Папата: Опасявам се от кръвопролитие във Венецуела!

Към момента той не желае да взима страна в спора
28 яну 2019 20:20,
34
Папата: Опасявам се от кръвопролитие във Венецуела!
Снимка: Reuters

Папа Франциск заяви вчера пред журналисти, че се опасява от кръвопролитие във Венецуела, но според думите му е прекалено рано да взема страна, защото това може да навреди още повече, предаде Ройтерс.

Още по темата

"В момента подкрепям целия венецуелски народ, защото това са хора, които страдат", каза папата пред репортери в самолета си при своето завръщане от Панама, където призова във Венецуела да бъде постигнато справедливо решение и да се зачитат човешките права, пише БТА.

"Страдам заради случващото се във Венецуела", каза той.

"Кое ме плаши ли? Кръвопролитие", заяви Франциск.

"Проблемът с насилието е това, което ме плаши. След всичките усилия, които бяха положени в Колумбия, случилото се в полицейската академия беше ужасяващо. Кръвопролитието на решава нищо", каза папата. Той визира бомбения атентат срещу полицейската академия в колумбийската столица Богота, при която загинаха 21 души. Колумбийското правителство обвини за това бунтовническата групировка Армия за национално освобождение, която беше започнала преговори за мир с предишната власт.

Франциск каза всичко това в отговор на думите на мексикански журналист към него, че венецуелците "искат да чуят своя латиноамерикански папа".

Венецуелският президент Николас Мадуро се сблъсква с безпрецедентно предизвикателство за властта си, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се провъзгласи за временен президент. Той обяви, че президентските избори са били манипулирани и че това е мотивирало действията му и спечели широка международна подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Вчера Израел и Австралия се присъединиха към страните, които признават Гуайдо за президент, а правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп каза, че приема Карлос Алфредо Векио за дипломатически представител на Венецуела в Щатите.

Аржентинският папа добави следното пред репортерите: "Ако кажа "слушайте тези или онези страни", ще се поставя в някаква роля. Той допълни, че това би било неблагоразумие от негова страна и че по този начин само ще навреди.
Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха, че ще признаят Гуайдо, ако до осем дни Мадуро не обяви, че свиква избори. Русия определи този ултиматум като "абсурден", а венецуелският министър на външните работи - като "детински".

САЩ, Канада и повечето латиноамерикански страни, както и много от европейските настояват, че Мадуро е "откраднал победата си" на изборите през май, на които беше преизбран за втори мандат.

През последните няколко години от страна на Ватикана и някои европейски и латиноамерикански лидери имаше опити да посредничат между Мадуро и опозицията, но всички бяха безуспешни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Един свестен Папа най-после след сума агенти.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папе,да те питам,каква работа има сащ в Венец-у-ела а,казвай че съм сигурен че подкрепяш сащ
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя папа да се оправя първо със собствените си разюздани попчета.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Obarkal se....iskal da kaje Vatikana...
23
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Папа Франциск заяви вчера пред журналисти, че се опасява от кръвопролитие във Венецуела, но според думите му е прекалено рано да взема страна, защото това може да навреди още повече, предаде Ройтерс.Демек може да навреди на /не/правилния,т. е техния самозванец. Ресто,не струва.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да хукват км Саудитска Арабия и ОАЕ като бежанци.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези папи се мислят за по-големи от Господ Бог! Ами като сте по-големи защо не предотвратите кръвопролитието, а го "предсказвате" ? Във Венецуела ти е паството бе поп смотан! Хайде да те видим какво ще направиш за него? Заупокойна молитва ли?
20
5
 
13
 
! Отговори
Ох Боже ! преди 5 години
какъв загрижен Папа .... буфкан е с доброта като гов.. с витаминиабе попе лицемерен католически .... що не се загрижи за кръвопролитията в Каталуня бе !!!!
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дътрият вампир се опасявал от кръвопролитие, ха-ха.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за Западните покрайнини!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за Войводина и Нови Сад!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за Република Ичкерия, Кабардино-Балкария и Чувашия!
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 10-ти януари хората си го избраха с огромно мнозинства.На 29 януари изведнъж се досетили, че не го искат и че са гладни и че си искат оня дето САЩ им изпрати?
14
7
 
1
 
! Отговори
Урбане бе преди 5 години
Що не се изгориш сам,два литра бензин и газова запалка от пейсе стинки,не е сложно...
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Латинска Америка е католическа,така че папата има право да се изказва!
12
11
 
8
 
! Отговори
Урбан 3 преди 5 години
Ако тоя бе Папа а не червена ряпа щеше да поведе лично кръстоносен поход и да изгори ***,дуро
11
5
 
7
 
! Отговори
Папуняк преди 5 години
Моля ви,без лични нападки - с папата сме братчеди!
10
10
 
4
 
! Отговори
Урбан 3 преди 5 години
анатема на комунизма
9
6
 
4
 
! Отговори
Мумун преди 5 години
Дедото с белата рокля изглежда като мен..
8
6
 
7
 
! Отговори
Жив изгорен преди 5 години
Аре вееее...Знайкам ви колко сте притеснителни...Аутодафетата и Великият Инквизитор Торкемада увяхнаха,сега им правите кавър-версия с джендеризма...Как е,как е с ***...филията,бележим ли успехи?...