Древният Пловдив до скалния град Матера – защо?

Двата града са вече европейски столици на културата
13 яну 2019 14:30, Петя Славова
18

Скалният град Матера в Южна Италия вече е събрат на Пловдив, защото паралелно двата града са европейски столици на културата до края на годината, предаде Bulgaria ON AIR.

Допреди 100 години хората там живеели в пещери, а градът им бил смятан за "позорното петно на Италия". Изключително беден и забравен от правителството в далечния Рим, сега южния град Матера започва своето завръщане към някогашната си слава.

Още по темата

Матера е един от най-старите градове в Европа. Основан преди 8 хил. години от земеделци и овчари, които първо живели в скални жилища. По-късно градът се разраства. В скалите жителите му създават къщи, църкви и манастири.

След Втората световна война, жителите му са насилствено преместени на нови места, а скалните жилища западат. Докато не са открити от туристическата индустрия.

"Отворено бъдеще" - това е девизът на Матера, докато е Европейска столица на културата. Градът ще започне празненствата по този повод с традиционна светлинна церемония на 18 януари, която ще бъде последвана от откриването на осем изложби.

На следващия ден музиканти от цял свят ще участват в парад по улиците на града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
ogiigo преди 5 години
До ГробокопачПо правилно ще е определението ***, защото селянин е човек живеещ на село!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие журналистите вършите ли си работата та оспорвате това напровете раследване и питайте политиците защо ги няма световните звезди в Пловдив защо са в Италия !Аиде стига пред свършен факт вече разбрахте !
10
5
 
34
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Защо се заблуждаваме, в БГ отавна култура няма! Има балканщина, кючеци, турбо-фолк, простотията на Славчо-селяка, простаци се обръщат към теб на "ТИ", поздравиш с "добър ден" а те гледат като идот.... абе за``***!
9
8
 
18
 
! Отговори
V преди 5 години
Столица на културата трябваше да е Столипиново .Ква култура има тука ??? Я да видиш там колко музики звучат !!! Кючеци КУЛТУРА те залива от всякъде ;) СТОЛИПИНОВО ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ;)
8
19
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Скалният град Матера, всъщност е истинската столица на Европа за 2019 г.! Ето, едно съчетание на древност със съвремие, което е уникално. Защо? Защото хората насилствено са изведени от скалните жилища и нахакани в цимент и бетон, т.е. насилствено са цивилизовани. Докато наште селяни тука, сами избегаха от селата и се навряха в цимента и бетона, но си останаха селяни. И поискаха още цимент, бетон и асфалт, за да не им напомня земята за родните кочинки;))) В тях няма нищо оригинално;)))
7
10
 
27
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 6. Ооо софийските селинджъри яко са се разпенили, то е злоба, то е чудо. Аз пък да те питам - Кой е градът, за който направиха филм за новите столичани, които идват в повечко? Защо ли филма не се казва "Пловдивчани в повече" или "Варненци в повече" ??? Ахааам, сещаш се, нали и сега злобата започва да ти излиза през ушите и се чудиш какво селинджърско съчинение на напишеш, с цел да ме засегнеш!!! Хахаха, столичани в повече, хората в очите ви го казаха!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до номер 6 познах от първият път голямото село софия където се говори на различни диалекти но много по разбираеми от шопският диалект
5
12
 
6
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
До СЕЛИНЧАНИНУспокой се инфаркт и инсулт едновременно ще получиш.
4
2
 
20
 
! Отговори
елегия преди 5 години
Много късно се сетехме за Пловдив! Всичко живо замина за София
3
15
 
43
 
! Отговори
ПЛОВДИВЧАНИН преди 5 години
Да припомня, че и София, и Варна, и ако не лъже паметта Велико Търново здраво се натискаха за Столица на културата. Ама не ги огря. И сега столичани в повече газ пи--ка..ят. Пловдив е красив, и стар, и млад едновременно, по-лесен и по-добър за живеене. През цялата 2019 градът ще е истинско културно средище. За радост на добрите хора. И за голяма мъка на злобарите.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mnoho grosna podarak kula sa polsvane i poise obratno ot kadeto sa ja vseli kmeta isvesnia gerber s bkp roda sem se islaga 2 praseta schte sakolim sadrasten zentar horata ne sa dovolni ismisliza v plovdiv s mnogo zigani armenzi turzi zirk palen
1
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакво значение какъв е градът и защо е такъв, важното е че Брюксел казва ще бъде столица 1 година и нито ден повече ако ще да е на 20 хил. години. Всички трябва да благодарят на Брюксел за оказаната висока чест и да коленичат пред Брюкселските чиновнически кохорти, като Александрийски войник пред Птоломей.