Страхът на Европа: Ще има ли нова Студена война?

DW: Източна Европа се съмнява дали НАТО ще я защити при руска атака
Обновена: 3 фев 2019 11:19 | 2 фев 2019 18:44, Анисия Иванова
383
Страхът на Европа: Ще има ли нова Студена война?
Архив: Reuters

САЩ официално обявиха, че ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 август 2019 г., като за това решение обвиниха Русия в нарушаване на споразумението. Междувременно външните министри на ЕС все още не са сигурни как да реагират. Някои се страхуват от началото на нова надпревара във въоръжаването, докато други предупреждават, че трябва да се положат всички усилия за спасяването на договора. Засега обаче не са предприети конкретни стъпки към тази цел, пише в свой анализ "Дойче веле".

През последните седмици германският външен министър Хайко Маас се опита да спаси сделката, като специално отпътува до Москва, за да обсъди въпроса с руския си колега Сергей Лавров. Разговорите не доведоха до резултат - както и тези във Вашингтон. Германската канцлерка Ангела Меркел, която има много по-голям опит и международно влияние, вероятно би могла да разговаря с руския президент Владимир Путин, за да проучи какви са възможностите за подновяване на преговорите.

Като конкретна инициатива от страна на Германия външният министър Маас предложи конференцията за разоръжаване през март в Берлин да осигури форум за подновяване на разговорите - въпреки че фокусът на срещата не са ракетите със среден обхват, а по-скоро заплахите от въоръжените безпилотни самолети, убийствени роботи и други подобни оръжия.

Маас заяви, че Китай трябва да бъде включен във всички преговори, тъй като Пекин значително допринася за глобалната надпревара във въоръжаването. Той се надява, че конференцията ще бъде първата стъпка към създаването на нови споразумения за разоръжаване, въпреки че до този момент не е ясно дали ключовите играчи ще приемат поканата и ще присъстват на събитието.

Още по темата

Излизането на САЩ от Договора за ракетите хвърли Европа в тревога от нова въоръжена надпревара. Мнозина предупреждават за нуждата от диалог с Москва и Вашингтон, но надежди почти няма.

САЩ официално обявиха, че ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 август 2019 г., като за това решение обвиниха Русия в нарушаване на споразумението. Междувременно външните министри на ЕС все още не са сигурни как да реагират. Някои се страхуват от началото на нова надпревара във въоръжаването, докато други предупреждават, че трябва да се положат всички усилия за спасяването на договора. Засега обаче не са предприети конкретни стъпки към тази цел.

През последните седмици германският външен министър Хайко Маас се опита да спаси сделката, като специално отпътува до Москва, за да обсъди въпроса с руския си колега Сергей Лавров. Разговорите не доведоха до резултат - както и тези във Вашингтон. Германската канцлерка Ангела Меркел, която има много по-голям опит и международно влияние, вероятно би могла да разговаря с руския президент Владимир Путин, за да проучи какви са възможностите за подновяване на преговорите.

Като конкретна инициатива от страна на Германия външният министър Маас предложи конференцията за разоръжаване през март в Берлин да осигури форум за подновяване на разговорите - въпреки че фокусът на срещата не са ракетите със среден обхват, а по-скоро заплахите от въоръжените безпилотни самолети, убийствени роботи и други подобни оръжия. Маас заяви, че Китай трябва да бъде включен във всички преговори, тъй като Пекин значително допринася за глобалната надпревара във въоръжаването. Той се надява, че конференцията ще бъде първата стъпка към създаването на нови споразумения за разоръжаване, въпреки че до този момент не е ясно дали ключовите играчи ще приемат поканата и ще присъстват на събитието.

Германският опит - безуспешен

Въпреки мрачните изгледи, Маас не вярва, че историята ще се повтори. "Студената война приключи. Решенията от онези времена са напълно неподходящи да отговорят на днешните предизвикателства", твърди Маас. Неговият предшественик Зигмар Габриел не е толкова сигурен. Пред германското издание "Тагесшпигел" той заяви, че смята края на Договора за непосредствена заплаха за единството на ЕС, която би могъла да подкопае общата му програма за външна политика и сигурност.

