Г-н и г-жа за Хановер са... химера! Задължително – джендър дума

Звездичката заменя пола – доцент*ка
23 яну 2019 14:45,
109
Г-н и г-жа за Хановер са... химера! Задължително – джендър дума
Снимка: Reuters

Германският град Хановер с един удар оглави движението за полово равенство в езика, като въведе нови правила за обръщения сред администрацията си.

Административният език в бъдеще става джендър неутрален, реши градската управа. 

Така занапред в официалните писма и в електронната поща, в брошурите и прессъобщенията на общината и учрежденията в града, както и във всички формуляри и флаери в бъдеще трябва да се ползват джендър неутрални формулировки, а административният език да е изцяло равен за половете, съобщава "24 часа".

Още по темата

Така например професията учител или учителка вече ще се нарича преподаващ. Избирателите стават гласуващи, а участниците и участничките – хора или персони.

Правилата са задължителни за всички чиновници в града и те трябва в бъдеще да се обръщат по еднакъв начин към всички хора, независимо от пола им.
 
Когато не може да се намери джендър неутрална дума, тогава вместо това към досегашната се прибавя звездичка – например "доцент*ки". Звездичката включва в себе си всички възможни полове и полови идентичности, се казва в прессъобщението на Хановер.

Обръщенията "господин" и "госпожа" е добре да се избягват, се казва в препоръките към чиновниците. Вместо това, чиновниците трябва да питат, за да използват малко име и фамилия. В речи към колеги и колежки пък отпада обичайното "скъпи колеги и колежки" и се заменя със „скъпи коле*жки“. Остава обаче обръщението "Уважаеми дами и господа". От заседанията отпада наименованието "протоколчик" и се заменя с "протокол, воден от...".

Чиновниците обясниха, че по този начин отговарят на въведения в края на миналата година закон за въвеждане на трети пол в административните книжа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
13
 
1
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 55хахахха нямал против вика :D Ама не могат да се женят нали, не могат да се наследяват нали, не могат да осиновяват нали ? Прав си, никой няма нищо против :D Най-любимата ми глупост.
54
6
 
14
 
! Отговори
До Унуфри преди 5 години
Аз ти казвам какво пише на сайта на ОКСФОРДСКИЯ РЕЧНИК!!! Също така значението на термина *** се различава в псевдонауката *** изследвания от това в английската филология. Истанбулската конвенция прокарваше тъкмо *** изследванията като наднационално законодателство. Посочил съм ти и решението на КС по случая.
53
10
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Канцлер = Канцлерка ?? Президент = Президентка... ?? Боже прибирай си версиите по-бързо че ако чуя обръщението ПрезидентКата на Германия или САЩ ще искам да имигрирам на МАРС
52
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма нищо против различните, но имаме против терора върху останалите.
51
3
 
13
 
! Отговори
зле преди 5 години
Който е измислил заглавието на тази статия, най-добре да се метне отнякъде.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ от кой спектър са баща ти и ***???
49
17
 
4
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Страшен проблем :D Господ щял да ги накаже видиш ли .. Ами нали той беше създал всичко? Или в този момент е спал ? Религиозния злобар намества всичко, че да му пасва на злобата ... Тъжното е, че ако ви се родят гей деца, най-вероятно ще се отречете от тях и ще обвините всички, че са виновни.
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората със специални потребности, не е необходимо да се етикетират, за да бъдат признавани и уважавани.Това е манипулативна политика. Самите различни винаги са съществували, но никога не са имали претенции за по различно третиране. Това се ръчка от политиците за създаване на конфронтация и негодувание.
47
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ужас !!! олигофренията е пълна
46
5
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
До До УнуфриДоверих се на човек, който повече от 40 години изучава английски език и има академична степен. Владее го по-добре от 90% от хората, за които този език е майчин. Като не знам нещо питам този, който знае, а не си правя бързи справки "у гугъла" .
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по принцип думата "колега" е от латински произход и е само от мъжки род,чисто граматически да се употребява "колежка" е неправилно.Между впрочем не се казва "ДобЪр вечер!", а " Добра вечер !" .
44
7
 
5
 
! Отговори
До Унуфри 4 преди 5 години
Според псевдонауката *** изследвания това, което ние възприемаме за мъж и жена са двата края на един спектър, на който са разположени множество джендърни идентичности. Докато биологичните полове са два, джендърите са десетки.
43
3
 
10
 
! Отговори
До Унуфри 3 преди 5 години
От гледна точка на психиатрията *** е полът, с който се идентифицират транссексуалните мъже и жени. Той е противоположен на биологичния им.
42
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето за какво се харчат данъците ни...за оеднаквяване на половете и на формите и размерите на доматите и краставиците! Ей затова ЕС в този му вид е свършен. Няма как това чревоугодничество да продължава вечно на чужд гръб. Няма как да слееш православните традиции с евро-атлантическите ценности. Де Гол и Аденауер далеч нямаха това в предвид, когато полагаха основите на обединена Европа....!!!
41
2
 
14
 
! Отговори
Бай оня преди 5 години
За Меркел незнаем кое е ама Макрон май играе подинена роля..на коленца а баба е с камшика и колана с пластмасовия... :) Та кой на кого прави мекички баш не е ясно хахха Кога ще дойде управа дето да измете тааа гнусотия с метлата.И това е началото ми като поживеят сега малките недоразвити пеалчета занапред какво ни чака ?
40
4
 
7
 
! Отговори
До Унуфри преди 5 години
Прочети решението на Конституционния съд относо ИК, което засягаше точно тази тема.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем либерално Господ търпи хорската поквара, но идва и това което е предречено. Може би е дадена отсрочка. Колко, само оня отгоре знае.
38
8
 
6
 
! Отговори
До Унуфри преди 5 години
Провери значението на *** в сайта на Оксфордския речник. Там едно от значенията посочва, че заралика от sex (биологичен пол бел. моя), който се използва, когато говорим за мъже и жени, *** се използва, когато говорим за множество от идентичности от социална и културна гл. т-ка ( социален пол).
37
5
 
18
 
! Отговори
Асан преди 5 години
Ха да са ни честити ЕВРОПЕЙСКИТЕ ценности. Сега ТАМ, а утре и у НАС.
36
4
 
23
 
! Отговори
ined преди 5 години
Хановер съвременния Содом и Гомор плачещ за божественото изтребление