8 март, женска стачка в Белгия: Без готвене, пазаруване...

Те ще бъдат по улиците на Брюксел, за да воюват за равноправие
28 яну 2019 12:00,
32
8 март, женска стачка в Белгия: Без готвене, пазаруване...
Снимка: архив Reuters

На 8 март домакините в Белгия няма да заведат децата на училище, няма да чистят, готвят и пазаруват, защото ще стачкуват.

Първата по рода си женска стачка в страната е насрочена за Международния ден на жената и цели да привлече внимание към насилието срещу жените, по-лошите условия за труд, по-ограничения достъп до образование, както и да настоява за повече емоционална подкрепа и да протестира срещу расизма.

Инициативата е на синдиката CNE (La Centrale nationale des employés), откъдето се надяват жени от цялата страна да се присъединят към проявата. Синдикатът е един от големите в Белгия и има 167 000 членове, основно в южната част на страната и в Брюксел.

Вдъхновението идва от подобна стачка в Испания през 2018 г., когато 5 милиона жени стачкуваха, парализирайки страната.

Организаторите са готови да подкрепят и различни местни инициативи, но досега огласените действия включват отказ да бъдат заведени децата на училище, прекратяване изпълнението на домакинските задължения като чистене, готовене, пазаруване и др.

Целта на протеста е да покаже, че жените са незаменими в съвременното общество, съобщават белгийските медии.
Вместо пред печката на 8 март белгийските жени ще излязат по улиците на Брюксел, за да покажат решимостта си да извоюват равноправие и срещу насилието. Предвиждат се и паралелни семинари и дебати, на които да бъдат обсъдени проблемите на жените, живеещи в Белгия. В страната живеят над 4,5 млн жени.

43% от работещите жени са заети на непълен работен ден и съчетават кариерата с грижите за семейството. За една и съща работа високообразованите жени в Белгия получават 91% от заплатата на мъжете - една от най-малките разлики в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори в готвенето мъжете са по-добри.
10
3
 
18
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Как няма да водят децата на училище, бе! Кой да ги води - ние ли? Че аз откъде да знам детиту в кое училище учи!? :)
9
8
 
33
 
! Отговори
Deutschland преди 5 години
А мъжете кога ще получат справедливост и равноправие - например за родителски права при развод? Или за право на по-ранно пенсиониране? Или за правото да сме безумно кисели към половинките си по 1 седмица в месец понеже "сме в цикъл"? Ай ще ви се невиди и мъpлитe разглезени. А конкретно тия *** в Белгия - като не заведат децата на училище кой ще им ги гледа вкъщи?
8
6
 
22
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Имат ли разрешение за стачка? Ние мъжете не разрешаваме! Марш в кухнята!
7
4
 
26
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
Мъжете в Европа са много по-дискриминирани от жените, по привилегии, внимание и т.н.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано не разбрах какво точно искат...уважение, и да не ги бият мъжете ли?..Щото откъм пари явно не са ощетени? Не съм чувал някой да нарушава правата точно на жените и точно в Белгия. Скоро на всяка жена в тези държави ще трябва да се прикрепи полицай(ка), който да следи как е положението - мъжът и уважава ли я редовно, гледа ли я нещо накриво, готви ли в 50% от случаите, усмихва ли се мило, цветя подарява ли...иначе няма оправия с мъжкия терор.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-опасните професии в света се доминират от мъже там не виждам наплив от феминистки.
4
2
 
34
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
ЕС е регионът с най-ниски нива на предумишлени убийства на жени, на изнасилвания, на полова дискриминация в ЦЕЛИЯ СВЯТ. Въпреки това разглезените феминистки от третата вълна подкопават устоите на собствените си държави, настояват за ПРИВИЛЕГИИ (квоти, специални закони, субсидии за тях и НПО-тата им), докато в същото време пропускат в Съюза собствените си палачи в лицето на ислямистите.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ от 2011 до 2015 година, мъжете предстваляват 92.5% от всички смъртни случаи на работното място. И ние искаме равенствво.
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивайте да протестирате в Саудитска Арабия да видите какво е неравнопоставеност. Жените в Европа нямат от какво да се оплачат.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф...