Виктор Орбан раздели Европейския съюз на две цивилизации

"Унгария обслужва интересите на германските фирми на унгарска територия"
11 яну 2019 20:15, Елка Василева
110
Виктор Орбан раздели Европейския съюз на две цивилизации
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан даде в четвъртък първата си пресконференция за новата година. Той припомни, че през май предстоят избори за Европейски парламент и открои миграцията като основен проблем, свързан с този вот. Наложи се впрочем г-н Орбан да реагира и на събитията вътре в страната - от средата на декември в Унгария не стихват протести срещу поправки в трудовото законодателство и срещу цялата политика на кабинета.

"В Евросъюза ще има две цивилизации - заяви на 10 януари Виктор Орбан на правителствен брифинг в Будапеща. - Едната - смесена мюсюлманско-християнска на Запад, другата - традиционната европейско-християнска в Централна Европа."

Така обрисува премиерът бъдещето на континента четири месеца преди главното събитие в политическия живот на ЕС - изборите за Европейски парламент. По думите му тъкмо проблемите с миграцията ще станат фокус на предстоящите избори и задачата на Будапеща е да формира парламентарно антимиграционно мнозинство: "Единствено ние самите можем да решим какво да е нашето бъдеще".

Междувременно в Унгария се изострят предизборно и вътрешнополитическите борби - опозицията се кани да тръгне с единна листа на вота през май. "Ако постъпи така, опозицията сама ще си изкопае гроба и не съм длъжен да й попреча", заяви в четвъртък премиерът. Той впрочем едва ли държи ситуацията под контрол - от началото на декември в Будапеща и други градове продължават демонстрации срещу поправки в Кодекса на труда, а покрай това и срещу самото правителство, пишат Мария Кисельова и Галина Дудина, "Комерсант".

Още по темата

С облаци сълзотворен газ, прекатурени елхи и коледни ясли - така посрещна Рождество унгарската столица.

Повод за протестите станаха готвени поправки в унгарското трудово законодателство. Въпреки опитите на опозицията да провали гласуването на 12 декември парламентът прие промени в трудовия кодекс, увеличили броя на разрешените часове извънреден труд от 250 на 400 годишно, а срока за заплащането му - от една на три години.

Законът посочва, че извънреден труд се полага само с писмено съгласие на служителя. Критиците му обаче твърдят, че това на практика не се спазва, а след поправките работодателите ще могат да принуждават персонала да се труди свръхнормено заради острия недостиг на работна ръка в страната. По последни данни на унгарското статистическо ведомство дефицитът на работна сила достига повече от 80 хил. работни места.

Според политолога Петер Креко, оглавяващ изследователския център "Политикал кепитъл", този проект облагодетелства най-вече транснационалните корпорации, строящи все по-често заводи в Унгария (през юли например бе сключено споразумение с автопроизводителя Бе Ем Ве за изграждане на голям завод в град Дебрецен; освен това в Унгария се произвеждат коли от марките "Ауди", "Сузуки", "Опел" и "Мерцедес").

"В Унгария не достига работна сила и транснационалните компании остро го усещат на свой гръб - обясни експертът пред "Комерсант". - В такива случаи другаде използват труда на имигранти, например в Полша. Унгария обаче отхвърля миграцията, тъй че остава само един начин за решаване на проблема - максимално да се товари наличният персонал. Това обяснява по-специално как Унгария запазва позициите си в Европа, в Европейската народна партия: Унгария обслужва германските интереси, интересите на германските фирми на унгарска територия."

По сведения на сайта merce.hu, производителността на унгарския завод "Ауди" изостава от тази на германския с 35-45 на сто, а заплатите в хората в унгарския са по-ниски от тези на германските им колеги със 78 процента. В края на ноември унгарският външен министър, говорил в Дюселдорф, потвърди, че новият законопроект е удобен за германските корпорации. "Компаниите от Северен Рейн - Вестфалия, действащи в Унгария, посрещнаха изцяло позитивно правителствената инициатива, целяща да укрепи още повече конкурентната способност на страната и да поправи положението с недостига на работна сила", заяви Петер Сиярто.

Законът, бързо наречен "робовладелски", изведе през декември на улиците хиляди хора на демонстрации с участието на синдикати, опозиционни лидери и обикновени граждани - противници на режима на Виктор Орбан.

Най-мащабната акция започна на 12 декември пред унгарския парламент и приключи на 17 с. м. край сградата на националната телевизия. Опозиционни водачи се опитаха да нахълтат, за да прочетат в ефир исканията си, но охраната ги изведе навън. Оттогава телевизионната централа се охранява в засилен режим, а ръководството й съди опозиционерите за "нарушение на обществения ред".

Демонстрациите не притесняват жителите на Будапеща, нито туристите: музеите, банките и обществените институции работят, както обикновено, по улиците не се вижда засилено полицейско присъствие. За властите нарастващите протестни нагласи са далеч по-неудобни. На този фон опозиционни партии свикаха вече миналата седмица собствено, опозиционно заседание на парламента без участието на управляващата партия ФИДЕС и съюзниците й. На пресконференция след проявата лидерите на опозиционни сили - от социалистите до радикалите от партия "Йоббик", прочетоха клетва да останат верни на общите си идеи, базирани върху пет искания към правителството: незабавно оттегляне на поправките към трудовия кодекс, намаляване на извънредния труд на полицаите, независимост на съдилищата, присъединяване на Унгария към Европейската прокуратура и независимост на медиите.

"Случаят е безпрецедентен за последните осем години. За пръв път видяхме ефективно сътрудничество между парламентарни и извънпарламентарни опозиционни партии", коментира Петер Креко.

