Шотландия изчаква! Идва ли момент за отцепване от Великобритания?

С всекидневните си кризи Лондон дейно ускорява идването му
23 яну 2019 22:00, Елка Василева
47
Шотландия изчаква! Идва ли момент за отцепване от Великобритания?
Снимка: архив, Reuters

В Шотландия отново се заговори на висок глас за отцепване от Великобритания. Там всъщност никога не са спирали да го обсъждат, но с развитието на политическата криза около Brexdit-а тези приказки отново минават в практическата плоскост - лидерите на региона поставиха на дневен ред въпроса за повторен референдум за независимост. Не е зле да разсъдим възможно ли е това в най-близко бъдеще и дали го иска шотландският народ, пише Владимир Корнилов от РИА Новости.

Всички си спомнят все още за страстите около референдума от 2014 г. Когато Лондон склони да приеме идеята, всички бяха убедени, че нищо няма да стане. През декември 2013 г. например разликата в броя привърженици и противници на независимостта надхвърляше 20 на сто - нежелаещите отделяне на Шотландия естествено бяха повече.

Точно заради анкетите, успокоителни за елитите, Лондон погледна на референдума доста снизходително. Но буквално седмица-две преди вота (насрочен за 18 септември 2014 г.) данните от допитвания взеха да смайват англичаните. Броят на клонящите към отговор "за" и "против" фактически се изравни, а според някои проучвания нагласите за отцепване бяха дори по-силни.

Това предизвика същинска паника в Лондон. Поведена бе масова агитационна кампания сред шотландците. Лидерите на всички основни британски партии поеха в един глас свято обещание да предоставят на северните си събратя съществени преференции, включително финансови (което впрочем не бе изпълнено и за което днешните власти не обичат да си спомнят много-много).

С цената на значителни усилия дни преди вота британските власти успяха да наклонят везните на своя страна - 55 на сто от шотландците загърбиха идеята да напуснат Обединеното кралство. При все това референдумът бе успешно използван от местните сепаратисти - Шотландската национална партия, ШНП. На изборите за парламент на Великобритания те за пръв път в историята спечелиха победа почти във всички избирателни окръзи и получиха 56 депутатски кресла от 59 възможни (за сравнение да припомним, че през последните 40 години бяха получавали най-много шест).

Общо взето, лидерите на шотландските сепаратисти постигнаха техническата си цел, изцедиха от референдума всичко, което бяха намислили, и кротнаха. Историята с шотландската независимост сякаш бе изчерпана за доста време. Тогавашният премиер Дейвид Камерън заяви, че такъв референдум може да се провежда само веднъж през живота на едно поколение, а може би дори изобщо. И неведнъж повтори, че даже ако се обсъжда въпросът пак, със сигурност няма да е през неговия мандат. Наистина още не знаеше, че скоро сам ще стане жертва на референдум за Brexit, насрочен от него самия.

Brexit-ът промени ако не всичко, то поне много неща. Буквално на мига, щом бяха огласени данните от вота, всички анкети отразиха рязък скок на сепаратистките нагласи в Шотландия - за пръв път от 2015 г. броят на желаещите отцепване от Обединеното кралство надхвърли броя на техните противници. Но това бе кратък изблик на емоции - след месец-два нагласите на шотландците се върнаха на предишните нива, а ред допитвания в навечерието на предсрочните парламентарни избори от 2017 г. показаха 20-процентов превес на нежелаещите независимост. На тези избори впрочем ШНП не успя да повтори триумфалния си резултат отпреди две години - получи 35 мандата, а не 56.

Но обществото продължи да обсъжда идеята, че ако Великобритания напусне ЕС, ще трябва твърдо да се постави въпросът за отделяне на Шотландия. С мотива, че на референдума през 2016 г. огромното мнозинство шотландци гласуваха против излизане от Евросъюза.

