ЕС: Рискът от хаотичен Brexit се увеличава

Фараж вини Брюксел, предлага сделка в СТО
30 яну 2019 20:20,
21
ЕС: Рискът от хаотичен Brexit се увеличава
Снимка: Reuters

Рискът от хаотичен Brexit се увеличи след вчерашното гласуване в британския парламент, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

Той потвърди, че ЕС няма да предоговаря споразумението за напускане на Великобритания и предпазната клауза за Ирландия, въпреки решението на Камарата на общините да изпрати премиера Тереза Мей за нови преговори.

“Това е единствената и най-добрата възможна сделка”, заяви Юнкер за договореното между ЕС и британското правителство споразумение за напускане в Европарламента по време на извънреден дебат.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, с когото Мей преговаря две години, изрази учудване от внезапното отричане на британския премиер от постигнатата от нея сделка и от призива й за отхвърляне на предпазната клауза за Ирландия.

Барние добави, че клаузата, която предвижда Северна Ирландия да остане в европейския митнически съюз и в общия пазар, ако до 5 г. Брюксел и Лондон не подпишат търговско споразумение, е част от сделката. Тя е нужна на ЕС като гаранция за запазване целостта на европейския общ пазар и на интересите на европейските граждани и фирми, подчерта Барние.

Главният преговарящ заяви, че ЕС би се съгласил на преговори за търсене на алтернативно решение, но само след като британският парламент ратифицира условията за напускане.

“Европейският пазар е 14 пъти по-голям от британския и твърд Brexit ще е по-болезнен за Великобритания, отколкото за ЕС”, предупреди евродепутатът от ЕНП Елмар Брок. Той призова лидерите на британското правителство и на опозицията Тереза Мей и Джереми Корбин да се разберат за позицията на Лондон преди Мей да се качва на влака за Брюксел.

На същото мнение са социалистите и либералите.

Консерваторите, крайната десница и Найджъл Фараж обаче обвиниха ЕС за нарастващата вероятност от хаотичен развод.

“Споразумението на Мей с ЕС бе отхвърлено с голямо мнозинство от британския парламент и сега не е време за риторика, а за размисъл”, заяви евродепутатът Ашли Фокс, който е съпартиец на Мей.

Той предупреди, че ако Лондон и ЕС се разделят без споразумение, Ирландия и Северна Ирландия ще бъдат разделени от граница, което Брюксел иска да избегне с предпазната клауза.

“Както стоят сега нещата, нямаме сделка. Няма смисъл да повтаряте, че тя не може да бъде предоговорена, защото това означава твърд Brexit”, обърна се Фокс към Юнкер и Барние.
Британският евродепутат предупреди, че бъдещите отношения между Европа и Великобритания са заложени на карта, ако не се постигне компромис.

Фокс призова да се намери начин за проверки на хора, стоки и товари между Ирландия и Северна Ирландия, без да се издига граница, но не обясни как може да стане това, след като Ирландия остава в ЕС, а северната й съседка - в Обединеното кралство.

Найджъл Фараж заяви, че единственото решение е да се постигне временно, 2-годишно споразумение в Световната търговска организация (СТО). Според него ЕС и Великобритания трябва да се договорят за запазване на търговските отношения без квоти и мита, докато преговарят по бъдещите си връзки.

Фараж се позова на малко известен параграф от регламента за тарифите и търговията на СТО, според който временни нулеви мита могат да се прилагат между страни, които са в процес на предоговаряне на цялостно търговско споразумение. За сключването на подобен договор ще е нужно единодушното одобрение на останалите 27 членки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
33
 
! Отговори
не става преди 5 години
Аз все пак си мисля, че брекзит е желание на кралицата и парламента ще изпълни нейното желание, независимо какво иска "народа".
17
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърд Брексит много твърд за тия. И никакви бъдещи отношения с тези арогантни самозабравени пиявици
16
3
 
41
 
! Отговори
Хитър Петър преди 5 години
До КолумбМного сложно го обясняваш - народът го е казал: хвани питомното, не лови дивото
15
3
 
50
 
! Отговори
Колумб преди 5 години
До Анонимен 12Щатите могат да са си колкото искат могъщи, но с Великобритания ги дели цял осеан. На англичаните Европа им беше в двора. Търговията струва пари, а транспортните разходи в наше време са по-високи от производствените в много случаи. Грешка на англичаните
14
5
 
50
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
ЕС в момента държи всички козове в ръцете си и не трябва да се поддава на шантажа на Великобритания. Великобритания върви към излизане от ЕС. Нека излизат. Но не трябва да им се правят отстъпки.
13
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фараш потрива ръчички.Може и рицар да го направят.
12
25
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обединеното кралство е мощна и солидна империя. Не ги мислете. От брекзита губи единствено ЕС! Не забравяйте, че кралството е във вечни топли отношения с Щатите. А щатите са най-могъщата държава на планетата. Пак ще кажа - негативите, или поне повечето ще са за ес.
11
5
 
51
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
След като забърка цялата каша Фараж сега се явява в ролята на спасител, който показва светлината в тунела. Много арогантни, тея англичани
10
11
 
45
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 7АБСОЛЮТНО ВЯРНО!!! БРЕКЗИТ Е НАЧАЛОТО НА РАЗПАДА НА ЕС ОЧАКВА СЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ДОСТА ПАРЧЕТА И ОСТРОВЧЕТА!
9
21
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще мине малко време, Англия ще процъфти, па ще видят и другите че извън ЕС е по-добре. Ще излязат тихомълком и други големи държави. Накрая ще остане Германия, ние и Румъния. Но за нещастна държава като нашата, това пак е някакъв изход...
8
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ли ни?Не
7
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брекзит е началото на разпада на ЕС, и няма как един разпад да стане организирано и подредено.
6
2
 
44
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЛЕД РАЗПАДА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НОВИТЕ ДЪРЖАВИ АКО ЖЕЛАЯТ ДА СА В ЕС ДА ПОДАДАТ СЪОТВЕТНИТЕ ЗАЯВЛЕНИЯ В ДЕЛОВОДСТВОТО НА ЕС! АКО ЛИ НЕ МНОГО ИМ ЗДРАВЕ!
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IRA-истински са се учили на партизанско движение от ВМРО-истински в началото на миналия век. Т.нар. логистика, или основата на оцеляването на терористични структури идва от там. Затова след Брекзит ще има възможност основните атентати да бъдат изнесени на големия остров и най-вече Лайнистан. Най-важното е да бъдат въвлечени религиозни общностти чрез взривяването на джамии и синегоги. До отприщването на гражданска война първо трябва да се натрупа критична маса от събития.
4
21
 
39
 
! Отговори
Край преди 5 години
Англичаните не бъркат. Те се ползват от грешките на другите. Така от страна колкото 3 българии завладяха половината свят.Не ги харесвам и те не ни харесват - обаче не може да не им се признае успеха.
3
6
 
42
 
! Отговори
Anus shepti преди 5 години
ВСИЧКИ ТАМ НА ДЯВОЛСКИЯ ОСТРОВ ДА СПЯТ С ВОДНИТЕ СПАСИТЕЛНИ ЖИЛЕТКИ ЗАЩОТО СУШАТА НА ЗАПАД Е ДАЛЕЧЕ
2
4
 
52
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СБОГОМ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!ЗДРАВЕЙ АНГЛИЯ! И ДОВИЖДАНЕ АНГЛИЯ :D
1
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Англия няма да преговаря с Юнкер кой е Юнкер и къде са гласували за него. Англия не признава Юнкер за никакъв, шарлатаните разбират само от Брекзит.