Изток или Запад? Един Българин говори за Европа още през 1933-а

Янко Янев е от ония тълкуватели на битието, които изричат пророчества
93
Изток или Запад? Един Българин говори за Европа още през 1933-а
Снимка: pixabay

Янко Янев е от ония тълкуватели на битието, които изричат пророчества. Още през 1933 г. той предупреди да не очакваме нещо от Европа. Тогава старият континент е объркан и подвластен на "маймунската софистика". Такъв е и днес с един съюз, който започва да се разпада.

Родом от Пещера, Янев е представител на българското ницшеанство и неохегелианство. Следва философия и история в Лайпциг, Фрайбург и Хайделберг. Защитава докторат на тема "Живот и свръхчовек". Завежда културния отдел към Министерството на народното просвещение. След 1934 г. се установява в Германия, чете лекции в Берлинския университет по културна история на България. Загива по време на бомбардировките през 1945 г.

У нас Янев е в кръга на сп. "Златорог", където излиза статията "Изток или Запад". В тези посоки е ориентиран домашният политически компас, пише в. "Труд". По хълмовете на времето стрелката се върти наляво или на дясно.

Славянофилството е "заръждавяло" още от времето на Христо Ботев. Русия ни освободи, но веднага се намесиха западните сили. Берлинският конгрес разпокъса земите, населени с етнически българи.

Сетне русофилите докараха първата национална катастрофа, а германофилите втората. Третата дойде пак с дружните усилия на Изтока и Запада на конференцията в Ялта. Съюзниците си стиснаха ръцете и ни затвориха в Социалистическия лагер.

За тъй наречената Демокрация си приписаха заслугата западняците. Официално влязохме в Европа, която открай време се гаври с нас. Сега ще договаряме самолети от Запад, но има предложение и от Изток.

"И тъй – обобщава Янко Янев, – застанали между два свята, не можем да чакаме помощ нито от славянския изток, нито от обществото на уморените западни народи. Остава само един-единствен път – пътят към самите нас…

По кой път? За първи път ние поставяме този въпрос с тая решителност, с която никога не е бил поставян досега. Защото сме нямали до днес никаква философия на българската история и защото на тоя въпрос се е гледало най-често от "книжовно"-педагогично и моралистично-реакционно гледище.

Нямаме нищо общо с източната екстатика, нищо с механичния формализъм на западната цивилизация. Нито мистичното, нито рационалното начало е присъщо на българския дух. Затова нашата проблема се движи между Изток и Запад; тя не се покрива нито със света на тайната, нито със света на знанието; не е нито божествен, нито човешки, нито само духовен или само материален момент. Ние стоим между началото на небето и началото на земята, без да бъдем само пустинници или само пленници на живота.

Ненапразно има днес в Русия цели американски селища; нищо друго не се строи там освен чудовищни заводи и фабрики за динамит, за трактори и автомобили. Че и там, подобно в Ню Йорк, времето е пари, че индустриализираните маси живеят в разрив с капитализма, че гнетът на техническото робство е надминал робството в капиталистичните страни, че социализирането на живота е довело проституция на еротиката, на личността – това е краят на славянството и заместването му с американския бандит и американската блудница.

Напразно бихме очаквали спасение от славянския тракторизиран изток. Ако някога Москва е била прицелна точка за нашето развитие, това се оправдава с помирителния акт на Освобождението, както и с това, че руската общественост и образованост, колкото назадничеви и закъснели да са били в сравнение с напредъка на германския и романски свят, са били най-близки за първите ни общественици и за интелигенцията.

Безспорно всеки нов народ започва с влияния и заимствания, но това става по един начин, съвършено различен от тоя, по който нашите интелигенти се втурнаха по големите западни градове и се върнаха в отечеството си по-груби и по-смешни, отколкото са били, преди да се запознаят с духа на техниката и цивилизацията. Истинският път на подражаване и заимстване е съвсем друг, тъй като той се извършва в името на националното самоосъзнаване и облагородяване, а не само в усвояване и пригаждане на външни, ефектно-помпозни форми, които могат да бъдат само прикачени и пришити, но не и вътрешно изживени и сродени със силите на първородното битие.

Особено днес не можем да очакваме никакво разрешение на националната ни участ чрез подражаване на западната цивилизация. Европа, която днес е объркана, прилича по-скоро на някаква грозна и прегърбена богиня, в чиито очи не играе никакъв пламък и която още продължава да скимти из своите запустели чертози, без да подозира, че само една мълния от небето ще я срази завинаги. Тоя континент, по който са префучали досега всички бури на историята, днес няма никаква опора, никаква догма, никаква религия. Какво можем да очакваме от един свят, който си отива?

Там всички лирически сили са прогонени, нихилизмът е нахлул по всички посоки, свободата отдавна е станала насилие, животът – алгебра. От тая Европа на израждаща се цивилизация и маймунска софистика, която залязва под тежестта на своята техника – от тая Европа не можем да очакваме нещо; можем да бъдем само свидетели на нейния трагизъм и да вземем поука от нея, че само расовият и вдъхновен човек е божествен, останалото е израждане на личността и пигмейство.

И тъй, застанали между два свята, не можем да чакаме помощ нито от славянския изток, нито от обществото на уморените западни народи. Остава само един-единствен път – пътят към самите нас…"


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
14
 
9
 
! Отговори
аман от комунета преди 2 месеца
Абе, ***, спрете ни натрапвайте бездарния ви социализъм! Били сме живели по-добре през социализма, с Русия било по-добре, хората били по-добри... И като е токова велик, ЗАЩО СЕ СГРОМОЛЯСА МИТИЧНИЯТ ВИ СОЦИАЛИЗЪМ? Ако очаквате пак ние баламите да работим за трима, та да ви хрантутим, има да вземате! Аз съм също за братство и равенство, но при равни начала и равни задължения. На вас Европа ви е все крива, защото тя не допуска готованщина и бездарие.
64
10
 
7
 
! Отговори
Дрън-че-пляс преди 2 месеца
Какво й е толкова гнилото на Европа, бе другари? Че има работещи закони; че има развита икономика и инфраструктура; че в нея трудът и уменията се заплащат подобаващо? Дори в това „изхабено“ състояние, което описва авторът, Европа е 10 пъти по-добре от дивашкия ориент на Путин, Ердоган и арабюхити. Това че ние не можем да достигнем стандартите й е наш кусур, не проблем на Европа!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стоичков България-Германия 1994. Тва май ни беше върховния пик като нация? Забавно ми е да си го мисля. Като че ли като дете си го мислех в тоя период тогава, взе да се оказва верно лека по лека. Всеки си има моментите..
62
13
 
6
 
! Отговори
Рашко преди 2 месеца
В едно нещо смятам, сме единодушни. Българите идват от Изток и отиват на Запад. Нека не се връщаме назад!
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който не знае накъде върви, не стига никъде.
60
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Търсим кой да ни оправи както винаги, дали Путин или Меркел мъкнем си царе от Мадрид и комунисти от Украйна абе уникални простаци сме.
59
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако сме със ЕС светът ще мисли, че сме европейци, а не скъсляци и злетаци и освен да крадем и демагогстваме друго не умеем. Ако сме със Русия съмнениата, че не можем да произведем и една ютия ще отпаднат и света ще ни помисли за скъсляци и злетаци и глупаци трябва да си подържаме имиджа на европейци.
58
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Изток--Запад

Миналото е на запада, а бъдещето на изтока.
57
0
 
7
 
! Отговори
111 преди 2 месеца
Дрън - дрън -дрън ! Учени глупаци у нас колкото щеш и сега. Нещо като опора в собствените сили - с потурите , калпаците ,Белчо и Сивушка ...напред към дигиталната ера и роботозацията !?
56
1
 
15
 
! Отговори
до 56 преди 2 месеца
Наскоро гледах един италиански филм стария кмет на едно градче си затваряше очите за престъпленията на хората там. Дойде новия кмет честен и неподкупен и готов за подвизи и ги погна с данъци и осигуровки събу им по 10 кожи ог гърба да плащат данъци за най-малкото нещо санкции и глоби и хората прохищхяа от него и си върнаха мафиота тъй че нещата са много относителни кое e по-добре.
55
10
 
13
 
! Отговори
До Ха-Ха-Ха преди 2 месеца
Колко странно нещо е живота, и аз живях през социализма, живея и днес, и днес ми харесва много повече. И двамата сме живели по едно и също време, на едно и също място а мненията ни са напълно диаметрални. Защо ли е така?!! Дали защото и двамата не сме склонни да твърдим, че държавата е по-добре тогава, когато самите ние сме по-добре. Дали само с нас е така? За държавата и народа ли ни пука или само за нас? Ако е само за нас, то нормално ли е да се възмущаваме, че на никой друг не му пука за нас?
54
9
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 2 месеца
До №50

Е, делото на Ченгис хан не е съвсем пропаднало! Русия си е пряк наследник и в това се корени успехът й! Народите на нейната територия са привикнали да живеят в този формат. Провалът на западът е, че не може да се върне в границите на Рим...
53
17
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 месеца
Не вярвам на такива словоблудства и исторически неточности, за да не казвам откровени лъжи.
Вярвам на очите си и на себе си.
Живях и когато бяхме с Изтока, живея и сега, когато сме със Запада.
Е, няма никакво съмнение 9 когато бяхме с руснаците бяхме мноого по-добре от днес.
И като държава, и като български етнос, и като народ !
52
0
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 2 месеца
До Гербер

За вас, да! Останалите ще потърсим други пътища!
51
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гербер - ОСТАВА НИ ПЪТЯТ КЪМ ГЕРБ ПОБЕДА!

Е, т'ва е истината! Засега!
50
5
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 2 месеца
Римската империя къде е ? ЕС по-мъртъв и от Римската империя и империята на Чингиз хан и империята на Маите от ЕС ще остане само дилдото на Юнкер забито като светофар пред Ватикана, когато там влезе Петър Римлянина. Да си жив не означава да си непременно само физически жив. Aко си жив и говориш ама никой не те чува може да се каже че вече си умрял както и зухът на умрелия говори ама живите не го чуват, разликата е едно тяло от аморфна безлична маса.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя Янко не приема руската култура но не приема и европейската. Но негови връстници са се европейци. Ат. Буров, И. Иванов, проф. Д- р Станишев. И много други.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално е едни да са за изтока други за Европа. Северозапада е за Европа по естествения път на р. Дунав.
Тия от Пещера са по на юг. и са с друго разбиране.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я, значи Европата била дала фира още преди близо век! А не беше ли същото още по-вярно за капитализма??? За Америка - да не говорим - откак се помня, все загива... Що за болни мозъци могат да откриват щастието си в очакване на апокалипсис? Тъпотия до шия.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фрицовете събориха Берлинската стена незаконно и без референдум, въпреки че Чърчил и Сталин подписаха споразумението след ВСВ кой им е дал право на немците да развалят едностранно договора ?