Сбогом или "Не, не си отивай" – да изхвърлим ли англичаните на студа?

Разводът между ЕС и Великобритания се оказа много сложен
1 фев 2019 18:45, Бойчо Попов
79
Сбогом или "Не, не си отивай" – да изхвърлим ли англичаните на студа?
снимка: Ройтерс

В Русия тези дни думата Brexit придоби нов смисъл: някой казва сбогом, но никога не си отива. Василий Петрович изпива половин бутилка водка, чупи скъпоценния порцелан, обижда домакините и въпреки че отдавна се сбогува, той все още седи на масата и пие. Другите се изкушават да го изхвърлят, да го изкарат на студеното, но това ще означава повече проблеми, отколкото ако той остане вътре.

Тази история отразява сегашната европейска дилема. В продължение на много години Обединеното кралство се ползваше от предимствата на европейската интеграция, без да се опитва да стане конструктивен член на ЕС, да не говорим за развитие на привързаност към общността. Великобритания реши да напусне ЕС преди две години, но все още размишлява дали трябва да мине през вратата, през прозореца или през комина. Страната все още седи около масата като пияния Петрович, което изнервя силно останалата част от ЕС. Изкушаващо е да изпратим англичаните на студа, но това може да се окаже проблематично по различни причини.

Не става дума за дългогодишно приятелство. Държавите имат интереси, а не приятели и ако някога въобще е имало приятелство, то британските политици и голяма част от пресата направиха достатъчно, за да го опетнят. И все пак Европа в момента е силно интегрирана общност. 20 000 общи правила не могат да бъдат просто разгадани и преразгледани без болка и странични ефекти. Би било разбираемо да се каже, че британците трябва да си платят за своето непоносимо поведение. Но слушайки компаниите на континента, те и техните служители също ще почувстват болката. Дори не става дума за милионите европейски граждани, които зависят от Modus vivendi на „коварния Албион"*.

Твърдението, че Brexit е чисто британски проблем, е нечестен и опасен аргумент. Разводът никога не е прост въпрос, както се казва - за тангото винаги са нужни двама. В Брюксел изглежда никой не поема отговорност за загубата на Обединеното кралство: Мишел Барние договори справедливо споразумение с Тереза Мей и ако то не се харесва на британския парламент, това е всичко. Това, с което ЕС трябва да допринесе за този развод, е не само законов план за споразумението за развод. Всъщност ЕС е прав, когато настоява да се регулира защитата на ирландската граница. Да се направи копромис под натиск от страна на Северна Ирландия би значело предателство спрямо Република Ирландия, най-силно засегнатата от Brexit държава членка на ЕС.

Но браковете обикновено се провалят в продължение на дълъг период от време, когато обичта се изпарява и партньорите не могат да изпълнят първоначалните си очаквания - или мечти. Въпросът, който представителите на ЕС трябва да си зададат, е: Защо британците се отказаха?