Тогава се случиха впрочем любопитни неща. На референдума за Brexit 62 на сто от жителите на региона гласуваха против напускане на ЕС. Но повечето анкети и преди, и след вота показваха, че "еврофилите" в Шотландия са далеч по-многобройни. Причината за това е, че по време на кампанията за Brexit мнозина симпатизанти на ШНП, включително "еврофили", внезапно призоваха хората да гласуват за излизане на кралството от ЕС. Тъкмо с цел да се засилят впоследствие сепаратистките нагласи в самата Шотландия.

Един от най-авторитетните дейци на шотландското движение за независимост - Гордън Уилсън (несменяем лидер на ШНП от 1979 до 1990 г.), заяви например пред Ройтерс, че мнозина шотландски националисти, макар привърженици на ЕС, са имали готовност да гласуват на референдума за излизане от общността. И даде същото обяснение - тогава Шотландия ще има повече шансове да добие независимост. Проучване на компанията Ти Ен Ес, представено девет дни преди вота, показа дори, че 51 процента от избирателите на ШНП са смятали да гласуват за излизане от ЕС.

И ето че днес шотландските националисти използват неприкрития политически хаос във Великобритания, свързан с Brexit-а. Лидерът на ШНП Никола Стърджън заяви миналата седмица веднага след пагубното за Тереза Мей гласуване в Уестминстър, че партията й готви втори референдум за независимост на Шотландия. Малцина се съмняват, че това ще бъде обявено, веднага щом стане окончателно ясна съдбата на Brexit.

И този път шотландските националисти имат шансове да осъществят мечтата си. Засега няма как да посочим накъде се е люшнала стрелката на обществените нагласи веднага след провала на плана за Brexit, предложен от Мей - навярно и Стърджън изчаква данни от пресни анкети. Последното проучване сред шотландците през декември обаче показа нараснали сепаратистки нагласи: разликата в броя на желаещите и нежелаещите отцепване на Шотландия се сви до 6 процента (45 на сто "за" и 51 на сто "против"). А 59 на сто от шотландците, стигнали до твърдо решение, заявиха тогава, че предпочитат регионът да е независим от Великобритания, ако Лондон провали преговорите и се стигне до Brexit "без сделка".

Няма съмнения, че развитието на политическата криза в Лондон ще насърчава и растежа на сепаратистките нагласи в Шотландия. Засега обаче сепаратистките водачи изчакват удобен момент. "Трябва да проведем втори референдум тогава, когато ще можем да го спечелим", обяснява един от ветераните и лидерите на ШНП - Пит Уишарт, депутат от британския парламент. И с всекидневните си вече кризи Лондон дейно ускорява идването на този момент.

/БТА/


47
Още от ЕС
Новият план на Мей за Brexit се оказа... старият
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
англия е империя но идва им края всички империй рухнаха остана англия и сащ.англичаните са най нахалните хора те имат един девис раздели и владей над тях разбира се и да пълнят гушите на политици продажници
22
1
 
29
 
! Отговори
Британия преди 4 седмици
Ще дойде време, когато БГ ще трябва да избира ЕС или САЩ?

В интересни времена живеем.

Стане ли обединение между ядрени Франция и Русия и икономически Германия и Китай: е няма кой да ги спре.

САЩ и бритите ще плачат тихо в ъгъла, а Шотландия и Ирландия заемат достойното си място в Европа - готини хора са.
21
2
 
17
 
! Отговори
Британия преди 4 седмици
Ясен завършек на една държава подчинена на САЩ.
Целта на САЩ е да отслаби ЕС, самото наличие на Хага ги вбеси, отказ от Парижки споразумения, излизането им от Договора за Среден радиус на действие.
Директна заплаха за разполагане на такива до Русия, Балтика, Полша, Финландия.

