Таяни оптимист: България и Румъния в Шенген – до лятото!

Компромис със закона е невъзможен, каза Юнкер в Букурещ
Обновена: 11 яну 2019 07:22 | 10 яну 2019 22:40,
83
Таяни оптимист: България и Румъния в Шенген – до лятото!
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова държавите от ЕС да престанат да блокират влизането на България и Румъния в Шенген и изрази надежда, че това може да стане до лятото.

Говорейки на официалното откриване на румънското председателство на Съвета на ЕС тази вечер в Букурещ, Таяни заяви, че членството на двете страни ще засили сигурността в Европа и прогнозира, че влизането им може да стане по време на председателството, което ще продължи до края на юни.

За Шенген спомена в изказването си и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.Той не се ангажира с прогноза, а само с констатацията, че "естественото място на Румъния е в Шенген".

Както и преди година в София, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск обра овациите на публиката, като произнесе цялата си реч на румънски език. Той предпочете да говори за достиженията на румънците и не спомена и дума за зоната за свободно движение, отварянето на която зависи само от оглавяваната от него институция.

Туск и Юнкер обаче не пропуснаха да отправят послания във връзка с борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона в Румъния, отслабването на които предизвиква сериозни критики от Брюксел. "На тези в ЕС, които могат да мислят, че игра извън правилата и минаването на пряко, означават сила, бих казал - грешите. На тези, които работят здраво, за да защитават европейските ценности, нашите свободи и права, казвам - продължавате да се борите", заяви Туск.

Юнкер подчерта, че компромис с върховенството на закона не може да има. "ЕС е създаден от компромис, но когато иде реч за върховенството на закона и борбата с корупцията, компромисът е невъзможен", каза Юнкер в Букурещ.

Европейската комисия публикува през ноември катастрофален доклад по механизма, чрез който наблюдава борбата с корупцията в България и Румъния. В него се казва, че промените, извършвани от настоящото румънско правителство са отстъпление от вече постигнатото. Първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс каза, че с тях не може да се мисли за прекратяване на механизма за наблюдение до края на мандата на Комисията, което бе обещано от Юнкер преди време.

Както при откриването на българското председателство миналия януари, Туск демонстрира завидно познаване на румънската култура и история. Той цитира постижения от всички сфери на изкуството, цитира стихове и дори сподели, че първата кола на тъст му е била "Дачия", както и настоящата на зет му. Като най-впечатляващ личен спомен от силата румънския дух, Туск припомни финала на Купата на европейските шампиони в Севиля през 1986 г., когато отборът на "Стяуа Букурещ" сензационно победи "Барселона" след спасяването на четири поредни дуспи от вратаря Хелмут Дукадам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оно се разпада, те ни приемат в него. Хахаха!
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по другите медии пишат, че Юнкер е казал само за Румъния, че трябва да е в Шенген.
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дядо Пенс Да, пенсията ти ще остане същата, но покупателната и способност ще намалее.Едно от уславията за Шенген е да падне валутния борд. А падне ли, се "отвръзва" еврото.... и ни се еб***ва май...
42
3
 
13
 
! Отговори
-.- преди 5 години
След всички подлости и двойни стандарти с храните, шенген, еврото и тираджиите Източна Европа върви към обособяване по интереси и това хич не е добра новина, но политиците няма да имат избор и ще трябва да се съобразяват с електората, който вероятно ще иска полско- унгарския модел.
41
8
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
А, Юнкер не го ли е хванал румънски ишиас ?! :)
40
2
 
18
 
! Отговори
дъвката Шенген преди 5 години
Тази дъвка ни я набутват вече 10 год.Ама ние сме глупаците, че се връзваме
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много гадно бързат да ни захлупят нищо друго не ги интересуватова е като присъединяването ни към тристанния пакт- ама незнам дали ще има сталин след време да ни запази в съществуващите граници
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пияндюнкер обещава отдавна, но то от него не зависи. Нас ни спъва холандският премиер - Руте ли беше, Пу*е ли беше. Плюс това Шенген вече не е това, което беше. Изобщо качамака е пълен и да видим какво ще става - Англия излиза, Италия е пред финасов банкрут, Гърция след година-две пак ще изпищи, Германия и Франция започват да правят вътрешен ЕС, т.е. нов Супершенген, ние си оставаме периферия, която Холандия и Франция не признават, че е истинска част от Европа. Изобщо кюнци падат, грамофон свири!
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я дайте дрегер на Юнкер!
36
4
 
25
 
! Отговори
хмм... преди 5 години
Стига с тоя Шенген бре! Каква ще ни е ползата от него? Какво очакват някои да се случи като ни набутат и там? Пак ще гледа народа към Терминал 2 и беж навън. Не тръгне ли истинска икономика ама тук у нас, не се ли върне селското стопанство пак тук у нас, не работим ли и не произвеждаме ли пак тук у нас , а само да чакаме на някакви фондови и пари от чужбина, нито ще забогатяваме, нито ще живеем по-добре! То сега като сме в ЕС какво да не цъфтим и вързваме пак гледаме навън, та така и Шенген!
35
1
 
14
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 5 години
Ама пенцията пак ще ми остане 207 лева ,нали ?
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хмм май ни е по добре извън шенген със всички тези мамумби там и извън еврозоната с целия фарс около гърция и предстоящия колапс на италия...
33
1
 
18
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Май , май ще гледаме Шанген през крив макарон!Двойните стандарти на Европа приемат космически размери!Не ни бръснат и за едно евро!
32
3
 
24
 
! Отговори
Танев преди 5 години
Какъв Шенген ви гони, бе другари управници. Франция и Германия създават нов съюз за икономика, транспорт, отбрана. Подписът е на 22 януари тази година. Изглежда, след като няма парите от Британия, двете държави не желаят да носят на гърба си останалите от Евросъюза. Така че, не си точете зъбите за баница. Кокълите са за нас.
31
4
 
11
 
! Отговори
шенген №1 преди 5 години
Вместо очакваната по това време на годината епидемия от грип въшки нападнаха масово старозагорските ученици. "Близо 70 на сто от училищата в Старозагорска област са засегнати от нашествието на ***, съобщи шефката на регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева. Първият сигнал за въшки и бил получен от родител на дете в старозагорско учебно заведение още в края на миналата година.
30
10
 
8
 
! Отговори
Бьoзтурк преди 5 години
Всеки ден ми се налага да се срамувам от тypcкия си произход.
29
1
 
7
 
! Отговори
хахахааа.... преди 5 години
До Анонимен 41 "ТУК Е БЪЛГАРИЯ!"............тъпота, завист, бедност и др.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между нас тypцитe и poмитe разлика няма дори имената ни са еднакви
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пък ако говорим ва переспектива от 30 години - с Шенген или без Шенген България е обречена на изчезване и на асимилация от Турция."Хм.. по-полека. Или си от анадола и завиждаш че България е в ЕС, скоро и в Шенген, а вие там още сте с неасфалтирани пътища
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое лято ????