Виктор Орбан раздели Европейския съюз на две цивилизации

"Унгария обслужва интересите на германските фирми на унгарска територия"
11 яну 2019 20:15, Елка Василева
110
Виктор Орбан раздели Европейския съюз на две цивилизации
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан даде в четвъртък първата си пресконференция за новата година. Той припомни, че през май предстоят избори за Европейски парламент и открои миграцията като основен проблем, свързан с този вот. Наложи се впрочем г-н Орбан да реагира и на събитията вътре в страната - от средата на декември в Унгария не стихват протести срещу поправки в трудовото законодателство и срещу цялата политика на кабинета.

"В Евросъюза ще има две цивилизации - заяви на 10 януари Виктор Орбан на правителствен брифинг в Будапеща. - Едната - смесена мюсюлманско-християнска на Запад, другата - традиционната европейско-християнска в Централна Европа."

Така обрисува премиерът бъдещето на континента четири месеца преди главното събитие в политическия живот на ЕС - изборите за Европейски парламент. По думите му тъкмо проблемите с миграцията ще станат фокус на предстоящите избори и задачата на Будапеща е да формира парламентарно антимиграционно мнозинство: "Единствено ние самите можем да решим какво да е нашето бъдеще".

Междувременно в Унгария се изострят предизборно и вътрешнополитическите борби - опозицията се кани да тръгне с единна листа на вота през май. "Ако постъпи така, опозицията сама ще си изкопае гроба и не съм длъжен да й попреча", заяви в четвъртък премиерът. Той впрочем едва ли държи ситуацията под контрол - от началото на декември в Будапеща и други градове продължават демонстрации срещу поправки в Кодекса на труда, а покрай това и срещу самото правителство, пишат Мария Кисельова и Галина Дудина, "Комерсант".

Още по темата

С облаци сълзотворен газ, прекатурени елхи и коледни ясли - така посрещна Рождество унгарската столица.

Повод за протестите станаха готвени поправки в унгарското трудово законодателство. Въпреки опитите на опозицията да провали гласуването на 12 декември парламентът прие промени в трудовия кодекс, увеличили броя на разрешените часове извънреден труд от 250 на 400 годишно, а срока за заплащането му - от една на три години.

Законът посочва, че извънреден труд се полага само с писмено съгласие на служителя. Критиците му обаче твърдят, че това на практика не се спазва, а след поправките работодателите ще могат да принуждават персонала да се труди свръхнормено заради острия недостиг на работна ръка в страната. По последни данни на унгарското статистическо ведомство дефицитът на работна сила достига повече от 80 хил. работни места.

Според политолога Петер Креко, оглавяващ изследователския център "Политикал кепитъл", този проект облагодетелства най-вече транснационалните корпорации, строящи все по-често заводи в Унгария (през юли например бе сключено споразумение с автопроизводителя Бе Ем Ве за изграждане на голям завод в град Дебрецен; освен това в Унгария се произвеждат коли от марките "Ауди", "Сузуки", "Опел" и "Мерцедес").

"В Унгария не достига работна сила и транснационалните компании остро го усещат на свой гръб - обясни експертът пред "Комерсант". - В такива случаи другаде използват труда на имигранти, например в Полша. Унгария обаче отхвърля миграцията, тъй че остава само един начин за решаване на проблема - максимално да се товари наличният персонал. Това обяснява по-специално как Унгария запазва позициите си в Европа, в Европейската народна партия: Унгария обслужва германските интереси, интересите на германските фирми на унгарска територия."

По сведения на сайта merce.hu, производителността на унгарския завод "Ауди" изостава от тази на германския с 35-45 на сто, а заплатите в хората в унгарския са по-ниски от тези на германските им колеги със 78 процента. В края на ноември унгарският външен министър, говорил в Дюселдорф, потвърди, че новият законопроект е удобен за германските корпорации. "Компаниите от Северен Рейн - Вестфалия, действащи в Унгария, посрещнаха изцяло позитивно правителствената инициатива, целяща да укрепи още повече конкурентната способност на страната и да поправи положението с недостига на работна сила", заяви Петер Сиярто.

Законът, бързо наречен "робовладелски", изведе през декември на улиците хиляди хора на демонстрации с участието на синдикати, опозиционни лидери и обикновени граждани - противници на режима на Виктор Орбан.

Най-мащабната акция започна на 12 декември пред унгарския парламент и приключи на 17 с. м. край сградата на националната телевизия. Опозиционни водачи се опитаха да нахълтат, за да прочетат в ефир исканията си, но охраната ги изведе навън. Оттогава телевизионната централа се охранява в засилен режим, а ръководството й съди опозиционерите за "нарушение на обществения ред".

Демонстрациите не притесняват жителите на Будапеща, нито туристите: музеите, банките и обществените институции работят, както обикновено, по улиците не се вижда засилено полицейско присъствие. За властите нарастващите протестни нагласи са далеч по-неудобни. На този фон опозиционни партии свикаха вече миналата седмица собствено, опозиционно заседание на парламента без участието на управляващата партия ФИДЕС и съюзниците й. На пресконференция след проявата лидерите на опозиционни сили - от социалистите до радикалите от партия "Йоббик", прочетоха клетва да останат верни на общите си идеи, базирани върху пет искания към правителството: незабавно оттегляне на поправките към трудовия кодекс, намаляване на извънредния труд на полицаите, независимост на съдилищата, присъединяване на Унгария към Европейската прокуратура и независимост на медиите.

