ЕС ще ратифицира отхвърлената Brexit сделка

Туск: Кой ще има смелост да назове единствената възможностю
Обновена: 15 яну 2019 22:52 | 15 яну 2019 22:45,
53
ЕС ще ратифицира отхвърлената Brexit сделка
Снимка: Reuters

Европейският съюз ще продължи с ратификацията на отхвърлената от британския парламент сделка между правителството на Тереза Мей и ЕС за условията за напускането на Великобритания. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер минути, след като депутатите в Уестминстър отхвърлиха споразумението с 432 на 202 гласа.

Още по темата

“ЕС ще продължи ратификационния процес по споразумението за оттегляне. За нас то е честен компромис и възможно най-добрата сделка”, обяви Юнкер в специално изявление.

Според шефа на Еврокомисията сделката намялява щетите за гражданите и бизнеса от Brexit в Европа и е единственият начин разводът между Обединеното кралство и ЕС да се осъществи предвидимо.
Не е ясно каква ще правната стойност на подобна ратификация, тъй като, за да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде потвърдено от британския и от Европейския парламент.

В изявлението си Юнкер предупреждава, че бламирането на сделката от парламента в Лондон увеличава рисковете от твърд Brexit и затова Еврокомисията ще засили подготовката за раздяла без правила. Председателят на Еврокомисията настоява Великобритания да изясни намеренията си възможно най-бързо.

Явно намеквайки, че Brexit трябва да бъде спрян, за действия от Лондон призова и шефът на Съвета на ЕС. Доналд Туск попита в Twitter, “ако сделката е невъзможна, а никой не иска раздяла без сделка, кой ще има смелостта да каже какво е единственото възможно решение”.

Първият коментар на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни бе да изрази загриженост за съдбата на европейците, живеещи във Великобритания и британците в Европа. Уговоряне на реда за легализиране на престоя им след излизането на Обединото кралство бяха част от отхвърлената сделка.

"Всички те имат нужда от уверения за своето бъдеще”, написа Таяни във Facebook, добавяйки, че вотът в Уестминстър е “лоша новина”.

Според наблюдателите отхвърлянето на сделката е твърде категорично, за да може британския премиер Тереза Мей да я внесе повторно в Камарата на общините за одобрение. Ако кабинетът й обаче издържи вота на недоверие, който й поиска опозицията, Мей може да се опита да го направи и тогава европейската ратификация ще е нужна.

Освен излизането без правила, Лондон има възможност да поиска отлагане на напускането или да се откаже изцяло от него. Излизането от ЕС ще стане автоматично в полунощ на 29 март, освен ако британското правителство не изпрати писмо в Брюксел с предложение за продължаване на преговорите или заявление с отказ за напускане. За отлагането ще е необходимо единодушното съгласие на оставащите в ЕС 27 държави, а за отказа - само декларация за прекратяване на процедурата по член 50 от Лисабонския договор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари