Българин на Острова: Британците – мързеливи, ние сме по-трудолюбиви!

В британския Бостън рядко някой ще каже добра дума за мигрантите
30 яну 2019 09:00, Елка Василева
179
Българин на Острова: Британците – мързеливи, ние сме по-трудолюбиви!
Снимка: архив, Reuters

В Бостън - "най-източноевропейския град в Англия", работят много източноевропейци. Местните не ги харесват. А според мигрантите британците са мързеливи.

Кой ще работи по полетата, когато българите и поляците си тръгнат?

Бостън е малко градче в Източна Англия, намиращо се само на няколко километра от брега на Северно море и попадащо в един земеделски район, наричан "зеленчуковата градина на Великобритания". Много мигранти вършат там черната работа на полето за малко пари. Това обаче изглежда не е попречило на 76% от местните избиратели (рекорд за страната) да гласуват в полза на Brexit-a. По този начин те изразиха отношението си към големия брой чужденци - поляци, българи, румънци, литовци, които се трудят по полетата или във фабриките в околността.

Още по темата

След два месеца - на 29 март - Великобритания ще напусне ЕС. А на 29 януари е гласуването на резервния план "Б" на британската министър-председателка Тереза Мей. Променили ли са се междувременно нагласите на местните хора спрямо мигрантите? Отговор на този въпрос търси австрийският вестник "Дер Щандарт" в обширен репортаж от Източна Англия, цитиран от Дойче веле.

"Най-източноевропейският град" на Острова

Ако се разходите из британския Бостън, който се намира на около 180 километра северно от Лондон, може да ви се стори, че се намирате някъде в Източна Европа, пише авторът на статията. По-нататък четем:

Езиците, облеклото, прическите, магазините - рядко ще откриете нещо британско в тях. Именно високата миграция беше и най-горещата тема в кампанията преди референдума за Brexit. Местните хора обвиняват пришълците в дъмпинг: работели за малко пари и им отнемали работните места на полето и във фабриките. Освен това източноевропейците пълнели училищата и болниците, натоварвали социалноосигурителната система и вдигали нивото на престъпността, гласят обвиненията. Някои британски медии дори наричат Бостън "столица на престъпността", както и "най-източноевропейският град" в Обединеното кралство.    

"Британците са мързеливи"

Един българин, който продава български храни на своите сънародници, не е съгласен с тези определения. "Британците са прекалено мързеливи - не им се работи на минимална работна заплата. Ние сме по-трудолюбиви", казва той. По неговите думи много от мигрантите се чувстват неуверени и несигурни заради предстоящия Brexit. В неговия магазин постоянно влизат хора: той продава всичко необходимо - от захар, през сухи супи, до шампоани. Освен това при него се приемат и колетни пратки до България.

50-годишният ключар Бил пък от своя страна обвинява чужденците, че не желаели да се интегрират: "Те живеят в паралелни, затворени общности, не говорят нашия език". Много от тях вече си били заминали - заради предстоящия Brexit, добавя той.

"Местните сами си режат клона"

Бостън всъщност винаги е разчитал на чужда работна ръка: първоначално в града идвали британци от Централна Англия, през 1990-те години започнали да прииждат португалци, които по-късно били заменени от поляците и литовците, а междувременно в земеделието и фабриките масово са заети българи и румънци.

Професор Йън Барнс от университета "Линкълн", намиращ се само на 50 км от Бостън, твърди, че местните хора сами си режели клона, като подкрепяли Brexit-а. "Около 25 процента от работещите тук са мигранти и ако сега те си заминат, тогава ще възникне проблем с недостига на кадри, от който ще страдат всички компании", казва експертът по въпросите на европейската икономическа интеграция.

Повече британци на полето

"Повечето работодатели тук са убедени, че мигрантите работят много здраво и не се оплакват като британците", казва още проф. Барнс. Според него в бъдеще повече британци ще трябва да работят по полетата - например да вадят картофи, моркови или да участват в производството на зърнени култури. "Това ще доведе до поскъпване на зеленчуците, а някои от земеделските култури очевидно ще трябва да се отглеждат в други райони на страната", добавя Барнс. Освен това много чужденци работят като болногледачи или помагат на възрастни хора, където също ще се отворят дупки, изтъква експертът.

Въпреки това в Бостън рядко ще срещнете някого, който да каже добра дума за мигрантите. "Дер Щандарт" обаче е открил и такъв човек: Джаки Патерсън, която работи като продавачка в магазин. Тя смята, че чужденците представляват "мила общност", както и че без тях градът ще бъде "едно тъжно място със застаряващо население". Патерсън е противничка на Brexit-а и настоява за втори референдум. Тя изобщо не е сигурна, че ще може да живее с толкова много привърженици на Brexit-а и дори обмисля да се премести в Лондон.

"Ще стане забавно..."

Във форума под публикацията на "Дер Щандарт" са публикувани и доста коментари на юзъри. Представяме някои от по-интересните мнения:

Един от потребителите пише: "Никакви колонии. Никакви източноевропейци. И ще стане много забавно. Изведнъж ще се окаже, че британците отново ще имат възможността да се захванат с дейности, от които всъщност с радост се бяха отървали."

Друг читател смята следното: "Страните, от които идват тези мигранти, ще спечелят. Понеже източноевропейските държави също не желаят мигранти, завръщащите се техни граждани могат временно да спрат негативните демографски процеси в тях."

Друг коментира ситуацията така: "Не, българите и румънците няма да бързат да се завърнат в родните си страни, а ще се оглеждат за работа в някоя друга страна от ЕС. В крайна сметка недостигът на работна ръка в земеделието е огромен..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А според мигрантите британците са мързеливи"Щом много им знаят кратуните български сега ще ги повърнат обратно от където са изпълзели, за да дават акълите там на поразия! С нагло БГ племе - ритник до дупка!
147
0
 
3
 
! Отговори
.ю....... преди 5 години
До Анонимен.да заплати ниски по-добре там откокото в бг без работа
146
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че сме били по-трудолюбиви, изобщо не е повод за гордост, а е признак на ниско самоуважение и глупост -вършиш много и тежка работа срещу нищожни пари. Така ни привикнаха в България, сега и в чужбина. А британците не че са мързеливи, но си отстояват правата!
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз във фейсбука и туитъра имам приятели англичани (натурални така да се каже ) на всякаква възраст и ВСИЧКИ работят в офиси! Най-много някой с по-ниско образование да работи като обслужващ персонал в заведение за умствено изостанали или социално слаби. Раздават им храна например.
144
3
 
4
 
! Отговори
От Ингилизия преди 5 години
Е нема, свърши се. Идвам си и дотам. Като не ни щат па ше си ходим, не че съм искал да ходя, но ситуацията го налагаше, заеми си взел, трябва да се плащат, избор нема, требва по-висока заплата. Дойдохме па се застояхме, не може постоянно да рипаме налево надесно. Ама свърши, не ни щат, па добре, махаме се.
143
1
 
17
 
! Отговори
P. преди 5 години
До Василев===Василев, не мислите ли, че ако се опитате да избегнете любимия епитет "селяни" ще направите себе си по-приятен и допринесете за по-професионален имидж на Днес.бг? Да не говорим, че хората по селата бяха по-заможната част от българското население преди да започне разрухата на селото преди около 75 години? И че селяните бяха използвани чрез обезземляване и ниско платен труд да се построи една що-годе промишленост в България?
142
1
 
8
 
! Отговори
P. преди 5 години
До Citizen===Кво ще оправяш, като в България коли и беси бившето ДС ? Само тези ли? А къде остави СИК-аджиите и ВИС-аджиите? Аз напуснах България, когато те се бяха развихрили, а криминалните затворници ги бяха изкарали политически и пуснати на свобода. Или сте твърде млади да сте го преживяли?
141
1
 
