Горчив ден за Европа: Хаотичен Brexit е най-лошият вариант

Макрон прогнозира какво ще направят сега на Острова
Обновена: 16 яну 2019 12:11 | 16 яну 2019 11:00, Елка Василева
60
Горчив ден за Европа: Хаотичен Brexit е най-лошият вариант
Снимка: Reuters

Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Макрон направи това изявление, след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за Brexit между премиера Тереза Мей и ЕС.

"Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

"Вторият вариант е, както ни казват - според мен точно това ще направят, познавам ги малко - "ще се опитаме да подобрим каквото можем да получим от европейците и пак ще гласуваме", добави френският президент. В такъв случай, по думите му, "ние може би ще направим подобрения по едно-две неща, но не мисля, че ще стане, защото ние постигнахме максимално възможното по сделката и няма да спрем да защитаваме европейските интереси, само за да решим вътрешнополитическите въпроси на Великобритания".

След като похвали председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, Макрон изрази очакване Лондон в крайна сметка да поиска още време за предоговаряне на сделката. "Има и трети вариант, те да кажат - и според мен те ще започнат с втория вариант и ще стигнат до третия - "в действителност, ще ни трябва още време за да предоговорим нещо", каза Макрон. Това създава много несигурност и тревога, отбеляза френският президент.

Още по темата

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Днес е горчив ден за Европа", написа той в Тwitter, коментирайки снощното гласуване в британския парламент против споразумението между Брюксел и Лондон. "Ние сме подготвени, но един твърд Brexit представлява най-лошия от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", смята германският вицеканцлер.

Лидерът на Християндемократическия съюз /ХДС/ Анегрет Крамп-Каренбауер също изрази "дълбоко съжаление" за отхвърлянето на сделката, а министърът по европейските въпроси окачестви случилото се като "бедствие", но увери, че "вратите на Европа остават отворени".

Германското правителство с бързи темпове се готви за хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщи на сайта си в. "Ханделсблат", позовавайки се на конфиденциален документ на външното министерство. "В светлината на вътрешнополитическата ситуация в Обединеното кралство не трябва да се изключва хаотичен Brexit", се казва в документа. "Затова правителството ускорява подготовката си, преди всичко в случай на хаотично напускане".

Ирландия от своя страна заяви, че споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей постигна с Брюксел, не може да бъде предоговаряно, дори след категоричното му отхвърляне в британския парламент вчера, предаде Ройтерс.

"Ирландското правителство припомня ясната позиция на Европейския съвет от срещата му на 13 декември, че споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне. Това беше потвърдено в съвместното писмо на председателите Туск и Юнкер до премиера Мей" в понеделник, посочи Дъблин в изявление.

"Ирландското правителство признава, все пак, че един хаотичен Brexit е лош вариант за всички, не на последно място в Северна Ирландия. Все още не е твърде късно да се избегне този изход и ние призоваваме Обединеното кралство да каже как предлага да се излезе от тази безизходица в най-спешен порядък", се казва в изявлението.

Испанското правителство заяви, че споразумението за Brexit, което вчера беше отхвърлено в британския парламент, е било "на-доброто възможно" и предупреди, че предоговарянето му "ще доведе до опасен сценарий", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сделката, която сключиха ЕС и британското правителство "е вариантът, който най-добре защитава интересите на двете страни, както и правата на гражданите и икономическите актьори", изтъкна испанското социалистическо правителство.

Мадрид добави, че излизането на Великобритания от ЕС на 29 март без план за отношенията й с ЕС след Brexit "е невероятен и нежелан сценарий, който обаче не може да се изключи".

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви вчера, че отхвърлянето на споразумението за Brexit от британския парламент е "много жалко", предаде ДПА. "Една крачка по-близо към сценарий за хаотичен Brexit без сделка. Времето изтича", написа Расмусен в Тwitter. "Сега британското правителство трябва да предложи какво следва. Междувременно ние ще ускорим подготовката си за Brexit без споразумение", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
2
 
! Отговори
Велика Франция преди 5 години
До СтаматГорчивината ще е изцяло за Англия. Треторазрядна държавичка в сянката на ЕС, на Франция и на Германия.
54
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Горчив ден за Европа. Така да е и за напред!
53
4
 
4
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Великобритания ще се разпадне Грам не ни пука за тях. Европа ще бъде по-силна без тях
52
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ето, че всичко опира дотам, че Британците не искат да дават никакви пари...
51
2
 
10
 
! Отговори
нн преди 5 години
Англичаните излизат от ЕС. Разбраха, че са сбъркали. Те искат да са велика сила и да казват на света, както са казвали по-рано и сега през 21 век. Това ги блазни, да са нещо в света. В ЕС не предяха и за това се махат. Тях не ги е еня въобще за европейците, на 29 Март излизат и толкова, започват нова игра. Референдума беше контролиран и нарочен. Европейците да си се мешат колкото си искат, Англия излиза и ще играе сама. Друг е въпроса дали ще стане тяхната, светът сега не е същия.
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция и Германия водят хорото в ЕС. Английските комплексари затова излизат. ФРАНЦИЯ Е ВЕЛИКА ТЯ Е СЪЗДАЛА ЕС. Без Франция нямаше да има Англия добре че им дадоха култура и ги направиха хора през 11 век. Всичко хубаво на мъглявия остров е дошло от континента.
49
2
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Истината 51 Франция беше велика.Сега е никой от многото в ЕС.
48
7
 
