Безработицата в България пак тръгна нагоре

Мъжете страдат повече от липсата на заетост от жените
9 яну 2019 22:00,
52
Безработицата в България пак тръгна нагоре
Снимка: архив, Reuters

Безработицата в България отново поема нагоре, показват данни на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувани днес.

За разлика от низходящата тенденция в Европа броят на хората на пазара на труда у нас се увеличава слабо, но стабилно от октомври насам и в момента 5,4% от населението в трудоспособна възраст е без работа.

Докато през август работа у нас са търсили 174 хил. души, през ноември те вече са 181 хил., показват данните на Евростат.

Възходяща е и тенденцията при младежите до 25 г., където безработните са се увеличили спрямо миналия ноември с 3,2 на сто до 13,2%. Само между септември и ноември броят им е нараснал с 1%, сочи статистиката. 22 000 млади българи са на трудовата борса, изчислява Евростат. Това нарежда България сред страните с висока младежка безработица, оглавявана от Испания и Гърция, където всеки трети младеж е без работа.

Данните на Евростат показват, че мъжете в България по-често остават без работа. Те са 5,9 на сто срещу 4,9 на сто от жените. Обратната е картината в Гърция и Испания, които продължават да държат рекордните нива на безработица в ЕС.

ЕС отчита най-ниски нива на безработица от 2000 г насам, като средните нива са съответно 7,9% за еврозоната и 6,7 процента за Съюза като цяло. Чехия, която от месеци държи най-ниските нива на безработица в Европа е успяла още да ги свали още, стигайки до 1,9 на сто. Следват я Германия с 3,3% и Холандия с 3,5 на сто безработица. Най-много хора на пазара на труда има в Испания - 14,7% и в Гърция - 18,6 на сто. Въпреки това в двете е регистриран и най-голям спад на безработица спрямо нивата от 2017 г.

Към ноември 2018 г. 16,5 милиона европейски граждани са незаети.

първото полугодие на 2018 г приключи с нива от 5,5 процента, от есента насам безработните са 5,7 на сто от българите в работоспособна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
26
 
8
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
Виновен е комунистът Жан Виденов.
22
8
 
29
 
! Отговори
Диоген преди 5 години
Жените по са склонни да работят при по-лоши условия от мъжете и затова по-лесно намират работа. По-ниски заплати, повече извънреден труд, кофти условия. Знаем си ги нашите работодатели. Мъжете не са склонни на такива компромиси
21
6
 
61
 
! Отговори
La France преди 5 години
Видими резултати! България е най-бързо топящата се нация и въпреки това безработицата се увеличава.
20
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2019 г. се задава световна икономическа криза. Много фирми ще фалират и ще се увеличи драстично безработицата.
19
3
 
27
 
! Отговори
До 19 от Философ преди 5 години
Спасението е всичко различно от тикви.Те ви показаха,че сте много прав.
18
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааааа това не е вярно Боце непрестанно ни уверява че сме във подем, и сме цъфнали и вързали. Това ни убеждават и платените Герберски кучета. Обаче реалноста е съвсем друга, България е пред национална катастрофа.
17
1
 
27
 
! Отговори
лиляна павлова преди 5 години
да съкратят и от депутатите,администрация,за какво са там,да дупетатстват
16
15
 
5
 
! Отговори
Историк преди 5 години
До Анонимен 11Да, определено. Спасението е в БСП и управлението на Виденов, Станишев и Орешарски вече показа, че сте много прав
15
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е статистика за временно безработните, които заради обезщетенията от НОИ са длъжни да се разписват. Достатъчно е да си дадем сметка, че по-тъмните събратя отиват към милион, и много малка част от тях са в чистотата. Реално трайно безработните са между 20 и 30%, може и повече....
14
4
 
36
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Фалшива новина ГЕРБ и тиквата ще ви кажат че сме си бомба!
13
3
 
18
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Евростат обитават полярните кръгове.Там белите нощи са цяла година.Някойот тях като се разледи да сложи gsmда се зареди щото липсва набор от цифри.За малкото време,да удариедна глътка водка и пак при тюлените.В бегето няма производства,съответноняма безработни.Бели мечки сър.
12
3
 
28
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Връзкарите на герб сигурно стартовата им е 4000 5000 но ако не си връзкар емигрираш
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само с *** и държавни чиновници икономика не става . Скоро няма да има от къде да гепят . Верни до ГРОП .
10
2
 
15
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Малко са ми бе демократе
9
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има и още съкращения, нали минималната работна заплата се увеличи на 560 лв.и работодателите където имат повече персонал не могат да плащат както заплати, така и осигуровки. Ще става и по зле, да му мислят хората с кредити.
8
1
 
18
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Хрантутници на държавна издръжка ,партиен електорат ,прима.т.и с една цел в живота -безконтролно съешаване с цел теглене на помощи идващи от моите и вашите данаци..
7
8
 
2
 
! Отговори
Фашистки- внук ..... преди 5 години
Фашистки, и, фашисти ....Задължението, пред- дълга,...- Въшшен- заем ....Трябва, да- се- спазва,....И, затова,...- Ще- отложи, пътуването,...До- работа,....Задължително, 5- 10%...От, работното- население .....
6
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера българина кога ще осъзнае че само БСП може да ни изкара от блатото
5
12
 
24
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Безработицата се увеличава, защото се увеличи минималната работна заплата. Аз нали ви казах!
4
27
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
До 3 500 лева малко ли са бе комунист!