10
 
! Отговори
Citizen преди 5 години
До СкептикКво ще оправяш, като в България коли и беси бившето ДС ? *** имат хора навсякъде и те дърпат конците. Шуробаджанащина и корупция до дупка. Я кажи как да сменим статуквото ?
140
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Като много хора живеещи в Бг имам познати работещи а Англия, но по една или друга причина не съм ги питал колко получават, колко харчат и колко им остава. Та за себе си, на 50 г съм, прав здрав не съвсем корав. Има ли смисъл на отида за година в Англия и колко ще ми остане чисто?
139
6
 
18
 
! Отговори
???? преди 5 години
Може да са всякакви, но поне повечето имат елементарно възпитание. И много сте се загрижили за англичани, руснаци, американци, турци, французи...,а около Вас как е в нашета прекрасна България, но от доста време само от към природа и история!?Аз предлагам да спрете да се кахърите за други държави и народи, ами като за начало да спрете да си хвърляте *** където Ви падне - примерно :). Пък после може да се позамислите и за други нередности, които съпътстват ежедневието Ви. И да отстоявате
138
6
 
14
 
! Отговори
Citizen преди 5 години
До НесторНестор ли си , местор ли си , не се изказвай като британски аристократ. И ние, и румънците, и останалите източно европейци си имаме кусури, но откъм работа сме класи над мнозинството от британците. От 15 години живея тук и съм работил с хора от Щатите до Фиджи и ти казвам, че британците, и особено англичаните не са по работата. През половин час почивки за чай, кафета, лаф, като им каже нещо шефа - особено, ако не е англичанин - реват като хималайски мечки .
137
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом ще въвеждат двоен стандарт специално за българите нека британските собственици на имоти у нас да плащат данъци в британски размер! Виза за британските алкохолици, които превърнаха Слънчев бряг в евтин бордей!
136
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гурбетът по Англия приключи. След два месеца ако си българин или ромънец и искаш да ходиш там-виза. Като за Щатите. Чакаш по една година за туристическа виза, докато тече проучване. 50 на 50 да те одобрят. Не благодаря.
135
23
 
22
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
Бай *** нямат интелекта да проумеят че британците не са мързеливи, а не искат да работят като роби по 12 часа за 50 лири както *** е свикнал. Нали Ганчовците затова се довляхоха в Англия, за да не бачкат за жълти стотинки на бг чорбаджиите, но робът си е роб, така е научен.
134
4
 
7
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
А на статията със снимка на др. Захариева, що не са пуснати коментарите?
133
4
 
20
 
! Отговори
Манчо преди 5 години
България е толкова зле че не може да задържи дори баламите си и те бягат в Юкей. Последния да дръпне шалтера на АЕЦ Козлодуй.
132
4
 
9
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Ингилизите ще си внесат индийци и ще им работят за купичка ориз.
131
1
 
26
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
Само да ви кажа, че идея нямате от история!!! Това, че някой е преиначил и изменил основните събития, водят до нихилизма на ограничени хора, като вас!!! Само за сведение, Симеон Велики е един от най-грамотните хора по това време в света и е припознаван и българи и гърци за свой. Не е нужно да превземеш цяла Византия, когато владееш умовете и сърцата на хората!
130
0
 
32
 
! Отговори
Само да кажа преди 5 години
Като цяло българите са далече по-добри, като общи качества, но това не е най-важната мерна единица!!! Важно е елита на една държава, тези 1% до 2% какви качества имат. Е, ние имахме лошата съдба да ги унищожим поне 2 пъти в изминалите 100 години. От това произтича всичко, не се заблуждавайте! Хайде пък, дано до 30-тина години мамините, ако се върнат да направят нещо национално отговорно, ако помнят кои са, разбира се!
129
18
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Българите ако бяхме работни - България щеше да е рай.... тръгнал *** да се присмива на рижавите 🙄