Евросъюзът се готви да отложи Brexit-а най-малко до юли! Защо?

Възможно е дори предоговаряне на условията в споразумението за напускане
Обновена: 15 яну 2019 07:17 | 14 яну 2019 20:00, Елка Василева
59
Евросъюзът се готви да отложи Brexit-а най-малко до юли! Защо?
Снимка: архив, Reuters

ЕС се готви да отложи Brexit-а най-малко до юли, след като е стигнал до извода, че Тереза Мей няма да успее да прокара своето споразумение през парламента. Имайки предвид вътрешната опозиция срещу премиера, сега Брюксел смята за малко вероятно да бъде спазен крайният срок 29 март за напускане на ЕС и очаква да получи през следващите седмици молба от Лондон за отсрочването на член 50.

Когато бъде получена молбата на Обединеното кралство, се очаква председателят на Европейския съвет Доналд Туск да свика специална среща на върха на съюза за отлагане на датата на Brexit-а. Представители на ЕС казаха, че това с колко ще бъде удължен преговорният период, разрешен от член 50, ще се реши в зависимост от основанията за отлагане, които ще представи Мей.

Едно "техническо" удължаване до юли вероятно е първата стъпка, с която на Мей ще бъде дадено допълнително време за преразглеждане и ратификация на настоящата сделка, след като Даунинг стрийт получи ясна представа какво ще поиска мнозинството в Камарата на общините, пише Даниъл Бофи, "Гардиън".

Още по темата

Представител на ЕС каза: "Ако министър-председателят оцелее и ни информира, че се нуждае от повече време, за да спечели целия парламент за сделката, ще бъде предложено техническо удължаване до юли".

Високопоставени източници от ЕС казаха, че на по-късна дата може да бъде предложено следващо, по-продължително удължаване, ако евентуално бъдат насрочени парламентарни избори или втори референдум, въпреки че предстоящите праз май избори за Европейски парламент може да създадат трудности.

Дипломат от ЕС каза: "Първата сесия на парламента е през юли. Трябва да има евродепутати от Обединеното кралство, ако то е още страна членка. Обаче в ЕС нещата не са черно-бели".

Днес Европейската комисия ще публикува писмо, с което дава нови уверения за временния статут на ирландската граница с надежда да спечели някои членове на Камарата на общините за сделката, но представители на ЕС имат скромни очаквания.

Държавните и правителствените ръководители заявиха на последната си среща на върха, че споразумението за напускане и спорният предпазен механизъм за ирландската граница (който според голям брой депутати консерватори ще вкара за постоянно Обединеното кралство в капана на митническия съюз на ЕС) не подлежат на промяна и нова интерпретация.

Обаче източници в Брюксел твърдят, че само ще слушат и ще следват насоките на премиера за следващите си стъпки, ако тя понесе тежко поражение, както се очаква. В рамките на три парламентарни работни дни след вота Мей трябва да направи пред парламента изявление за следващите си ходове. Представители на ЕС смятат, че каквото и да стане, вероятно ще се наложи удължаване на двегодишния преговорен период.

До такова заключение стига и прогнозата на водещия анализатор на риска "Икономист интелиджънс юнит" (ИИЮ), която ще бъде публикувана днес.

Даниел Хараламбъс, анализатор за Великобритания, казва: "Наистина не остана време и сме на етап, в който Brexit-ът ще настъпи през март само ако, колкото и да е невероятно, парламентът одобри на 15 януари сделката на Мей, или ако подкрепи напускане без сделка. При всички други варианти правителството ще трябва да си спечели още време и ние смятаме, че ЕС ще бъде склонен да го отпусне, за да избегне катастрофална ситуация".

В неделя министърът за Brexit-а Стивън Баркли твърдо заяви, че има "известна промяна" и увеличаване на подкрепата от страна на депутати за сделката на Мей, като намекна, че при провал на вота премиерът ще се съобрази с насоките от парламента за това какво биха подкрепили депутатите. "Страната има право да знае какво отстояват членовете на парламента, а не само против какво са и е важно Камарата да заеме позиция за това какво може да подкрепи", каза Баркли.

През миналата седмица представители на ЕС бързо отрекоха съобщенията, че вече били започнали дискусии с Великобритания за удължаването на влизането в сила на член 50. "Със сигурност напоследък британците не са говорили за това", каза един представител. "Ако не друго, най-малко за това им се говори сега."

Създава се впечатление, че ЕС ще отговори великодушно и даже ще предоговори условията в споразумението за напускане, в случай че Мей рязко промени курса и приеме постоянен митнически съюз, за да прокара сделката в парламента. Официален представител каза, че отказът на лидерите от ЕС на срещата им през декември да дадат на Мей 2021 г. като краен срок за приключване на преговорите за бъдещите търговски отношения се е базирал на убеждението, че тя има още какво да предложи, за да мине сделката в парламента. "Лидерите са много по-хитри, отколкото си мислят хората - виждат какво става в Обединеното кралство; и те не бяха убедени, че е възможно бързо да се постигне търговско споразумение, защото британското правителство не казва ясно какво иска", казва представителят.

