Пощите ще прогнозират времето в Белгия

Колите на разносвачите ще дават данни за температури и пътища
10 яну 2019 19:35,
3
Пощите ще прогнозират времето в Белгия
Снимка: архив, Reuters

Белгийските пощи се включват в изготвянето на прогнозата за времето, за да стане тя по-точна и прецизна. Това ще стане по силата на пилотен проект, чрез който 30 автомобила за разнасяне на писма и пратки ще бъдат оборудвани със сензори. Те ще изпращат информацията в Кралската метеорологична служба.

Датчиците ще отчитат температурата, валежите, силата на светлината, влажността, наличието на мъгла, както и състоянията на пътищата. Данните ще се събират, докато пощаджиите обикалят села и квартали с писмата.

Белгийските пощи доставят кореспонденция и пратки два пъти дневно, с изключение на почивните дни.

Под капаците на автомобилите ще бъдат монтирани микрофони, които ще отчитат ударите от градушка и капките дъжд. Това ще позволи на синоптиците да предупреждават гражданите за щети, както и да изчисляват количеството на валежите с голяма точност. Тъй като явления като мъгли и заледявания имат локален характер, информацията ще позволи да се издават по-навременни предупреждения за опасност.

Данните ще се предават автоматично в синоптичната служба, без да се изисква пряко участие на пощаджиите. Първите коли вече обикалят по пътищата на втория по големина град в страната – Антверпен.

По-точните данни ще позволят след време на метеоролозите да правят отделна прогноза за всяка от 589-те общини в страната.

На територия от 30,5 хил. кв км белгийските синоптици имат 30 стационарни метеостанции и в момента са в състояние да правят прогнози с точност до минути, но главно в градовете. Новата инициатива с пощите ще им даде мобилност и по-голяма прецизност във всички части на страната. Проектът е първи по рода си в Европа.

Белгийските пощи не странят от иновативни идеи. Преди месеци те започнаха монтирането на пробни кабини в клоновете си, за да позволят на клиентите да пробват на място поръчани по интернет дрехи и обувки и да ги връщат, ако не им стават, без да ходят до вкъщи. В момента пощите и един от големите интернет магазини тестват доставки по домовете в отсъствието на обитателите им. В първата фаза са изключени жилища с домашни любимци, тъй като това създава твърде големи препятствия за куриерите, казаха от пощите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Питай преди 5 години
А синоптиците ще разнасят ли писма
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер, когато всеки прави, това което не му е работа, става най-интересно
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитро