Двойният стандарт при храните – евро трън! Влиза в черен списък

До 10 млн. евро глоба при нелоялната практика
Обновена: 23 яну 2019 10:07 | 23 яну 2019 07:00,
67
Двойният стандарт при храните – евро трън! Влиза в черен списък
Снимка: pixabay

Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към "черния списък" на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП).

Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент. Целта е всички европотребители да имат достъп до едни и същи продукти и права.

Текстовете ще се отнасят за продукти с двойно качество, когато стоките се търгуват под една и съща марка, но се различават по състав или характеристики и “потребителите са убедени, че купуват същия продукт, когато в действителност не е така”, посочват още от Европарламента.

Още по темата

"ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в Европейския парламент обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми е по-висока", съобщи евродепутатът Момчил Неков.

И допълни, че вписването на двойния стандарт в “черния списък” е срещнало "много силен отпор от редица колеги на запад". По-рано във вторник омбудсманът на България Мая Манолова защити петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз.

"Огромен успех, комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните", заяви Манолова след изслушването.

Омбудсманът посочи, че "потребителският пакет" за двоен стандарт на еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Йоурова, одобрен от комисията по вътрешен пазар, може да бъде гласуван до края на мандата на ЕП. По-късно Манолова и Йоурова се срещнаха и препотвърдиха позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

Промените засягат и онлайн пазаруването.

Потребителите ще трябва да бъдат ясно информирани за това кой продава продукта или услугата, както и кои закони са приложими.

Правото да се иска финансова компенсация или прекратяване на договорите в случай на нелоялни търговски практики ще бъдат хармонизирани в целия съюз.

КЗП изследва храни в ЕС

Комисията за защита на потребителите ще извърши анализ и изследване на пазара на храни и спиртни напитки и техните големи дистрибутори в ЕС, пише "24 часа". Това става ясно от обявена обществена поръчка на сайта на комисията.

Ще бъдат събрани резултатите от пазарни проучвания и лабораторни тестове върху храни и спиртни напитки от един и същ производител, както и предлагани под една марка в различни страни в ЕС.

Максималната допустима стойност по поръчката е 158 хил. лева. Офертите трябва да бъдат със срок на валидност 6 месеца, считано от крайния срок за получаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо само при храните.Купих си един лаптоп от БГ но го пуснах с международна гаранция.За 4 месеца се повреди 6 пъти.На 6 ми обясниха от сервиза, че Лан картата е тествана и работи, но няма операционна система на този свят с която да мога да я използвам.Пратих го в Англиякъдето ми смениха дъното Е все едно друг лаптоп ми върнаха.10 години работи без грешка, и видимо поне 2 по-бързо.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Колата почти във всяка държава е различна! Това се обуславя от вкусовете на съответната държава, както и от водата. Интересно нали? Самата вода дава различен вкус...Същото всъщност важи и за всички спиртни напитки и бира. Правят се за съответния пазар, както и водата пак е важна за бирата.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, таман се чудех как ще обяснят двойното вдигане на цените занапред с цел да се вкара еврото. Ето как: уж по-добро качество. Капанче Щрак!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната разлика забелязвам при млечните продукти (масло, сирене, кашкавал) и колбасите, където качеството е доста по-добро от това у нас.
43
1
 
28
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Както се споменава в коментарите, разлика има не само в качеството на стоките , но и в цените. На едни и същи стоки!Примери от Кауфланд-краве масло ''Президент'' в Германия е 2,60 евро, в България 8 лв;почистващ гел за лице на Гарниер в Германия е 2,95 евро, в България - 9.99 лв. Боя за коса на Лореал в Германия 6,95евро, в България 19 лв.....За какво говорим изобщо!
42
1
 
22
 
! Отговори
Дамммм преди 5 години
Браво на Майчето Манолова, че все пак пробва да направи нещо и се бута в шамарите,а ГЕРБ са по ниски от тревата.
41
2
 
25
 
! Отговори
:/ преди 5 години
Очаквайте: "Ариел-БГ" , "Кока-Кола-БГ", "Шанел-5-БГ" и т.н.и всички ша са доволни!Пак ще си ползваме същите отпадаци ама вече ще е официално!Е дано не съм прав, ама на дали!В пазарната икономика изключения и милостиня няма!
40
12
 
6
 
! Отговори
:/ преди 5 години
Принципно съм "ЗА" , НО:Какво се надяват да стане? да орежат приходите на фирмите ли? Фирмите да продават на загуба ли? Съмнявам се!Просто "Фирмите" ще спрат да продават тези продукти по нашите магазини или цената им ще скочи драстично и заради конкуренцията (или ще има БГ Версия), и в края на крайщата няма да ги има у бедна Б-я.Или просто залежалата стока ще идва при нас (то и сега е така де!)За съжаление със забрани и насила пазарна икономика не става.Другото е Соц. от който уж бягаме.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно голямо нищо. Дълга статия, много думи, накрая плашат с някакви глоби, които за веригите са нищо.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С малки крачки към успех!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък няма кой да тропне по масата и да защити националния интерес, бългapина просто нищо не става от него - и като политик е гола вода, и като майстор на коли е същия, и като футболист за ни що не става, просто българина не става това е истината. Много хора казват политиците това политиците онова, не е в тях проблема те нали са българи като другите хора да не падат от марс, просто гена е много лош.
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-простия пример ви давам в lidl - пиците Salami които са 3, в Европа струват по 3 еврто, в България са 9лв
35
2
 
28
 
! Отговори
хуху преди 5 години
не разбирам много, но в германия в Лидл пълня голямата количка за максимум 60-70 евро, тук в БГ ми трябват поне 200 лева за същите стоки. Основната разлика забелязвам при млечните продукти (масло, сирене, кашкавал) и колбасите, където качеството е доста по-добро от това у нас.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Русия! украинци, литовци, белоруси, българи всички са наши ще го лапате големия мeчeшки няма отърване от мечешката прегръдка
33
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руcнаците сме твърди кoпeлета - такива катъ българи, украинци и белоруси ги възприемаме като слуги, вие трябва да ни слугувате на нас ние сме велики руснаци пием водка издържаме на всичко непобедими сме
32
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сирене крема Филаделфия е 2 пъти по скъпо в Лидъл в България отколкото при нас в Лидъл Германия. На далавера си е да доиш аборигените.А еднакви стандарти за цените на храните в ЕС кога?
31
20
 
3
 
! Отговори
до пецата преди 5 години
ами така е понеже като видиш че гocта ти е пълен с бълхи естествено че се дистанцираш леко от него. Когато се изчистим от бълхите тоест pycoфилите никой няма да го е гнyс от нас, напротив ще ни приемат с респект
30
4
 
29
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Присъединяването на Бг в Ес изглежда така - все едно да ви поканят на гости обаче като позвъните на вратата за да влезете и седнете на трапезата домакините ви казват че вашето място е там до кучешката колиба и ви убеждават че там е най доброто място
29
6
 
18
 
! Отговори
До "до пецата&q преди 5 години
Затова ли всяка година се надяваме те да ни избутат туризма и ревем като ходят в турция. Мило и драго дават държавите за да са в добри отношения с Русия защото е богата на ресурси ***.ак.о , ако бяхме с тях сега щяхме и газопровод да имаме и горивата щяха да са ни по евтини , ама на такъв г.ъ.з. та.к.ъ.в к.*** дет се вика, единственото което видяхме от ес е това че можем да отидем да мием ке.н.е.ф.и в германия и англия , брей брей голяма работа сте вие европейците
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всеки, който е пил кока кола в Германия или някоя друга западна държава, знае че вкуса няма нищо общо с колата продавана в България."Пил съм кола в поне 5 западноевропейски държави, включително и в Америка, какво е по-различното на вкуса от това в България че не съм забелязал?