Муджтаба Рахман, бивш ковчежник на комисията и шеф на рисковата консултантска група "Европа за Евразия", каза: "Смятаме, че ЕС ще пожелае да се върне към споразумението за излизане и да преосмисли предпазния механизъм за Ирландия, в случай че Великобритания може да достигне до вдъхваща доверие позиция, за която лидерите сметнат, че ще доведе до безпроблемно напускане. Ако например позицията на Обединеното кралство еволюира към постоянен митнически съюз, това може да промени динамиката на мисленето за предпазния механизъм".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
George преди 5 години
До АнонименТова няма как да се случи. Виж курса сега и ще разбереш.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бившия ковчежник Муджтаба Рахман е потомствен европеец и англичанин!Вервайте ми!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
британската пролет, също като арабската пролет, удари на камък.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре по това време лирата вече не 1 лев а ще е 1 рубля-- и тогава да видим как Тереза се смей
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото и те гледат откъде ще им капят комисионни. Сега 5 комисии по Брекзит да се въртят като пръдливи няколко месеца по 15-20 бона бонуси, че колко му е. И най-вече да се вземе "мъдро" решение.Британците поискаха да излизат. Това си е техен проблем, ако не могат да се натуткат. Година и половина сливи за ракия ли събираха?
37
4
 
3
 
! Отговори
Владо преди 5 години
ЕС няма полза от криза на острова,каквато ще има,ако излезе от ЕС без споразумение и сега...им удрят едно рамо с удължаване на срока,щом са готови и с нови предоговаряния на условията
36
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
как се мотаят във времето как си измислят проблеми само и само да останат ощемалко каква мудна бюрокрация в ес а какви големи заплати и сега нарочно отлагатза да прехвърлят проблема на новия еп и тои да започне отначало
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не се кани за нищо. Ще им бият шута и да се оправят. Имаха няколко години, те се мотаха, сега е време да излязат вече. 29-ти март *** на вратата и който е готов - готов. Британците да се сърдят на простотията си, че си го самоначукаха с този резултат от референдума. Всеки народ заслужава съдбата си (особено, ако е толкова податливо на внушения).
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега рашистите попаднаха в тупик. Най-много ЕС да не се разпадне, а Тереза и Фараж да останат без финансиране. При тази цена на нефта . . .
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Ти изобщо не знаеш за какво говориш
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отлага, защото така или иначе ще се разпадне!
31
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A кога ще линчуват популистите които заблудиха англичаните, че е добре да излязат от ЕС???
30
3
 
15
 
! Отговори
Том преди 5 години
От 2016-та досега един приятел се ожени и се разведе. Тези какво чакат.
29
9
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
200 ТОЯГИ НА ГОЛО ТРЯБВА ДА СЕ УДАРЯТ НА АЛЧНАТА КЕЙТ МИДЪЛТЪН КОЯТО УПРАВЛЯВА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В МОМЕНТА И НЕ ЗАЧИТА ВОЛЯТА НА НАСЕЛЕНИЕТО САМО И САМО ДА НЕ ИЗГУБИ ВЛАСТТА!!!РАЗПАД НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НА 3 ЧАСТИ , А КОЛОНИИТЕ КАНАДА И АВСТРАЛИЯ СА ОБЯВИЛИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ПОДЧИНЯВАТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ САМО ДОКАТО Е ЦЯЛА ИЛИ КРАЛИЦАТА Е ЖИВА!
28
5
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТКАЗВА ДА ПОДПИШЕ ИЗЛИЗАНЕТО ИМ ОТ ЕС!!!3 ГОДИНИ СЕ ТУТКАТ КАК СЕГА ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СМОГНАХА ДА ПОДАДАТ ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ!!!АЗ АКО СЪМ НАЧЕЛО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗА 1 ГОДИНА ОТ РЕФЕРЕНДУМА ДА СЪМ ПОДПИСАЛ ИЗЛИЗАНЕТО ИМ ОТ ЕС!!!ГЪРЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СА ДВЕ ОГРОМНИ ГРЕШКИ ЗА ЕС И ДВЕТЕ САМО ЦОЦАТ И НЕ ИСКАТ ДА СЕ МАХНАТ!
27
3
 
14
 
! Отговори
Що за журнализъм? преди 5 години
Следя много отблизо този казус в европейските медии (Reuters, Figaro, WELT, Zeit, както и някои не толкова известни) и досега на такова твърдение не съм попадал, че ЕС се кани (???) да удължава срока? Вероятно се дължи на изказаното мнение в Гардиан на частна персона, което има точно толкова значение, колкото и моето по същата тема, защото иначе бих се поинтересувал за източниците. Оттук цялата статия се разпада, защото се гради на хипотеза в и от нищото. Моля малко по-отговорно с фактите!
26
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА ИЗЛИЗА ОТ ЕС ДРАМА НЯМА!!!ЕС И ВЕЛИКБРИТАНИЯ МОЖЕ ДА ТЪРГУВАТ И БЕЗ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА Е В ЕС!!!ЕС МНОГОКРАТНО КАЗА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА СЕ ПРАЖДОСВА И ДОРИ СЕ СЪГЛАСИ ДА ГИ ХРАНТУТИ ОЩЕ 4 ГОДИНИ СЛЕД ИЗЛИЗАНЕТО ИМ И ПОДПИСА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕТО ИМ!!!СЕГА ПАК НОМЕРА ОТ АНГЛИЯ КОЯТО КАТО КОКОШИ ТРЪН СЕ Е ВПИЛА В ЕС И НЕ ИСКА ДА СЕ МАХНЕ И ДА ПОДПИШЕ ИЗЛИЗАНЕТО ИМ!
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 20като не искаш демокрация - ходи в Северна Корея, при Дебелия Ким, той ще те прати у трудово-превъзпитателен лагер за да се запознаеш с комунистическите ценности. А как са еврпатлантическите демократични ценности при Суджука?
24
2
 
5
 
! Отговори
Ба преди 5 години
И кво стана сега, тези ще излизат ило няма да излизат?
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чуя за ЕС правя асоциация с ЛГБТИП-та,права,роми,мигранти и ззьогания до шия.