От Брюксел: Още 9 наказателни процедури срещу България

Не спазваме евростандарти в екология, правосъдие, кредити, дипломи
24 яну 2019 18:49, Йовка Димитрова
84
От Брюксел: Още 9 наказателни процедури срещу България
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия реши да започне шест нови и да премине към следващ етап по други три наказателни процедури срещу България за неспазване на европейското законодателство.

Процедурите са по широк кръг въпроси от правосъдието и прането на пари до енергетиката, земеделието, екологията и обществените поръчки.

Еврокомисията настоява за уточнения от българските власти по техни твърдения, че са въвели в националното право последните директиви за прането на пари, по които проверките на Брюксел изкарват несъответствия. Директивите са част от ангажимента на правителството за допускането ни в чакалнята на еврото.

“Навременното и правилно транспониране на правилата е от решаващо значение за ефективната борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, като показаха няколко неотдавнашни скандали за изпиране на пари в ЕС. Пропуските в една държава членка могат да се отразят върху всички останали“, се казва в писмото, което вече е изпратено в София.

България е сред група страни, които неправилно са приложили в националното си законодателство европейските правила за обществените поръчки и концесиите. Тя получава 2 месеца да се обясни с Комисията за пропуснати текстове по 3 директиви от 2014 г., които трябваше да заработят на национално ниво преди почти 3 г.

Правителството е предупредено и за прилагането на европейското решение за взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат присъди за лишаване на свобода. Те трябваше да бъдат въведени в националното законодателство до 2011 г., а по информация на Комисията “в България законодателният процес е на ранен етап и страната все още не е уведомила Съвета и Комисията за транспонирането”.

Еврокомисията губи търпение и по наказателната процедура по прилагането на евродирективата за защитата на данните, която беше отворена миналото лято. Все още предстои тя да бъде въплътена в български закон, за да защити личните данни на жертвите, свидетелите и на заподозрените в процеси по наказателни дела.

Брюксел настоятелно приканва България да преразгледа реда за събиране на вземания от търговците по потребителски договори, включително за заеми. Съдебната практика на Съда на Европейския съюз задължава националните съдилища да преценят неравноправния характер на договорните условия ex officio, тоест дори ако потребителят не повдигне въпроса. До момента в България заповедите за изпълнение и заповедите за незабавно изпълнение обаче се издават без съществени проверки от съдилищата, твърди Еврокомисията. Потребителите могат да ги оспорват само при много строги условия.

“По-конкретно, някои кредитори, като например банки, могат да получат заповеди за незабавно изпълнение почти автоматично, като потребителите разполагат с много ограничени възможности, за да предотвратят или да оспорят изпълнението, базиращо се на несправедливи договорни условия”, пише в писмото от Брюксел.

“Честитка” получава правителството и за това, че българското законодателство не прилага правилата за признаване на професионалните квалификации, придобити в други държави от Съюза, което се тълкува като нарушаване на работата на общия пазар.

Енергийното министерство получава 2 месеца отсрочка да прокара в парламента промени в закона за енергетиката, които да вкарват в българското право изискванията на директивата за енергийната ефективност от 2012 г., с която се установява обща рамка от мерки за насърчаване на енергийната ефективност в ЕС на всички етапи от енергийната верига - от производството до крайния потребител.

Забелязано е и забавянето на екологичното министерство, което трябваше да определи границите на защитените територии по “Натура 2000”. България е очертала само 9 от 230 територии от значение за Общността за специални защитени зони в рамките на изисквания срок и не е определила цели и мерки за опазване на биоразнообразието за всяка от тях, се казва в мотивите на Комисията за отваряне на наказателна процедура за неприлагане на европейското право.

Еврокомисията е недоволна и от обясненията на земеделското министерство защо продължава да прилага собствена схема за оценка на качеството на селскостопанските продукти и храни, след като България се е съгласила да прилага европейските стандарти от влизането си в ЕС на 1 януари 2007 г.
По всички започнати и продължени днес процедури Брюксел дава 2 месеца на правителството за действие под заплаха, че ще премине към следващи санкции, някои от които са свързани с предявяване на искове пред Съда на ЕС в Люксембург.

Единствената добра вест е на сметката на икономическото министерство, което е успяло да затвори наказателната процедура за прилагането на евродирективата за исковете за обезщетение за вреди при нарушаване на антитръстовите правила. Българското право вече съответства на европейското при исковете за компенсации за вреди от действието на картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Пострадалите вече би трябвало да получават по-лесен достъп до доказателствата за установяване на щети и повече време, за да предявят претенции.

