При системни законови нарушения – риск от загуба на евросредства

ОЛАФ не са в състояние да хващат по-голямата част от нарушенията
18 яну 2019 14:52, Екип на Bloomberg
5
При системни законови нарушения – риск от загуба на евросредства

Гражданите не желаят да плащат данъци, чиито средства се насочват към държави, които не могат да се справят в борбата с корупцията, измамите или нарушаване на ценности като върховенството на закона от правителства. Тези правителства рискуват да губят средства от ЕС според новия законопроект, одобрен от ЕП. По тази тема Димитър Марков от ЦИД заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че това усилие на ЕС датира от много време насам, но се сблъсква със съпротива от страна на националните правителства. "Те го намират за прекалено вмешателство във вътрешните им работи. Основният проблем е с решаващата крачка от икономическия към политически съюз в рамките на ЕС. Действително има държави, в които протичат нарушения, допълни той.

ОЛАФ не са състояние да хващат по-голяма част от нарушенията, спомена гостът. "Те трябва да повишат капацитета си. Лесно е информацията да бъде прикрита или да не бъде предоставена", убеден е той.

България е в групата страни, които получават критики – и по отношение на съдебната система, и по отношение на свободата на словото, корупцията, посочи Димитър Марков.

"Евентуална европейска прокуратура трудно може да следи целия този процес, защото зависи много какви правомощия ще получи и с какъв кадрови ресурс ще разполага, тъй като тази материя е сложна финансово и юридически. Като прибавим и езиковата бариера, подобен орган би се сблъскал със сериозни предизвикателства".

В България настъпва офанзива с поредица показни дела, част от които впоследствие се пропукват, уточни Марков. "В това отношение можем да вземем пример от страните от Скандинавието, от Балтийските държави, които са с добри показатели според повечето изследвания", обобщи разсъжденията си той.

Повече подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Пладнешки грабеж преди 5 години
След тая далавера на Боко, Чоко и Шкембе войвода с Ф16 под погледа на Германия и Франция, на тримата доста ще се стъжни с кражбата на пари от еврофондовете. Първо място държат едрите земевладелци в Северна България, започвайки от Добруджа на изток, преминавайки през плевенска област с плодородната й земя и на запад чак до Видинско. Грабеж, пладнешки грабеж. Помощи по еврофондовете, а пшеницата, царевицата и слънчогледа се изнасят. РС, ОкрС, ВКС са се поставили изцяло в услуга на тях...
2
0
 
3
 
! Отговори
ГРАБЕЖ! преди 5 години
Да се завъртят от ОЛАФ, КПКОНПИ, СпПр във владението на 39-годишния Илчовски - за няколко години заграби 50 хил. дка земеделска земя в плевенска област. С четирима посредници от Плевен, от които асове са Йошковски и Лозански, с нотариуса от Червен бряг Ясен Янев иззеха наследствената земя на доста хора от чревнобрежкия и койнарския район.Лозански и др. аренда по 20-30 г. и след 10 г. земята става на Илчовски. В Червен бряг МВР,прокуратурата, районният съд и Плевенският окр. съд му козируват.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука вече изгоряхме. Удариха ни по вай-слабото място