А защо пък някой ще иска да взима българско гражданство?

НЦЦ: Нация, която продава гражданство на богати чужденци, не взима на сериозно самата себе си
Обновена: 25 яну 2019 10:21 | 25 яну 2019 09:15, Елка Василева
95
А защо пък някой ще иска да взима българско гражданство?
Снимка: архив, Булфото

"Една нация, която продава гражданство на богати чужденци, не взима на сериозно самата себе си" - под това предизвикателно заглавие швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" публикува коментар по повод практиките в България, Малта и Кипър, цитиран от Дойче веле.

"Защо ли някой ще поиска да взима българско гражданство?" - пита в началото на коментара си авторът Петер Разони. И обяснява, че по този начин кандидатът получава възможност да живее, да работи или да стартира бизнес в която си иска държава от ЕС. Авторът припомня, че тъкмо този аргумент използват посредническите агенции, които помагат на граждани без ЕС-паспорт да получат българско гражданство.

"Това си е най-обикновена сделка"

"Тези хора трябва да имат възможност и да са готови да инвестират в страната най-малко 1 милион евро, половината от които в български държавни облигации, които след това могат бързо да бъдат продадени. И това, общо-взето, е всичко. Нито се налага да живееш в България, нито да говориш български, нито пък да имаш някакви лични връзки с тази страна. Това си е най-обикновена сделка", се казва в материала.

Още по темата

По-нататък авторът припомня, че подобни "златни паспорти" от няколко години издават и Малта и Кипър. Смята се, че през последните десет години около 6000 души са станали по този начин граждани на ЕС. Петер Разони стига и до конкретния повод да се обсъжда този въпрос: "Иновативният модел на трите държави още преди пет години раздразни Брюксел. Започна проучване, резултатите от което Еврокомисията оповести в сряда".

Авторът припомня, че ЕС автоматично признава за свой гражданин всеки гражданин на държава-членка. И че всички граждани на ЕС имат равни права - на придвижване, на усядане, икономическа свобода, сигурност. Но когато отделни страни-членки чрез съмнителни схеми раздават гражданство на чужденци, това може да засегне интересите на други държави от ЕС, пише авторът и изрично посочва опазването на сигурността като един такъв важен интерес.

По-нататък НЦЦ коментира: "В сряда Еврокомисията малко понабърчи чело. (…) Като цяло обаче се въздържа от критики. И това е правилно по три причини. Първо, Комисията не представи доказателства, че продажбата на ЕС-паспорти в тези три страни води до злоупотреби или създава проблеми за сигурността, засягащи други държави от ЕС. Второ, даването на гражданство е суверенно право на държавите-членки. И трето, продажбата на паспорти трябва да се разглежда в един по-широк контекст. Защото тя е просто закономерен вариант на един бизнес, които поне 20 от общо 28-те страни в ЕС откриха през последните години: продажбата на дългосрочни визи на богати чужденци. В различните държави това функционира по различен начин, но бизнес-идеята е една и съща".

"Какво означават за тези държави собствените им граждани?"

В края на коментара четем: „Всички тези модели трябва да се разглеждат като част от миграционната политика, която всяка държава има право да провежда в съзвучие с националните си интереси. След като можеш да каниш високо квалифицирани кадри от трети страни, защото това подпомага стопанския ръст в твоята държава, защо да не можеш по същата причина да каниш и богати хора?

И все пак: Малта, Кипър и България се сблъскват с един критичен въпрос. Какво означават за тези държави собствените им граждани? Гражданството е изражение на една обвързваща връзка между човек и държава, с насрещни права и задължения, с произтичаща от него лоялност към общността. И когато една нация произволно продава това гражданско право на външни лица, които нямат никакво отношение към общността, тогава тя не се отнася сериозно към самата себе си", заключава "Нойе Цюрхер Цайтунг" /НЦЦ/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото гражданство преди издаването на паспорта да се поиска с това се занимава президентската институция,която обезателно разглежда сведените молби с представените документи регистриране по деловодства на приемане с номера приемни и предвижване за разглеждане по придобиване на вид гражданство и за такива сделки както се описва в тази статия няма място,ако е въпрос за таквиз сделки в милиони и облаги с облигации то на други места се въртят делата при които са от по-малък ранг-банки,министри,др.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та ние златните находища ги подарихме, та пък едни паспорти ли?
70
1
 
5
 
! Отговори
българин от скопие преди 5 години
за всички православни хора от Македония, за да получат гражданство, ние сме българи по националност и народност
69
1
 
3
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
До АнонименПри англичаните и други държави от ЕС има определени правила и съответно ако си подал документи знаеш колко ще чакаш. В България е пълен хаос
68
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После защо САЩ не им сваляли визите. Хаха. Защо ли? Защото България е съставена от 95% тарикатчета, крадци, мутри, наркомани, *** и 5% що-годе нормални хора, които всеки ден питат дядо Боже как от цял свят МЕ ПРАТИ ДА СЕ РОДЯ ТОЧНО ТУК????
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бедната.... бедна..... страна
66
4
 
17
 
! Отговори
За кожата на едно.. преди 5 години
От години тука върви една история: попаднахме по следите на един индивид от друга държава с нечисто минало , издирван, с искане за екстрадиция заради присвояване на десетки милиони долари. Както си му бе реда - прокуратура , съд , но..... изненада - вицепрезидентът го направил български гражданин като крупен инвеститор, защото купил два апартамента в курорт на морето. Сега се прави не бизнесмен, чувства се в свои води и буквално трови живота на доста хора - такава ни е системата -съдран чувал
65
11
 
9
 
! Отговори
Тутмос преди 5 години
България колкото и да е странно на много хора е доста добро място за живеене все още. Въпреки че с всеки нов закон ставаме все повече и повече европейци и съответно наследяваме положителните страни, но и доста отрицателни от демокрацията. От морална гледна точка не смятам че трябва да продаваме паспорти.Ако разглеждаме държавата като голяма фирма която търси пари - пак смятам че от данъци и такси които събира от населението може да изкара повече от колкото от паспорти.
64
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не отклонявайте проблема с 40 визи, толкова са на така наречените инвеститори. Проблема е в продажбата под вещото ръководство на Шкембе воеводата на така наречените лица с Български произход. Но като не може да скриете проблема, го съобщавате наполовина.
63
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я да попитам, защо Лондон приютява толкова руски милиардери? Та чак и се развеждат по английските закони и делят милиардите там. Те как взимат гражданство, заради сините си очи ли? Точно това е абсурдна атака към България. Всяка страна иска да привлича богати граждани, които да прехвърлят бизнеса си в нея и да плащат данъци. Проблемът, който всъщност замазват е продажбата на гражданство на половината Балкани, срещу 2-5к лв. Което е незаконно и опасно за ЕС. Ама дай да си говорим за руснаците
62
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После защо САЩ не им сваляли визите. Хаха. Защо ли? Защото България е съставена от 95% тарикатчета, крадци, мутри, наркомани, *** и 5% що-годе нормални хора, които всеки ден питат дядо Боже как от цял свят МЕ ПРАТИ ДА СЕ РОДЯ ТОЧНО ТУК????
61
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64Тая нация даже г.за си даде безплатно на САЩВулгартабак е руски, Лукойл е руски, Булгаргаз е руски, Американските марици са руски офшорки регистрирани в САЩ, плащаме стотици милиони годишно за ремонт на руските МиГ, платихме милиарди за АЕЦ Белене без нищо на лице, КТБ беше клон на руската ВТБ, Виваком е руски, Нефтохим е руски, Софарма е 70% руска собственост, ВЕИ са руски, ТЕЦ Варна е на Доган(руски агент) и т.н. и т.н., но иначе сме се продали на американците.
60
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е търговец и патриот. Ще продаде и майка си и баща си.
59
12
 
10
 
! Отговори
--- преди 5 години
Това е откровен расизъм и ксенофобия- щото България е бедна следователно тя не може да дава паспорти щото това по дефиниция е корупция- нямало кой да вземе паспорт по друга причина! Браво!
58
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая нация даже г.за си даде безплатно на САЩ, та едни паспорти.
57
26
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 62В България само руските слуги не обичат украинците.За нормалните хора украинеца е брат, а рушняка враг.
56
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до анонимен 53 в румъния няма руснаци има руско говорещи и казват че са руснаци особено беларуси и украйнци.както и в бг в помория отивам на хотел ими говорят на развален бг питах го какъв е каза че е руски аз минах на руски той започна да заеква оказа се че е украинец от западна украйна.защо казахте че сте руски а в бг украйнците не обичат зарад пожара в одеса коликово поле
55
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП СИ ВКАРВА СИГУРЕН ЕЛЕКТОРАТ ОТ ПУТИНСКА РУСИЯ.
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С раздаването на паспорти България се доказа за кой ли път,че е с опасно управление.Интересен е и факта,че много и лабира за свободно пътуване до САЩ.
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искат да взимат бг граждансво защото са сигурни ще я получат богати хора че в бг има корупция и са уверни че ще я купят