"Случаят е безпрецедентен за последните осем години. За пръв път видяхме ефективно сътрудничество между парламентарни и извънпарламентарни опозиционни партии", коментира Петер Креко.

"Още е рано според мен да се говори за сваляне на правителството и няколко фактора намаляват очакванията за сериозни стачки - посочва той. - Първо, в Унгария липсва силна стачна култура, второ, има силна икономическа конюнктура. Не се стига до големи стачки, когато икономическият растеж надхвърля 4 на сто, както е сега. ФИДЕС може и да поизгуби популярност, но демонстрациите няма да се отразят особено на управляващата партия. Тези акции впрочем дават на опозицията шанс да подобри малко своя резултат на пролетните избори за Европарламент и на общинските избори наесен."

Виктор Орбан увери: "Недостигът на работна сила е нещо по-скоро добро, а не лошо", защото ако няма работници и служители в излишък, те ще могат да диктуват правилата и ще трябва да им се плаща повече. Анкети на центъра "Републикон" обаче показват, че 83 на сто от населението не подкрепят новия законопроект. И макар правителството да не приема сериозно опозиционните протести, твърдейки, че са дело на "хората на Джордж Сорос", за 19 януари в Унгария са насрочени нови стачки със затваряне на пътища в цялата страна.
 

/БТА/
 


110
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
25
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
А бе.Що нашият " 1 ви" В държавата.Няма топ ките на тоя.Че да казва нещата на место и в прав текст!? Мъжкар е този мъж Орбан! И управлява с честно спечелени избори държавата си! Кога и ние.Най после.Ще проведем.Истински И демократични избори? Па да видим тогава.Кой кой е? -:) Силно се надявам.Да е скоро това!
46
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Не е проблемът в извънредният труд,а в отложеното му заплащане!3 години са абсурден срок за изплащане и точно там Орбан трябва да отстъпи!Много от хората имат втора работа,защо да не получават същите пари от основната?Но не и с такава отсрочка!Не работата мори хората,а лошото/закъсняло плащане!Личен опит...
45
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Орбан е европееца, Макрон, Меркел, Юнкер и шайка са еничари !
44
3
 
9
 
! Отговори
пфу преди 3 месеца
Раздели ги на slave and master- в превод славяни:подчинени и майстори: сорсоиди.
43
6
 
19
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
А Орбан може да обедини ЕС много бързо - я направете едни честни мажоритарни преки избори в ЕС за избор на председател на Еврокомисията да видите как печели с 70% на първи тур.
А да такива избори в ЕС са забранени - не са демократични. Така Турция и Русия си ИЗБИРА лидерите. На нас ни ги назначават.
42
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
орбанчо , и ти си пътник
единствено не е ясно дали ще си отидеш със шут или унгарците ще чакат следващите избори
41
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лесто е,да крякаш срещу тези,които те защитават от руския ботуш.Ако Унгария не бе в ЕС и НАТО,Орбан нямаше да посмее, да дърпа лъва за опашката и да се прави на весик.
40
10
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 3 месеца
България да побърза с вноската на Ф-ките че да може ФАЩ да си отворят правителството пак :)Да проявим евроатлантическа солидарност и решимост да поогнем на братския американски народ!
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
орбанчо бе , на изток цивилизация няма
има само диващина
38
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
На фона на нападенията на "бежанци" над тирове в Кале всичко друго в Унгария па даже и в България е здрав ред и държава.
37
13
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 3 месеца
продължава да бълва пълни глупости и да си играе с малкото мозък на простоватите лесни за манипулиране
този индивид не допринася с нищо за благоденствие или решаване на проблеми той използва не мислещите и не разбиращите да се настройват с омраза към едни измислици за да може той да си стои на власт
лесно еда управляваш стадо от неграмотници само с няколко изречения и той се възползва
36
13
 
1
 
! Отговори
V преди 3 месеца
Ха ха ха .Ако мога аз да задам правилата,колко бързо ще дисциплинирам нацистите .С трудово законодателство ще изчистя цялата система ;) Това е едно от най важните инструменти за конкурентна икономика .Просто ще ги принудя да дават шанс на професионалистите ,а не на вишистите или на вишата раса ;) Вишата раса да си гледа дизайна ;)Мнго може да се направи но не бива тикви и вишисти да влизат във властта ;)Могат да бъдат огънати тия извращенци .Защо ги носят на ръце ???
35
2
 
11
 
! Отговори
Упс! преди 3 месеца
Хуните май ще бият дузпата на хана.
34
6
 
7
 
! Отговори
сокче преди 3 месеца
А виждам, че САЩ си отглеждат малки диктаторчета в източните граници на ЕС да мътят водата и ги въоръжава със стари Ф16 и нефелни ракетни щитове!
33
6
 
13
 
! Отговори
бай Тошо преди 3 месеца
Според мен в Унгария няма никакви протести, медиите преувеличават. Тез анкети на Републикон също са нагласени от западноевропейската пропаганда.
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Орбан е абсолютно прав ! ЕС се превърна в четвърти германски райх !
31
5
 
6
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 месеца
"... пишат Мария Кисельова и Галина Дудина, "Комерсант".

От тук трябваше да започнете
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе и маджарите ли са арийци,.... защото фюрер си имат !?
29
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ОРБАН ЩЕ СИ ХОДИ С ШУТОВЕ
28
4
 
15
 
! Отговори
бай Тошо преди 3 месеца
браво Орбане