Лондон и ЕС обсъждали забавяне на процеса за Brexit?

Премиерът Мей заявява, че изключва всякакво забавяне
8 яну 2019 20:10, Елка Василева
5
Лондон и ЕС обсъждали забавяне на процеса за Brexit?
Снимка: архив, Reuters

Официални представители на Великобритания и ЕС обсъждат възможността за удължаване на формалния процес на излизане на страната от съюза заради опасенията, че споразумението за Brexit няма да бъде одобрено до 29 март - деня, когато Великобритания трябва официално да напусне ЕС, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Вестникът цитира неназовани източници в ЕС, според които британските представители опипвали почвата за удължаване на 2-годишния период съгласно член 50 от Лисабонския договор, който определя условията за напускане на Евросъюза.

Премиерката Тереза Мей нееднократно е казвала, че изключва всякакво забавяне на Brexit-а, макар да предупреждава депутатите, че ако отхвърлят постигнатото от нея споразумение с Брюксел, целият процес на Brexit може да "катастрофира", или пък че Лондон може да напусне и без споразумение, пише БТА.

"Ние напускаме ЕС на 29 март и не мислим за отлагане", каза министърът за Brexit Стивън Баркли, запитан относно съобщението в "Дейли телеграф". Той отбеляза също, че дори Мей да поиска удължаване на процеса на напускане въз основа на чл. 50, това не може да бъде едностранно решение на Великобритания, а ще изисква единодушно съгласие на държавните ръководители в Съвета на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
12
 
! Отговори
Dedo преди 5 години
Йелке (Елкееее), научи граматика ***..... Няма такава дума като "премиерката". Думата е в мъжки род независимо на кого се приписва, мъж или жена и е ПРЕМИЕР!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свинарски номера бре.. . Вън не ви искаме, ходете си на припек в Исландия .
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оф писна ми от тея...айде вече да се махат
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама то МАКСИМУМА им е 2 години да излязат...Те с такова ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ искат да излязат, че не им стига МАКСИМАЛНИЯ период да се решат да излязат. Въобще - цирк и половина...