"Още е рано според мен да се говори за сваляне на правителството и няколко фактора намаляват очакванията за сериозни стачки - посочва той. - Първо, в Унгария липсва силна стачна култура, второ, има силна икономическа конюнктура. Не се стига до големи стачки, когато икономическият растеж надхвърля 4 на сто, както е сега. ФИДЕС може и да поизгуби популярност, но демонстрациите няма да се отразят особено на управляващата партия. Тези акции впрочем дават на опозицията шанс да подобри малко своя резултат на пролетните избори за Европарламент и на общинските избори наесен."

Виктор Орбан увери: "Недостигът на работна сила е нещо по-скоро добро, а не лошо", защото ако няма работници и служители в излишък, те ще могат да диктуват правилата и ще трябва да им се плаща повече. Анкети на центъра "Републикон" обаче показват, че 83 на сто от населението не подкрепят новия законопроект. И макар правителството да не приема сериозно опозиционните протести, твърдейки, че са дело на "хората на Джордж Сорос", за 19 януари в Унгария са насрочени нови стачки със затваряне на пътища в цялата страна.
 

/БТА/
 


110
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 месеца
СРИВАНЕТО НА КОЯТО И ДА Е ДИКТАТУРА ЗАПОЧВО СЪС СЪПРОТИВА !!!
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като го гледам този и той добре се е охранил. Нашият също. Трябва да се признае, че само Путин умее да контролира теглото си.
85
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Орбан говори за ДВЕ части на ЕС - ЗАПАДНА и ЦЕНТРАЛНА...... дори и той не говори за ПОКРАЙНИНИТЕ... България и Румъния....нас май никой не ни възприема за Европа.... ЗАЩО ЛИ...
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вдната от двете цивилизации, тая по-западната вече не е европейска, а африканска...
83
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уважаеми Ганьовци, първо си оправете кочината наречена България ,после мислете за Унгария.Вижте с колко се е увеличило населението на Унгария откакто управлява Орбан,после вижте какви са заплатите икакви са цените там.Ха сега сравнете тия неща със същите в *** и после пак коментирайте.На евроизборите ще се види колко унгарци са за Орбан и колко против него.Това ,че десетина хиляди протестират срещу заплащане ,а и защото са в опозиция не променя нищо
82
0
 
10
 
! Отговори
А аз преди 3 месеца
си мислех, че само в България са пратени "протестиращите"! Навсякъде имало ***! :(
81
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
Казусът с извънредният труд е синдикален и решението му е синдикално.Нормално е да се направи обща стачка и да се водят преговори.Всъщност,най-лошото в тоя закон е дългия срок за изплащане на изработеното и там трябва да бъдат насочени усилията на синдикатите!И 1 година е прекалено дълъг срок,а 3-абсурден.Хората работят допълнително,защото им трябват пари ВЕДНАГА!Ако бъдат задължени да работят извънредно по много,губят възможност да го правят там,където се плаща веднага!
80
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
орбан е враг на лицемерната демокрация затова и го плюят непрекъснато
затвори университет на сорос и го изрита като кир.лив фес
това не се прощава от ония в краваршингтон
79
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още ли има хора, които да се впечатляват от тоя катунар? Върна Унгария с между 5 и 10 години назад! Обаче му се радват някакви прoмитаци защото им повтаря популистки мантрички, които те искат да чуват. Пoдмокрят се от кеф когато ги чуват!
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки да се върне в родината си.. Българите в България, Румънците в Румъния, Поляците в Полша и проблема ще реши.. Всяка жаба да си знае гьола
77
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-теудното нещо на този свят е да обединиш хора около идеята за Четвърти Райх.
Няма да стане. Провалихте се.
76
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя опушенияя, като създаде един проект за обединение в държавата си ...тога да дава акъл за проект обединяващ 27 държави. Ама то така по Балкански сме свикали да пилее ммм всичко лесно. Особено , ако не сме го правили ние. Да излиза от проекта и да седи сам , кой го задължава ? Наду ми главата вече с популизум и мало....щинаа. Най-теудното нещо на този свят е да обединиш хора...Това което тоя никога няма да успее.
75
3
 
25
 
! Отговори
Присмехулник преди 3 месеца
с орбан или без, нпо-тата трябва да бъдат поставени под пълен контрол! все пак заради "конрад аденауер" терористите имат властта в ес и еп!
74
11
 
1
 
! Отговори
Salim преди 3 месеца
Няма нужда да се казва. Ходя и в Германия, и във Франция. Виждам го с очи, както се казва. :)
73
4
 
26
 
! Отговори
въй преди 3 месеца
Орбан и да не е на власт истините които казва си важът!!! Европа е пътник!!! само глупците не го разбират или се правят на луди - абе наисина плаща ли ви някой да се продавате и да се правите на глупави!?
72
3
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 3 месеца
салим, това от дпс ли ви го казаха?
71
21
 
7
 
! Отговори
Salim преди 3 месеца
Европа до австроунгарската граница ще е много скоро предимно мюсюлманско. Католицизма и протестантите ще останат в историята на европа. Биизниллах.
70
40
 
4
 
! Отговори
Орбан си отива преди 3 месеца
Орбан е пътник. Народът на Унгария е срещу него и скоро ще го свали от власт.Така ще стане с всички слуги на Русия в Европа...
69
2
 
32
 
! Отговори
Присмехулник преди 3 месеца
истината е следната: нпо трябва да бъдат поставени на тясна каишка, както е в израел. и забележете! откакто в египет е забранена дейността на "конрад аденауер" - атентатите там намаляха драстично.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
63 браво за коментара останали са все още нормалнo мислещи хора в европа