Продължението вижте в Investor.bg тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия за Брексит ли е или за нов филм от серията Охота и риибалка?
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тоя замаскиран Хитлер - Фараж що се скри и сега пак започна да плампа ама отдалечко...
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно не разбрах Бойчо.Защо намесваш в статията си Русия? Темата е за Англия а не за Русия! А за пример.Можеше да дадеш.Някой пиян каубой от Щатите. .Но не! В Америка всичко и всички са ок?! А ? Само за Русия може да се пише лошо според теб?
53
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 5 години
Какво сте се "затъжили" за Англия? Щом напуска ЕС.Значи така иска! Така е решила! И не я "оревавайте" сега ако обичате! При развода единия иска да си тръгне. И този който си тръгва.Знае какво иска на 100% Таааа оставете я вече ! А за ЕС..Изненадите предстоят! Щом Америка е "зад него" Всичко очаквайте!
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Ами те анадолските чобани са най-вече в българския парламент, например Вежди Рашидов, и те скубят като пърлена трътка вече 30 години! И ще те скубят та и друго ще ти правят дорде не се събудиш, ако имаш капацитета разбира се!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рецепта 49"Те тия една чешма като хората не могат да си направят ами карат на два крана и мешат помията в мивката... Абе какво да ви говоря, направо са вдлъбнати..."Много ти е "древна" информацията, като всичко българско и родно в 10 пъти старо и негодно. Английският стандарт е промене вече близо 15 години и се монтират смесители по закон във всяка една нова/ремонтирана сграда без изключение.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРЕКЗИТ е резултат от липсата на равноправно членство. На едни са им дадени възможности за редица облекчения/изключения, но с времето им се виждат малко и решават, че излизането е по-добрите вариант.Други са се присъединили при пълно спазване на условията и сега се борят с лековерието си да ги приемат безусловно, като това води до спад.Изводът е, че различният аршин на самият ЕС е изначалната грешка, но богатите няма да го променят. Някой ще изгаси лампите!
49
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Сигурен съм,че английският студ е българската топлина ,така лелеяна от обезверения и оскубан до кожа народ.Така ,че нас тяхния студ не ни впечатлявя, защото ние от 30 години живеем на студа в прекия и преносен смисъл на думата,като топлина за народа в перспектива не се очаква
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вънка 52Надявал се Компотьо че спечелил белотьо.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Абе ти си гледай територийката на кокоши крачка и не бери грижа за англичаните. Те са добре и след някоя друга година още по добре. Не кълват чакъл като 90% от съдбовно сплесканите български граждани от родолюбци на квадрат.
46
3
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Стига с тоя Брекзит !На пъпа ни излезе вече.Да се оправят там британците и еврогейците.Нас какво ни интересува дали ще са вътре или вън от ЕС ?!
45
5
 
10
 
! Отговори
Вънка преди 5 години
Май попрекалих с истината, че взеха да ми трият коментарите...Ще се огранича само с най-същественото.Моля се на англичаните да се разкарат колкото може по-бързо и ако обичат да не се връщат!Благодаря предварително!
44
2
 
11
 
! Отговори
рецепта преди 5 години
Понеже някой отвори думи за рецепти... В Германия се плащат фиксирани 5 Евро на рецепта... Лекарството може да струва и един милион... Така че направете си сами сметката къде е по-добре да се живее...Те тия една чешма като хората не могат да си направят ами карат на два крана и мешат помията в мивката... Абе какво да ви говоря, направо са вдлъбнати...Вижте го само тоя Борис Джонсън на какво прилича... шимпанзе с руса перука
43
4
 
3
 
! Отговори
До анонимен 47 преди 5 години
Бравос бе мъгел, ти с 2 изречения реши проблемите на брекзита, че и отгоре... Я, я, по добре си лягай, че утре те чака тежък ден в склада в Уувърхямптън, мойче! Там не са те взели да разсъждаваш.
42
6
 
5
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Вайкането от брексита е само по българските новини! Животът в ЮК си кипи и ще си кипи завинаги! :)))))))))))
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах новините на Нова преди около час, даваха една англичанка с Епилепсия, която уж се вайка как ще си купува Епилим (Содиум Валпорат) след Брексита, като казва че не може да го купи без рецепта. Ами в Англия лекарствата за социално слаби са напълно безплатни и ако работиш плащаш само £8.80 колкото и лекарства да купуваш. Ами след като имаш рецепта можеш да си ги поръчаш онлайн от Лойдс Фармаси, Медекспрес, Бутс онлине и още много други които имат и от пиле мляко, и декларираха че ще имат!
40
3
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В клоновете на британските банки по света има десетки милиарди на български крадливи олигарси, които никога няма да върнат откраднотото!Агент Флинт Бренгоув!ЦРУ!!!
39
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Тежката справедлива десница на Вселенският Всемогъщ Разум се стовари върху британската държава, защото навремето Маргарет Тачър беше против Източна и Западна Германия да се обединят!Сега ще трябва да изпият горчивата чаша до дъно, така както Германия беше поставена в унизително положение половин век!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува тая работа,но е добре наистина да си стиснат ръцете и да се разделят като възпитани хора,защото агресията никога не е раждала нещо хубаво или добро,а само омраза и обратна агресия.Ще бъде добре за всички,да се разделят по културен начин,а не варварски и да се обиждат и си правят номера!Защото в крайна сметка англичаните са в Европа и са съседи на европейските държави и все някога ще им потрябват за нещо и другите европейци.
37
2
 
4
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Кой ид.и.от е вкарал UK в ЕС навремето?????