Изчезват лекарства от пазара след Brexit?

Британските фирми ще трябва да ги регистрират в ЕС наново
15
Изчезват лекарства от пазара след Brexit?
Снимка: Pixabay

След излизането на Великобритания от ЕС част от лекарствата на българския пазар ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на ЕС наново. Тази процедура отнема доста пари. Това заяви пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

По повод предвиденото въвеждане на система за верификация на лекарствата, Вълев обясни, че около 1000 аптеки от общо 4200 имат готовност да се включат в нея.

Новата система за контрол на лекарствата трябва да влезе в действие от 9 февруари. Тя предвижда медикаментите да имат нови кодове на опаковките, които гарантират тяхното качество и проследяване в търговската мрежа, а аптекари, търговци и производители да могат да поставят и четат тези кодове – т.нар. "система на верификация на лекарствата".

"Проблемът е много сериозен. Той изисква аптеките да са подготвени софтуерно и финансово за въвеждане на тази нова европейска система. Типично – държавата въобще не се е подготвила за това. Същинският процес по създаване на националната система започна след 2016 г. Големият проблем е в това, че в малките населени места, където има по една малка аптека, рискът тя да затвори е доста голям. За да тръгне верификацията, се изисква изменение на Закона за лекарствата – то не е направено. После министърът трябва да издаде наредба – тя не е написана. Тя трябва да се публикува и обсъди. Това не знам как ще се случи за 24 дни", обясни Вълев.

Той подчерта, че един четец, който е за едно работно място, струва от 250 до 500 лв. По думите му обаче по-големият проблем е, че след закупуването на тези четци, те трябва да бъдат свързани със софтуер.

"В половината аптеки в България въобще няма никакъв софтуер, който тепърва трябва да се изгражда, а срокът е 9 февруари", обясни Вълев. Той добави още, че през годините страната не е кандидатствала за европейско финансиране за тази система. Сега всичко е в ръцете на аптеките, каза той.

"Фармацевтите целодневно ще трябва да сканират едни кодове и никой не е предвидил плащане за този извънреден труд. По данни на анализаторските организации става въпрос за годишен оборот от около 180 млн. опаковки. Някой трябва да сканира по няколко пъти 180 млн. опаковки и то без пари", предупреди Антон Вълев.


15
Още по темата: аптекаЛекарстваBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
ДААА преди 2 месеца
Едно време баба ви само лекарства е пила. Не е ли фарма зависимост съвременното зобане на таблетки, спрейчета за нос и прочие чудесии? Много се съмнявам в повечето предписани "чудесии"
11
2
 
13
 
! Отговори
Стар лекар преди 2 месеца
Едно време се лекувахме само с български и съветски лекарства. Бяхме повече и много по-здрави. Дишай ти изпарения от западни втора употреба коли, пък после се лекувай с английски лекарства. Нещо не е наред, не смятате ли?
10
1
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 2 месеца
Харесват се и препаратите от Полша и Чехия. Най-вероятно пак заради цената.
9
1
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 2 месеца
За 23 години не съм чул или видял да има незаменимо английско лекарство, а и не са евтини. Хората предпочитат българските (заради цената) и немските (заради качеството). Незаменима е само френската солена вода, защото е от Лазурния бряг.:)))
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
едно време си мислех че армията сами си създава проблеми за да ги решава, но се оказва че цялата държава е така, няма отрасъл където нещо да се реши и да се случва без постоянни промени ..антидържава анархия
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ми тука поантата е, че се въвежда нова система за верификация, за която никой не е готов и заради която и малкото останали аптеки по малките населени места ще затворят, а в останалите ще настане хаос, но както се вижда, нито министерство, нито електорат ги вълнува, а *** и едно заглавие не могат да напишат
6
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Цветелине, отново поставяш въпросителен знак след твърдение!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-скоро Англия ще има нужда ое европейски лекарства. Китайски генерици ще навлезнат и на двата пазара. От Англия на Галаксо продуктите ли? Те и без това са скъпи за българския пазар.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кое лекарство ще изчезне? Английската сол?
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ау, много страшно за британските фирми. Ще си продават лековете в Африка.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има заместители на всичко , 1 към 1 химични съставки - само името и цената е различна
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С торбити в буса ще носими лекарства от Англия да има за българити, няма да са притеснявати