
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Чак сега родителите се оплакват , щото са надушили че могат да изкарат пари от тая работа . и те наистина ще направят пачка , от ей тъй на . Без да се напъват много -много . Обиди ,расова, религиозна и сек/суална травма са изключително високо платени в УК . Като пример; Големия общински "коптор" населен с не/гри и араби който горя в Лондон преди около 1-2 години донесе на на няколко от обитателите си по 130 хил лири , въпреки че имаше големи съмнения че самите те са си го причинили .
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата им държава е някакъв колониален майймунарник със същества от гза на географията, но са дали права на всякакви килимни поговци и палмови демократи. Тоя е някакъв аматьор дето един еритрол не няма да може да нитрира. След Брекзита да видим ИРА-истински дали ще се възродят, но нямат живец за атаки. Те никога не са взривили детска градина, за да покажат непуткински тероризъм.
7
1
 
30
 
! Отговори
Диабло преди 5 години
Малкото куче, е също толкова куче колкото и голямото, просто още не достатъчно заякнало за да Хапе.!.
6
0
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Лондонските терористи не ме интересуват.Интересува ме докога държава тук ще защитава ромските терористи, които грабят, изнасилват, бият и убиват българите !?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ганюАми нали те си ги създават и после пак те се борят срещу тях!
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малкия ще отмъсти за тормоза. С детонатор и пластичен тнт ще търси възмездие пред парламента.
3
5
 
29
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
най добрите служби в света си знаят работата,в страната на шерлок холмс няма случайни неща всичко се доказва и е аргументираносъс сигурност има нещо което им е дало повод да го разпитат бащата да не се прави на света вода
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използваше се повода,че сегашните управляващи уж се борят с тероризма и координираха действията си с руснаците,но много невинни хора пострадаха,включително и европейци! Преследваха се и се мачкаха масово хора и заради свободното им мислене!
1
2
 
29
 
! Отговори
an преди 5 години
Нали не искат българи