Брюксел обяви Ципрас и Заев за герои

НАТО обяви, че очаква Македония да се присъедини
Обновена: 25 яну 2019 17:58 | 25 яну 2019 16:52,
116
Брюксел обяви Ципрас и Заев за герои
Снимка: Архив, Reuters

"Те имаха въображение, поеха риск и бяха готови да пожертват собствените си интереси за по-велико добро", написа в Туитър председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като гръцкият парламент ратифицира днес следобед Преспанското споразумение.
 
С него Бившата югославска република Македония се преименува в Република Северна Македония, а Гърция сваля блокадата срещу започването на преговори на Скопие за влизане в ЕС и в НАТО.
 
"Една невъзможна мисия е приключила", възхищава се Туск.

Още по темата

Новината за ратификацията предизвика възторг в Брюксел като лидерът на либералите Ги Верховщат обяви днешния ден за “исторически момент” и заяви, че парафирането на договора е "важна стъпка към помирението на Балканите". 

В обща декларация шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, първият дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздравяват премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев с победата. Те посочват, че двамата са показали "политически кураж, лидерство и отговорност, за да разрешат един от най-проточилите се спорове в региона".

"И двете страни уловиха тази уникална възможност, която е пример за помирението на Европа и дава тласък на европейската перспектива на региона".
 
Еврокомисията оценява приключилият процес на ратификация от парламентите на Македония и Гърция като "нова страница от нашето общо бъдеще в ЕС".

Поздравления изпрати и шефът на НАТО Йенс Столтенберг. Той определя ратификацията на Преспанския договор като "важен принос към стабилността и просперитета на целия регион". 

"Очаквам в бъдеще Република Северна Македония да се присъедини към НАТО", добавя той. Скопие разчита да получи формалната покана в близките седмици.

Докато споразумението влезе формално в сила Брюксел ще продължи да нарича Македония БРЮМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
1
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Сега при северомакетата ще дойдат организациите на Сорос, начело с МеХеКа, Ромско включване, хомо организации и защитници, законен гей брак и осинивяване на деца, принудително извеждане на деца от неблагонадеждни семейства, ще намалят присъдите на престъпниците, ще им направят приватизация, ще им вземат златните и въглещни мини, и т.н..Да видим дали албанците ще им позволят всичко това
94
1
 
0
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Щом Брюксел ги хвали, значи са направили нещо, което е против интересите на собствените им страни. Което значи че са гъзУлизци. Защо го играха този цирк не разбрах, в крайна сметка Макенодия винаги е била българска, създадена изкуствено от комунистите след 44та г.
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MAKEDONCITE SITE SA GEROI.
92
5
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
И двамата са най долни предатели обслужващи чужди интереси. И двамата вървяха срещу народите си. Скоро ще ги разтрелят като национални предатели.
91
4
 
5
 
! Отговори
30-те сребърни шекел преди 5 години
Сорос сигурни лично ще им ги връчи на спецялна церемония в Брюксел
90
6
 
8
 
! Отговори
Димка преди 5 години
Можете да се гневите колкото искате, но с това споразумение Македония става част от Гърция, а не се връща в обятията на майка България. Това е.
89
7
 
4
 
! Отговори
Яне преди 5 години
До Анонимен 70Македония е важна стратегически, освен това колкото повече руснаците се избутват от Балканите, толкова по-добре за хората на Балканите. Да не говорим, че македонците не са за подценяване - що е маке, все е юнак
88
3
 
4
 
! Отговори
Касандра Велева преди 5 години
Наистина са герои. В България ние нямаме толкова решителни политици, готови на всичко, за да постигнат целта си. Нашите много бързо биват купени от олигарските и почват да работят за тях, вместо за народа. Спорът за името беше глупав и държа 30 години македонците в изолация, обричайки ги на бедност и корупция
87
5
 
1
 
! Отговори
Труман преди 5 години
До Анонимен 84Разбира се, македонската армия няма особено значение за НАТО, но ако в Северна Македония не е Европа, не са Щатите, ще са руснаците. А това е лошо, много лошо
86
5
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ако Брюксел те обяви за герой - нищо добро не те чака!
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учете албански.
84
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Оттук нататък в историята ще се казват Заев Велики и Цирас Велики.
83
2
 
1
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
Какви са тези отживелици? В кой век живееш? Не ми натрапвай глупави параноични фантасмагории.
82
3
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Do 65 taka e prav si...... Bojko e najzasluzen ... toj e CAR na Balkanite ... Aferim...
81
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ред е Сърбия да се отърве от прегръдката на ***.
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи целия този зор беше за това мощната македонска армия да подсили НАТО! Същото това факано Нейтоу, което през 1999 напълни сръбската земя с Depleted Uranium, разруши болница, пътнически влак, мостове, изби хиляди невинни хора, уж търсеше да удари бункера на "Милосевиц". Но не бомбардира Бабинье, а Горна Баня!
79
10
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
ОБЕДИНЕНИТЕ БАЛКАНИ--ПОРЕДНИЯ СТОМАНЕН ПИРОН В КОВЧЕГА НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ НА БАЛКАНИТЕ!ЗАЕВ И ЦИПРАС ---НАИСТИНА СА ГЕРОИ!БОЙКО , ЗАЕВ , ЦИПРАС --ВИЕ ПОСТАВИХТЕ ОСНОВИТЕ НА ОБЕДИНЕНА , СТАБИЛНА И ПРОСПЕРИРАЩА ЕВРОПА!ЕС---ИМАШЕ НУЖДА ОТ ВАС И ВИЕ ГО ДОКАЗАХТЕ!!!!СЛАВА НА ЕС , НАТО И ОБЕДИНЕНИТЕ БАЛКАНИ!ЗАПОЧВА НОВА ЕРА В ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ!ПОБЕДАТА НИ ПРИНАДЛЕЖИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
78
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Мъдуро ще го скопят тези дни в стил "Саддам/Кадафи"
77
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес Македония, Утре Грузия..........
76
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната звучна плесница за Путин! Наздраве!