Белгийски съд: На ски може, на работа – не

Започва първият процес за терористична атака на ИД
Обновена: 8 яну 2019 19:36 | 8 яну 2019 19:30,
5
Белгийски съд: На ски може, на работа – не
Снимка: архив, БТА

Белгийски съдия прецени правото на почивка като по-ценно от служебните задължения, правейки подбор за назначаване на съдебни заседатели. Магистратът избра 12 редовни и 12 резервни заседатели по дело срещу заподозрените в извършването на атентата в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., при който загинаха 4-ма, а други трима бяха ранени. Процесът започва на 10 януари в Брюксел.

Над 200 белгийци са били призовани да изпълнят гражданския си дълг като съдебни заседатели, пише местната преса. Мнозина от тях били отхвърлени от защитата и обвинението. Повече от 60 души са се явили лично пред съдия с искане да бъдат освободени, като са представили всевъзможни причини.

Тв VTM съобщи, че магистратът е преценил някои от изтъкваните извинения като по-основателни от други. Той например приел всички медицински бележки, както и молби, свързани с жителство извън Брюксел, които биха създали неудобство за заседателите да пътуват за процеса. Освободен е бил и гражданин, който отивал на ски в края на месеца, както и друг, който се оплакал, че недочува.

Затова пък аргументът на кандидат-заседател, че има съмнения в своята съвест, не е бил уважен, съобщи телевизията. Подобна била участта и на гражданин, който изтъкнал, че е незаменим в службата и не може да отсъства от работа.

Съдията отклонил и извинението на призован, че не се чувства безпристрастен, след като е чел във вестника подробности за атентата. Като заседател ще служи и адвокат, който опитал да се измъкне с аргумента, че има диплома на юрист и така ще е по-компетентен от останалите членове на журито.

Съдебните заседатели трябва да преценят дали Мехди Немуш и Насер Бендрер са виновни за убийството на двама туристи и двама служители на музея, извършено при стрелбата на 24 май 2014 г. Прокурорът ще пледира, че двамата френски граждани са замислили и осъществили атентата, като първият е разстрелял жертвите, а вторият е осигурил оръжието и е подпомогнал бягството на терориста.

Немуш е първият джихадист, завърнал се от Сирия, след като се е бил на страната на “Ислямска държава”. Смята се, че той е открил огън във фоайето на музея, убивайки двама еврейски туристи, портиера и доброволка. Целият атентат е продължил 82 секунди, като Немуш е извадил автомата от сак, носен през рамо, прибрал го хладнокръвно след стрелбата, след което е напуснал сградата в центъра на Брюксел.

Той беше заловен 6 дни по-късно в Южна Франция, а съучастникът му 7 месеца след атентата. Следствието твърди, че Немуш е бил част от терористичната група, организирала нападенията в Париж през ноември 2015 г., когато загинаха 130 души, а над 400 бяха ранени.

Двамата обвиняеми отричат участие в терористична дейност. По време на процеса прокуратурата ще представи показания на над 100 свидетели. Повече от 300 журналисти са се регистрирали да отразяват процеса - първи по серията атентати, организирани от “Ислямска държава” в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И откога Мехди Немуш и Насер Бендрер са френски имена?
4
1
 
0
 
! Отговори
Скиучителка преди 5 години
Виждам логиката на съдията
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно - за да е работоспособен човек, трябва да почива.
2
1
 
0
 
! Отговори
aхахахах преди 5 години
да ги люшкат са първи!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били ли са трезви съдиите и от коя религия и етнос и от кой от трите пола са щото белгийски съдия вече е много обширно и всеобхватно понятие пък снега и той един бял расистки такъв снегът да бъде арестуван.