2,5 тона месо от болни крави изнесено в ЕС

Полша намери следи в 13 европейски държави, България не е сред тях
1 фев 2019 20:12,
18
2,5 тона месо от болни крави изнесено в ЕС
Снимка: Reuters

2500 килограма месо от болни крави е изнесено от Полша в 13 европейски държави, без задължителните ветеринарни проверки. За това съобщи самата Варшава, която задейства европейската система за предупреждение за опасни храни.

Още по темата

9,5 тона от месото е било изпратено в 20 града в Полша, а 2,5 тона е изнесено в Румъния, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Португалия, Словакия, Испания и Швеция.

Властите съобщават, че месото е изтеглено от търговската мрежа в Полша. Те са предупредили на 30 януари засегнатите европейски държави да информират получателите му да сторят същото. Става дума за малки количества от по няколко стотин килограма експортирани за направа на местни продукти.

Европейската система за предупреждения за опасни храни не посочва какъв е рискът от консумация на месото.

Но директорът на полската ветеринарна служба Павел Ниемчук съобщи, че животните са умъртвени, защото са били болни. В кланиците не са присъствали ветеринари и задължителните проверки за безопасност на продукта не са били направени, макар че по документи всичко изглеждало според изискванията. Властите са отнели лиценза на кланицата и тя е затворена.

Европейската комисия съобщи, че изпраща експерти, които да помогнат на полските власти в разследването на случая.Скандалът се разрази, след като разследващ журналист публикува видео, което показва видимо болни крави, теглени към кланицата.

Полша произвежда над 500 000 тона годишно. 85% от него се изнася за Великобритания, Испания, Италия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
34
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
Възмутен съм от двойните стандарти на Европедалите.Затова поляците добре правят но не трябва на източноевропейските държави. Всички Европейски колонизатори трябва да бъдат наказани.Защото и с България се държат като с колониална държава.Българите са търпеливи но бежанците от Азия и Африка им лекуват гордостта и пренебрежението на Европедалите към другите.Затова навсякъде сеят терор и провокация.В България има много некачествена храна внесена от "приятелски държави" в ЕС.Това е Евро интеграцията.
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е, този път и германия и франция ще вкусят какво означава ДВОЕН СТАНДАРТ!
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Властите са отнели лиценза на кланицата и тя е затворена." Ами да има дадем БГ гражданство, явно вършат работа за разлика от нашите
10
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Откъде ти дойде на пипето да намесваш Русия във въпроса за месо от болни крави от Полша? Много болен народ, мама му стара! И цифрите ти не са верни! Ти с това ли се прехранваш? Ами то по-смърдяло от месо от болен ***!Аз не купувам нищо полско. Нито шоколади и ФаФлички "Рошен", да не пълня гушката на гнусавеца ПоРОШЕНко!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви е толкова акъла да ядете месо...
8
0
 
39
 
! Отговори
Меркатор преди 5 години
До АнонименАми и 5 да са, ако се отровите от кренвирша, няма да броите броя на кравите, от които е направен. В днешно време всички обработени продукти, са китка от продукти, събрани откъде ли не
7
0
 
38
 
! Отговори
Илия преди 5 години
До Анонимен 1Те ще продължат да си ги изнасят за Англия и след Брекзит. Да не би като не са еврочленки да станат вегетарианци. Просто ще им е по-скъпо да го купуват, защото ще му плащат входното мито
6
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2500кила са колко?5 крави?Изнесени в 13 европейски държави.
5
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами незнам кой къде внася бомба, ама в Германия - 0,3/100000 убийстваРусия - 8,5/100000 убийстваТа къде са нормалните цивилизовани народи се вижда отдалеч.
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2500 кила крави, колко крави са?4 или 5?
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
POLSHA E RISKOVA DARGAVA PRI PROIZVODSTVO NA HRANI.
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че те ако са здрави кравите нема им трябва Шенген за нищо и ще има навсякъде пунктове и бариери. Кой знае още какви неща пренасят - ще узнаем по-късно. Ако някой реши да внесе атомна бомба от Сърбия или Косово до Македония и от там до Брюксел ще я занесе без проблеми. Далеч от ЕС близо до нормалните и цивилизовани народи.
1
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша произвежда над 500 000 тона годишно. 85% от него се изнася за Великобритания, Испания, Италия и Германия.Ааааааааа пак Англия е на първо място като купувач! Ето кой ще го издудука след Брексит без договор - ЕС!