България сред страните с най-малко лични лекари в ЕС

Евростат: У нас те са 64 на 100 000 жители
18 яну 2019 08:10, Елка Василева
21
България сред страните с най-малко лични лекари в ЕС
Снимка: архив, Reuters

България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за броя на първичните изпълнители на медицинска помощ в страните на ЕС през 2017 г.

На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари, като зад нас по този показател е само Гърция с брой на ОПЛ от 42 - на 100 000 жители.

Общият брой на общопрактикуващите лекари у нас е около 4 500, като те съставляват 15 на сто от броя на всички лекари в страната, който е около 30 000, според данни на НСИ.

Най-висок дял общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души у нас има в областите Плевен - 89, Видин - 86, Монтана - 82, Добрич - 76.

Най-ниска е осигуреността с ОПЛ в Кърджали - 40 на 100 хиляди, Разград - 47 и Търговище - 50 ОПЛ на 100 хиляди.

За столицата София броят на общопрактикуващите лекари е 60 на 100 хиляди.

Според здравни експерти общопрактикуващият лекар изпълнява изключително важни функции в първичното здравеопазване - осъществява профилактична дейност, диагностицира, лекува и проследява повечето от най-разпространените хронични заболявания, диагностицира и лекува повечето от масовите остри заболявания, взима решения за нуждите от допълнителни изследвания, консултации, хоспитализации и т.н., пише БТА.

Най-много общопрактикуващи лекари има в Португалия

Като цяло броят на практикуващите лекари в ЕС е бил близо 1,8 милиона, като от тях 50 на сто са били мъже и съответно 50 процента - жени. Отчита се и значително нарастване на възрастта на здравния персонал в ЕС за 10-годишен период: през 2007 лекарите на възраст над 55 години са били 27 на сто, докато през 2017 г. този процент е нараснал до 38 от общия им брой, според Евростат.

Броят на общопрактикуващите лекари обаче се различава значително в различните държави-членки на Европейския съюз - най-голям е техният дял в Португалия - 253 ОПЛ на 100 хиляди души население, отчита Евростат.

Освен Португалия в Топ 5 на страните с най-висок дял ОПЛ на 100 хиляди влизат още: Ирландия - 179, Австрия - 159, Холандия - 157 и Франция - 153 ОПЛ на 100 хиляди жители.

Най-ниска е осигуреността с лични лекари в следните 5 страни - Гърция - 42 на 100 000, България - 64, Словения - 68, Латвия - 72 и Испания - 75 ОПЛ на 100 хиляди души.

При останалите ни съседи осигуреността с ОПЛ е както следва - Македония - 100, Сърбия - 85, Румъния - 77 и Турция - 59 общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души население, според Евростат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както ми каза и личния ми лекар ... всичките ми приятели лекари се изнесоха в чужбина ... знам и за познати които същото го направиха ... ( за тези където ще кажат Е ЩО ТОЙ Е ОСТАНАЛ ... така е избрал ...) Пък вие там както обикновено си го плюйте псувайте или каквото си можете!Известно е че някой от тях са "мафията с бели престилки", но без тях е е много зле.
18
5
 
0
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До ОПЛЕ батко ти нищо не каза... поне да беше обяснил какво имаш предвид, а не да хулиш като всички останали...
17
2
 
12
 
! Отговори
ОПЛ преди 5 години
Дотук коментиралите явно нищо не разбират от здравеопазване,особено пък от първична здравна помощ.Защо си позволявате да обиждате малкото останали високо квалифицирани лекари,останали да упражняват тази професия в България?Вижте държавите,чийто здравни системи хвалите - те имат най-много общопрактикуващи лекари.Обаче тук пост-комунистическата пропаганда не ви позволи за израснете в разбиранията си кое е стойностно и кое е лъжа.Плащайте тогава за излишната медицинска помощ,която си поръчвате.
16
2
 
11
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
На един мой калега и приятел лекар му предлагаха, докато все още е студент 5 ти курс да почне на половин щат в интензивното по педиатрия срещу 350 лв на месец, 50 % от заплатата на мед сестрата. Разбира се ги отсвири като ***. После като новозавъшил лекар щеше да взима 1000 лв Бруто. Ебасии подигравката. Веднага го дръпнах към нашата фарм фирма мед представител , направаление по гастро лекарства. Сега изкарва 1500 лв чисто. Има служебен тел последен модел, кола и лаптоп.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прегледа на детето ми преди реимунизация беше следния: "Дишай, издишай!, Добре!, Я сега зяпай!, Добре!". И констатацията на общопрактикуващата беше: "Реимунизирай". Пълен фарс!!!
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези общопрактикуващите ни ги натресе "царя" по времето на неговото управление.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакаш на студа пред кабинетите, за да ти дадат един лист за направление без преглед без нищо. И смисъла какъв е??? По-добре всеки да отива направо при специалиста лекар, да си запише час и т.н. и нормално да отиде на преглед, а не да чака при общопрактикуващите лекари, което е само губене на време.
12
2
 
12
 
! Отговори
хаха преди 5 години
с тая политика на Герб , нормално !
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилБойко Борисов ли не им дава да работят на личните лекари или тях просто си ги мързи?
10
1
 
24
 
! Отговори
Наци техническа преди 5 години
Топим се, лекарите бягат, остават само тикви и примaти. По цял ден само се мучи за оръжия, за православие и за врачки, а науката и образованието са захвърлени в кошчето с бoклука.
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много важни функции изпълняват, да те пратят на специалист, а ако си в провинцията, направо да те пратят в София. Аз сам си знам какъв специалист ми трябва, но не мога сам да си издам направление.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама за сметка на това имаме най-много полицаи, които нищо не правят освен да вземат бонуси.
7
2
 
17
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Нема значение, важното е че има видими резултати (в корупцията), че сме надежден и предвидим партньор (със свалени панталони), че имаме (рушащи се след откриване) магистрали и нашия (шут) е любим (шут) на (пияндeтo) Юнкер.
6
0
 
18
 
! Отговори
Гоши преди 5 години
А след 10 години, пичуйе???? :))))
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но сме с най-много зъболекари след Гърция в ЕС. Стоматолога ще ни лекува от грип...
4
12
 
10
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 5 години
Според здравни експерти общопрактикуващият лекар изпълнява изключително важни функции в първичното здравеопазване - осъществява профилактична дейност, диагностицира, лекува и проследява повечето от най-разпространените хронични заболявания, диагностицира и лекува повечето от масовите остри заболявания, взима решения за нуждите от допълнителни изследвания, консултации, хоспитализации и т.н.
3
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и без това няма никаква полза от тях. Направо да се промени законодателството и да бъдат закрити. Те са едни посредници между фармацефтичните компании и хората.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по-малко ще стават. СоциализЪМЪТ свърши, но комуноидите-робовладетели не го разбраха, те знаят само да лапат...
1
12
 
11
 
! Отговори
парадокс или геноцид преди 5 години
По-малко лекари в България означава по малко смъртни случаи в болниците в най-бедната и корумпирана държава!