България остава да тръпне за газа след 2019 г.

Москва и Киев мислят по оферта на Брюксел за транзита за Европа
Обновена: 22 яну 2019 06:34 | 21 яну 2019 20:30, Йовка Димитрова
36
България остава да тръпне за газа след 2019 г.
Снимка: ЕК

България и останалите страни от Централна и Източна Европа, получаващи руски газ през Украйна, ще бъдат в неведение дали ще могат да го доставят и след 2019 г., поне до есента. Това стана ясно от проведените с посредничеството на Европейската комисия преговори между енергийните министри на Русия и на Украйна Александър Новак и Павло Климко. Двамата бяха в Брюксел заедно с шефовете на газовите компании "Газпром" Александър Милер и "Нафтогаз" Андрей Кобальов.

"Предложихме на двете страни параметри за нов договор, които те ще отнесат сега вкъщи, ще обмислят и ще дадат на експертите", съобщи вицепрезидентът на Еврокомисията Марош Шефчович, под чиято егида се водят преговорите.

Следващият кръг на министерско ниво ще е през май, а най-ранната възможност за сключване на нов договор за транзита на руска газ през Украйна - през есента, съобщи еврокомисарят за енергетиката след тричасовите тристранни преговори днес.

Настоящият договор за преноса на руска газ през Украйна изтича на 31 декември 2019 г. Шевчович призна, че в Брюксел вече се получават тревожни запитвания от газови компании какво ще се случи с доставките след приключването му.

Междувременно вицепрезидентът на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви пред Ройтерс, че Русия нарочно бави преговорите, разчитайки да напредне достатъчно със строителството на "Северен поток" 2. Трасето от Русия до Германия под Балтийско море е алтернатива на украинското.

Вицепрезидентът на Европейската комисия изрази недоволство от работата на българското и на австрийското председателства на Съвета, които не придвижили промените в газовата директива, въвеждащи общи правила за изграждането на газопроводи с морска част. Сега ЕС има такива само за сухоземните трасета, което развързва ръцете за "Северен поток" 2. Шефчович потвърди загрижеността на Брюксел от неговото изграждане. Европейската комисия смята, че газопроводът не отговаря на енергийната цел на ЕС, залагаща на диверсификация на източниците.

В същото време Шефчович съобщи, че днес руският енергиен министър Новак е заявил интерес към използването на украинската газопреносна мрежа и след 2019 г.

"Да има дългосрочен договор за транзит е толкова важно за Русия, колкото и за ЕС. Нека не забравяме имиджовите щети, нанесени от кризата през 2009 г.", отбеляза Шефчович. Той уточни, че е предложил на двете страни конкретни параметри на бъдещия договор за срока на действие, обемите на транзита и цената на преноса, върху които преговорите ще се съсредоточат след май.

"Това е честно предложение, което се основава на анализ и на часове разговори между експертите", заяви Шефчович.

Еврокомисарят отказа да назове конкретните цифри, за да даде свобода на страните да изработят позициите си, но подчерта, че следващият договор трябва да е за 10+ години, да бъде търговски привлекателен като цена и обеми, така че да заинтересова инвеститорите за модернизацията и разширяването на украинската газопреносна мрежа. Договорът трябва да отговаря и на европейските стандарти, тъй като трябва да съответства на украинското законодателство, което е съобразено с това на ЕС.

"Това трябва да е същият договор, какъвто "Газпром" има със западните компании", подчерта Шефчович.
Преди дни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е в състояние да запълни капацитетите на "Турски поток" и на "Северен поток" 2, като при това запази транзита и през Украйна.

Марош Шефчович излиза в отпуска на 1 февруари, за да се кандидатира за президент на родната си Словакия. Той ще отсъства от Брюксел поне до края на март. През април пък президентски избори ще има в Украйна, чийто изход също бе посочен от него сред факторите, които ще определят календара на преговорите.

Според агенция ТАСС преговорите могат да бъдат затруднени и от съдебните спорове между "Газпром" и "Нафтогаз". Руската компания оспорва решението на Столхолмския арбитражен съд, според което трябва да изплати $2,56 млрд на украинската компания. "Нафтогаз" обяви преди преговорите в Брюксел, че ще приеме обезщетението да бъде намалено на $2 млрд., ако бъде подписан нов договор. Транзитните такси на “Газпром” осигуряват 3% от БВП на Украйна.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имат оплаквания, да се обърнат към г-н Локхийд Мартин Ф-16-ти.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също така ще трябва да предоставят преференциални цени за Укр и БГ, за да стигне газът до Белград.