 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наказват ни, от нашите данъци излизат глоби, но народът го стрижат едни и същи и с няколко пиар акции го убеждават да гласува все за същите, а където не го убедят, идват на помощ гласовете от махалите. Заслужаваме си съдбата и това е.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за какво мислите, че са тези наказателни проедури ? Евда ли е за това, за което сте недововлни... ....Брюксел взе да ни наказва, откак не подписахме джен дърската ковенция, откак не щем Глобалния пакт за миграция и прочее нелиберални действия....
..в този смисъл, това може и да е положителен знак за правителството...
62
2
 
3
 
! Отговори
Само 9 преди 1 година
С преди тези още колко по девет има?
61
5
 
12
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 1 година
AKO СЕГА ЕС СПРЕ ИЗЦЯЛО ФОНДОВЕТЕ С ГЕРБ Е СВЪРШЕНО САЩ СЪЩО ЩЕ НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ---НЕМА КАКВО ДА БОЗАЯТ НО ЕС НЕМА ДА НАПРАВИ ТАЗИ МЯРКА ---САЩ НЕ ДАВАТ ТЕРИТОРИЯТА ИМ ТРЯБВА
60
13
 
9
 
! Отговори
Само преди 1 година
Брекзит може да оправи нещата. ЕС ние сме най големия провал на Европа. България е унищожена. Поне с брекзит може да се отървем от ромите. После Русия и Путин ще се зарадват че сме напуснали НАТО и Американците. Юс няма да ни щадят много. Целия ЕС е под контрол на американците. Много американски шпиони в ЕС. Демокрация пак ще има в бг ако сме вън от ЕС. Просто юс късат с нас. Това означава никъв ф16 а безплатни изтребители от Путин.
59
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цветанов, Бойко, ето ги ВИДИМИТЕ резултати! А ние трябва да помним и когато спрат фондовете, то е в резултат от великите ви успехи! Този път номерът с Орешарски и БСП няма да мине!
58
1
 
13
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Нашите управници не са най-големите нарушители. Има други страни, които демонстративно не спазват европейските правила - например Унгария за мигрантите или за работното време. Но нашите все гледат тарикатски да минат - ако им се получи. Пък може и да не ги забележат как се разсейват по основни политики и все в ущърб на данъкоплатеца дребен до среден
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕвропреЦедателство, милиони за черен хайвер, шалчета, глезотийки и т. н., уж всичко точно, много добре сме приети, радват ни се, слушат ни..... И хоп-съдят ниииии! И що така?
56
2
 
11
 
! Отговори
Главния рефер преди 1 година
Само така! Ред и законност!
55
0
 
17
 
! Отговори
extremist преди 1 година
От Брюксел: Още 9 наказателни процедури срещу България - ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВАМЕ,
ДРУГАРЕ И ДРУГАРКИ
54
0
 
10
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 година
ПРАВИЛНО.НО НЕ Е ВИНОВЕН ТОЗИ ДЕТО ЯДЕ БАНИЦАТА А ТОЗИ КОЙТО МУ Я ДАВА.С ДЯВОЛСКОТО ФИНАНСИРАНЕ В БГ EU ДОПРИНЕСЕ ЗА ОМРАЗА И РАЗДЕЛЕНИЕ .НЕОБРАТИМО.
53
1
 
20
 
! Отговори
Mi6osp преди 1 година
Ще си напиша обичайния коментар :СДС бе създаден, за да унищожи миналото на България, ГерБ -за да унищожи бъдещето на България.
Така унищожихме България.
52
1
 
26
 
! Отговори
odpo преди 1 година
От 2014 всички ЧСИ работят неправомерно в България!! И никой не им казва копче! Толкова се самозабравиха, че започнаха да отвличат кораби!
51
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме референдум.За излизане от ЕС и НАТО и ГЕРБ!
50
18
 
6
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Как може една измислена територия, която морално е част от Франция да налага наказания на най-старата страна в Европа.Дей..интересно..
Ама няма политици с топки, само с един Джамбазки не става в тоя евро парламент.
49
0
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
до 47"От всякъде сме лайнаризирани и смърдим на БКП-та!"
---
Прав си, колега, но от към Герб смрадта на БКП-та е особено осезаема, колкото и да се парфюмират.
48
0
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
В час по биология,посещение от инспектор, госпожата задава въпрос на класа:
-Ученици, в кои органи се развъждат най-много ***?
Всички мълчат, само Иванчо вдига ръка .Тя знае, че той ще изтърси някоя глупост, но няма избор, и го вдига за отговор:
-В държавните, госпожо!
47
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всякъде сме лайнаризирани и смърдим на БКП-та!
46
1
 
26
 
! Отговори
Долу Нено Димов преди 1 година
ОТ 230 ЗАЩИТЕНИ ТЕРИТОРИИ ЕКО-МИНИСТЕРСТВОТО НА НЕНО ДИМОВ ДОСЕГА Е УСПЯЛО ДА ОЧЕРТАЕ ГРАНИЦИТЕ САМО НА 9

ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОЯ ПРЕСТЪПНИК КОЙТО ИСКАШЕ ДА ДАДЕ ЦЯЛАТА ПЛАНИНА ПИРИН ДА СЕ ЗАСТРОИ, ДА БЪДЕ ОЩЕ МИНИСТЪР ?
45
2
 
44
 
! Отговори
некой преди 1 година
"Конграчулейшън" Борисов! 9 наказателни процедури - никое правителство до сега не успя да постигне толкова много!