6
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Франция е велика, англичаните само се правят на такива.
47
1
 
6
 
! Отговори
..на Управл. Елити! преди 5 години
До КОРОНАТАВ момента Германия е на път да узрее, че не всичко е пари, като Германия не е Правителството, а бедстващият германец, непривикнал на битовизми, за които нито има културата да противостои, нито образованието да си реши проблемите с лека ръка!!!Толерантността вече взе да им излиза през носа, а това е тежко следствие от Хаотичната, но нарочна политика на Меркел, за която вече няма бъдеще!Събитията се нареждат в твърде очакван порядък за ЕС, а това е твърде тежка диагноза за съпричастн
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега всички 3 000 000 европееца да си поискат обратно данъците и таксите на куп за годините на работа и престой във великия студен и мрачен зандан .Пенсия няма да взимат ако излезат то е ясно . Нямам какво повече да кажа за тези тарикати които само искат.
45
0
 
6
 
! Отговори
..Интересни времена преди 5 години
До АнонименДори и така да е, случващото се в Англия, пренарежда Картата на Европа, защото тя ще е Настолната книга за идващите промени на Стария континент и как ще се процедира, когато Популистите овладеят изцяло Властта, а Икономич. криза и Разединението вече са на Прага, така че до 5-10 години всичко ще се повтори с пълна сила в ЕС!Това не е никак радващо, особено като се има в предвид, че ако в БГ се завърнат само 400 000 отхвърлени Ц.иг.ни със самочувствие, от ЕС и ще настанат Интересни вр
44
1
 
5
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До КефМакрон е статуя от Миналото и в Германия, това вече се знае, което означава, че Неговата агония в чужди държави ще е още по-поривиста, но това никак не помага на ЕС, а напротив и точно сега е важно в България да се съберат Умните и да се разберат, без Глупаците, как да позиционират правилно държавата си, защото Френск. и Немск. народ са силни народи, които нямат нужда от Благословията на Българск. форумни ***, но пък Българск. Нищоправещи ***, имат нужда от Благословията на всички!
43
1
 
2
 
! Отговори
..Към Отсрещния бряг преди 5 години
До АнонименВ България управляват Глупаците, ако случайно се стигне до разпад на Световния ред, Аз не виждам оредявашото малцинство от умни в Държавата ти, как ще обърне везните и ше грабне Властта при Хаос?!Не знам за какво се молиш, освен че най-големият ти ужас е джендърстването, но това е карма, ако се озовеш в затвор, след Полит. лов на Вещици в Хаос...Мисли преди да отсичаш, защото Толерантността към натрапници ще е нулева в ЕС при обръщане на Политическия вятър, а вкъщи ще те тласнат к
42
5
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До АнонименНад 60% от Великобританската икономика не е свързана въобще с ЕС, а с Нейните колонии, което означава свиване на онези 40%, но поевтиняване на английския паунд, предполага по-добър експорт, а Търговско споразумение със САЩ, ще даде тяга в икономическия двигател на Англия, така че въпросът е колко дълги ше са сътресенията и напасванията в новата Икономическа среда, но това ще прати сериозни разтрисащи импулси към ядрото на ЕС и към контрагентната периферия на ЕС, с особ. изостряне!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са главните виновници за брексита Фаражд и Борис?
40
8
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
Франция някога беше велика, сега е направо смях. Немска колония. Велика държава до къде се докара от целувки и прегрътки с душманите си (немците). Щото се правиха на опозиция на англоамериканците. Ония ги освободиха, те им се репчиха и се лигавеха с немците. Сега реват. Заслужават си съдбата на второстепенна нацийка. САЩ и Китай са факторите, останалото е кoчинфест. Американците имат армия в Германия, иначе досега немците не само икономически, но и военно щяха да окупират петлетата.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се махат без споразумение, слагайте им мита и визи на тиа царвули и да си ибат майките
38
3
 
5
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Нещата са свързани. Тръмп обеща при Твърд Брекзит, Търгов. споразумение с Кралството, а сега виждаме и желание за разпадане на НАТО, което съм сигурен че ще се случи, ако се стигне до бърз Брекзит. Важно е колко време ще се отлага и ще може ли Европейският бизнес да се напасне, но падне ли и Правителств. в Гърция и тръгне ли да затъва Италия и вдигнат ли се разходите за отбрана, в която водещи да само Холандия, Дания Белгия, Франция и Германия, тогава ще има сериозен отлив от юг, и разпад на ЕС
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до МошеМоше Моше , не се радвам че Англия ще излезе от ЕС, защото не ги виждам българите там как ще пушат тютюн 30гр. за 15 паунда и цигарки най-евтините 9 паунда. После умнико нали знаеш контрол, няма ракийка,компоти и тям подобни с които българите замазват ежедневието си и пестят пари. Моше лек ден умнико .
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народите които продължават да живеят с илюзията за имперската си уникалност и величие, за които природните и икономическите закони не важат са с двата крака в киреча. Гледай Русия и Турция и мисли за Англия - същата зомбирана маса от популацията, гласуваща грешно, но с "имперско" самочувствие. Е ще си го самоизлекуват с малко гладуване,... някои с много!