Това е положението.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** ще трябва да плати целия масраф по украинската и нашата тръба.

Иначе ще доставят газ на Сърбия през Швеция.

България ще си пусне едно 30 км отклонение от Турски поток за всеки случай и толкова.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако иска да доставя газ на единствения си съюзник - Сърбия, трябва да мине през България.
Това е положението.

Ако БГ не иска да направи отклонение от Турски поток, ще трябва да запазят сръбския транзит през Украйна.

Ако запазят сръбския транзит през Украйна, по-добре да запазят и нашия и сичко е точно.

Ние и Украйна диктуваме.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Преди дни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е в състояние да запълни капацитетите на "Турски поток" и на "Северен поток" 2, като при това запази транзита и през Украйна."
-------------------

Разбира се, че го заяви и, че Русия е в състояние, но е глупaвo да си мислим, че РФ ще запази транзита през Украйна при неизгодни за себе си условия и параметри.
23
1
 
2
 
! Отговори
какво по-ясно преди 1 месец
"Северен поток-2" всяко денонощие се удължава, увеличава, с 500 заварени тръби.
Няма какво да чакате до есента. Новак вече обяви руските условия за сключване на нов
договор с Укропия. Бандерлогите са длъжни да представят точни правила за работа на ГТС, конкурентни тарифи. РФ очаква справедлив финал на съдебните искове. Транзитът на газ в ЕС през Укропия ще бъде съхранен само при икономическа обоснованост, възстановяване баланса на интересите и симетрия в задълженията на страните.
22
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Помислете само от комисионни за транзита на газ колко детски градини и пътна инфраструктура щеше да се построи и колко по-малко щеше да има нужда от увеличение на данъците,защото държава която се издържа само от това-не е държава.
21
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Абе хора като чета на на някой коментарите се питам всичко разумно ли се изнесе вече от територията България За тия които останаха,разберете че без евтини енергоносители,евтин ток,НЯМА ПРОМИШЛЕНОСТ,после идват другите прдпоставки като кадри и т.нт.Каза го американски учен Аз само го повтарям.
20
3
 
4
 
! Отговори
X преди 1 месец
Кой трепери наистина незнам, но че моята Родина е заложник на американски интереси това и слепците го виждат! Целия Запад защитава фашистката хунта в Украйна, нашите управници - също! Русия видите ли им била виновна! Всички знаят за американските мераци относно територия и полезни изкопаеми на Русия! От много години се води борба по някакъв начин да докопат всичко това! Защо преди 30 години нямаше дрънкане на оръжие по границите на тази страна? Защо живота в България беше по-добър от сегашния?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците знаят как да преговарят, не като някои по пакета Мобилност
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

До 1

По-добре пожалей себе си.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До България решава

Ти наистина ли мислиш, че България и даже българският народ нещо решават?
Свещена наивност.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 "решава българският народ"

какво ще решаваш, ако са те поставили на колене или в партер "в колянно-лакътна стойка"?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Газ ни не требе имаме си кумури, пластмаси и гуми за индустрията.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В северна България много хора си платиха да им сложат в жилищата газова инсталация - платиха си, ама няма газ
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като чете човек за тази газова десетилетна сага, може да остане с впечатлението, че става въпрос за някаква огромна държава, гигантски потребител на тази крайно физически опасна газообразна смес!

пък то имаме една държавица, с население 40% от населението на масквА, от което ползвателите на газ едва ли има да са и 20%, а всичко е лична борба на шепа олигарси за транзитни комисионни!

на никой не му пука за тази газ! бай спиро от каспичан не ползва газ и като чуе за газ, го *** ...
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6

После ни набутаха и с ЮП и сега евентуално, евентуално ще получим разклонение от турски поток.
11
19
 
4
 
! Отговори
България решава преди 1 месец
Дали руската тръба от "Турски поток" ще премине през България го решава българският народ , а не руската компания "Газпром".
10
2
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Не знам дали Москва е с изплезен език, но със сигурност, ако няма споразумение и/или разклонение на Турски поток, русофобията ти ще замръзне завинаги!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да тръпнем. Нали гербавите се хвалят, че имаме газови хъбове. И вече сме отвсейде диверсифициране...Само че май са построени по технологията "стелт".