Макрон открито заговори за европейска армия, Ф-я е единствената ядрена д-ва в ЕС, а Г-я най-силна икономически(Русия ги подкрепи), подписаха Аахенският договор,
САЩ губят, Бритите също-васали на САЩ.
А БГ САЩ или ЕС?!
20
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ***

След Наглобритания пък ако се разпадне и рашка - г.вняшка ще настъпи рая на земята
19
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама вие надминахте Гьобелс .И после защо Великобритания не иска в ЕС.Ами шантажирате я бе
18
1
 
42
 
! Отговори
Време преди 4 седмици
Шотландия е ясно всекиму че ще се отдели, въпросът е защо Ирландия се бави с Обединението на острова си, защо Уелс не свикат референдум за отцепване. Остров Ман, както и островите Джърси и Гърнси ( Нормандски о-ви ) трябва също да обявят независимост, а техните медии вече говорят за това. Всеки суверенен народ, трябва свободно да управлява територията си. Англичаните искат вън, нека си ходят, другите нека останат.
17
3
 
46
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 седмици
За мен лично ако се разпадне Наглобритания на 200 части и изчезне от лицето на земята ще е доказателства че бог съществува и е безкрайно справедлив.
16
6
 
16
 
! Отговори
Рагнар преди 4 седмици
Дъблин е основан от викингите и ирландците са най - близките им сродници в Обединеното Кралство...
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво чакат шотландците? Да се освобождават от потъващият кораб. Така и така не им трябват тези смах.нати
14
3
 
33
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 седмици
До Анонимен 18

Всъщност шотландците не са викинги, а са келти.
13
4
 
21
 
! Отговори
до 9 преди 4 седмици
Ирландия не е част от Великобритания, тя си остава в ЕС и е част от Еврозоната. Северна Ирландия е друга работа, ама откъде да ги знаете тия работи.
12
5
 
20
 
! Отговори
Уйлям Уолас преди 4 седмици
Долу Англия.
11
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шотландия са викинги, но Англия ги избиват както Ейре и както САЩ избиват индианците.
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще я прекръстим на Малобритания, това е вече ясно.
9
1
 
59
 
! Отговори
Закономерно преди 4 седмици
Британия ще получи тъй желания брекзит и ще стане на части. Достоен завършек на нация, която винаги е печелила от конфликтите и нещастията в континентална Европа на принципа "разделяй и владей" и "двама се карат, трети печели". Франция и Германия обединиха Европа и няма вече войни и келепир. А бритите увяхнаха, натирени в ъгъла.
8
1
 
37
 
! Отговори
Освен това! преди 4 седмици
Англия да изплати компенсации на сюзерените си за насилствената колонизация и особено на ирландците - за,,картофеният глад'' през двадесетте години на 19 век,довел до смъртта на милион и половина от населението! Това не е сън,че да се размине...
7
3
 
39
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ Е ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЪЩЕСТВУВА И ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ГРАНИЦИТЕ НА АНГЛИЯ , ШОТЛАНДИЯ И ИРЛАНДИЯ!!!

ДЪЛГОВЕТЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СА ОГРОМНИ И СЛЕД РАЗПАДА И ПЪРВОТО НЕЩО Е ДА СЕ КОНФИСКУВА ЦЯЛАТА СОБСТВЕНОСТ НА КРАЛИЦАТА А СДЕЛКИТЕ КОИТО Е ИЗВЪРШИЛА В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ ДА БЪДАТ РАЗТРОГНАТИ!!! ЗА ДА СЕ ПЛАТИ ПОНЕ НИЩОЖНА ЧАСТ ОТ ДЪЛГОВЕТЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ ПРИЗНАВА НИКАКВИ РЕФЕРЕНДУМИ КОГАТО СА В НЕЙН УЩЪРБ!
6
2
 
32
 
! Отговори
ХОХОХО преди 4 седмици
Ирландия и тя чака на опашката..
5
2
 
47
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ БАВИ ОТДЕЛЯНЕТО НА ШОТЛАНДИЯ ОТ АНГЛИЯ ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА ШОТЛАНДИЯ!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дай Боже.