Търг: Три картини, чийто автор е... Хитлер. Дали?

Аукционна къща се опита да продаде фалшификати
25 яну 2019 22:45, Нели Христова
13
Търг: Три картини, чийто автор е... Хитлер. Дали?
Снимки: Reuters

Аукционна къща в Германия обяви, че ще пусне на търг три картини, чийто автор е... Адолф Хитлер.

Цената им се очакваше да е висока, но не за дълго, тъй като няколко часа, след като новината обиколи света, германската полиция също имаше какво да каже по въпроса. А именно: Картините са фалшификати!

Но още преди това да стане ясно, изкуствоведи се възмутиха, че творбите въобще ще се продават. 

Те изобразяват пейзаж на планина, река и фигура, която стои зад дърво. И трите картини са точно копие на стила на Хитлер, който рисува сякаш по-детски, без особен талант. Според аукционната къща, те са създадени през XX век, когато бедният Адолф е рисувал какво ли не – от картички, до картини, само и само да се сдобие с някоя банкнота.

Неговата най-голяма мечта, да влезе в академията по изкуство във Виена, била разбита, когато два пъти не успява да вземе приемния изпит. Но предвид уменията му... това е било изненада само за него самия.

Един от говорителите на аукционната къща Kloss обяснява пред Reuters, че цветовете на платната "нямат никаква артистична стойност".

"Ако се разходите по река Сена и видите 100 различни артиста, които продават картините си, 80 от тях ще са по-добри от Хитлер", категоричен е той.

Платната са ценни само заради подписа на фюрера, който обаче се оказва фалшив, а полицията в Германия е започнала разследване за измама.

Знае се, че част от картините на Хитлер се държат от армията на САЩ, която ги конфискува след края на Втората световна война.

А творбите му, които са останали в частни ръце, рядко се продават в Германия, заради табу статута на фюрера в страната. Ако някоя аукционна къща дръзне да пусне в продажба платно на Хитлер, то трябва да се подготви за вълна от разгневени германци, някои от които роднини на жертви на Холокоста.

Преди няколко години, една от тях бе продадена за 130 хил. евро, но парите от нея бяха дарени на Клиника за деца с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 3 години
Много мразят Фюрера и затова принизяват художествените му творения . Говорителя на къщата с аукциона говори сякаш е от ранга на Моне ............................
12
1
 
1
 
! Отговори
Aha преди 5 години
Spored men fashizma beshe finansiran za da unishtoji USSR!No ne uspq da go stori...
11
1
 
4
 
! Отговори
до дядото преди 5 години
Винаги съм се чудел как така Германия е била в страшна криза до 1933-та и изведнъж идва Хитлер на власт и потичат реки от пари.И започва да се строй всичко-от бетонни аутобани до оръжия.Пише ли някъде КОЙ е инвестирал в Германия от 1933 до 1939-та година?Май това е най страшната тайна която никога няма да разберем-КОЙ ФИНАНСИРА ФАШИЗМА?ЗАЩОТО БЕЗ ФИНАНСИРАНЕ ХИТЛЕР НЕ БИ СТИГНАЛ ДО НИКЪДЕ И НЕ БИ ИМАЛО ФАШИЗЪМ ИЗОБЩО!ЕТО,НАЛИ ОТ 30 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е В КРИЗА И НЯМА ПАРИ ЗА НИЩО!
10
1
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
Ако картините му не са хубави защо само една от тях е продадена за 130 000 евро?
9
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 5 години
Преди години по канал Дискавъри гледах филм за Фолксваген.Интересна е историята на първият модел на фирмата.Хитлер извикал Фердинанд Порше и му наредил да създаде здрав,евтин и надежден автомобил ,достъпен за обикновеният германец.Порше направил скици и модел на автомобила и го занесъл на Хитлер.Той огледал скиците и модела и казал,че общо взето е добър,но малко грозноват.И Хитлер подобрил външният му вид.Та хромираните дръжки на вратите и елементите по бронята и купето са негово дело.
8
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Потърсете в интернет картини на Хитлер и си съставите собствено мнение. Моето е, че е добър художник. Не му симпатизирам. Просто давам оценка на картините му, които съм виждал и нищо повече.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах негови картини преди около година. Доста добър художник, над средното ниво определено. Техника много добра, като идея и внушения нищо особено. Рисувал е предимно сгради, вероятно от Виена. Хора почти нямаше рисувани, с изключение на една рисунка на мъж и жена с молив или въглен. Впечатлиха ме цветовете на картините. Малко неестествени, но много приятни наглед.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не е лош художник, колкото се опитват да внушават. Това, че директора на академията във Виена го е отпратил да отива в технически университет, защото му се виждали доста реалистични и точни, не означава че това мнение е меродавно. Не всекитрябва да рисува като френските импресионисти, и не е нужно.
5
1
 
3
 
! Отговори
До шматка преди 5 години
Или един друг не го бяха изгонили от семинарията...
4
2
 
5
 
! Отговори
Клосс-кльс преди 5 години
Превод от английски - край Сена художници, а не "артисти", продават картините си. Източникът - американски. Политкоректността - германска. Цялата информация е станала "тюрлю-гювеч", поднесен като "боза".
3
3
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
....а колко хубаво щеше да е ако го бяха приели в академията..
2
4
 
21
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Може би тия от комисията по приема в академията по изкуство да са били ев.реи?Което би обяснило негативното му отношение впоследствие.
1
7
 
1
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Доверие, на- кредит,....Това- е, изкуството ....