Страните от Източна Европа се съмняват в готовността на техните западни партньори да ги защитят в случай на атака от страна на Русия. Ето защо ЕС трябва да разположи на тези територии повече конвенционални войски, поемайки по-голяма отговорност в гарантирането на сигурността в региона. От друга страна, според Зигмар Габриел, ЕС трябва да призове САЩ да разреши инспекции на ядрения си арсенал като признак за добра воля, за да убеди Русия да последва примера.

Междувременно литовският външен министър Линас Линкевичус няма никакво съмнение кой е отговорен за настоящата криза - според него, от години има "ясни доказателства", че Русия нарушава договора. Американците от години се опитват да накарат Русия да се съобразява с договора, но безуспешно. Освен това руснаците нарушават и много други споразумения - според Линкевичус списъкът е дълъг.

Страховете на балтийците

Външният министър твърди още, че "новата надпревара във въоръжаването носи по-малко стабилност и повече несигурност", но засега няма ясна алтернатива. Линкевичус обвинява Русия в постоянно пресичане на червените линии. Всъщност Литва и другите балтийски държави, заедно с Полша, отдавна се оплакват от военната позиция на Русия и настояват за разполагане на американски ракети със среден обсег в Европа, ако това се наложи.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн също зае позиция по въпроса: "Географски, ние сме тези, които ще страдат, ако въоръжаването отново е на дневен ред." Европейският съюз няма друг избор, освен да действа като посредник между Вашингтон и Москва, тъй като блокът е впримчен в хватката на двете велики сили. Въпреки това "дебатите за нова надпревара във въоръжаването ще разпокъсат отново Европа и ще я отслабят", предупреждава Аселборн.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини от своя страна подчерта, че Европа има най-голяма полза от сигурността, гарантирана от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, и следователно най-много може да загуби. "Това, което определено не искаме да се случи, е нашият континент отново да се превърне в бойно поле или в място, където други свръхсили воюват помежду си. Тези времена вече са история. Не искаме и да си помислим, че могат да се върнат." Тези думи изразяват както надеждите, така и страховете на европейците.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
2
 
! Отговори
ахах преди 5 години
До hahaДемек пак на губещата, както винаги.
183
4
 
0
 
! Отговори
haha преди 5 години
Поне този път да сме от по добрата страна....РАзбирайте никога при Руснаците
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че няма ли вече?
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 229Джендър войската е най-опасното им военно подразделение... със тях ще трябва да се заеме таманската гвардейска танкова армия
180
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Само да няма топла (война), щото Европа ще го лaпнe топлия...
179
2
 
8
 
! Отговори
A преди 5 години
Не съм чула Русия да се е доближавала до границите на САЩ, а Сащ правят провокашии често. Или както казва народа "Крадеца вика силно - "дръжте крадеца"".
178
1
 
4
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Страх, я! Че кой ще им храни хрантутниците, и "гостите", и своите?
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ кой ще се бие дже/ ндър войската на ФАЩ ???тоя па каскет - *** има само в бсп-то бе
176
4
 
16
 
! Отговори
ЗащоТакаТръмп преди 5 години
САЩ излизат от договора, за да дестабилизират Европа. Пионки като нас и Полша ще си дадат базите и ще станат потенциални мишени заради ракетите. Не знам какви лидери има Европа, но това са национални предатели. От години политиката на САЩ е да изолират Русия от Европа. САЩ нямат полза от силна Европа, а един икономически съюз Европа-Русия сериозно би нарушил и без това клатещото им се от Китай господство
175
2
 
7
 
! Отговори
Ахмак преди 5 години
Ще има заради евротолерантността. Вместо ЕС да направи една силна мощна боеспособна армия тя превлича някви сирици да ядат на версия.
174
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало ще има не само студена война, ами след 20-тина години ще има и много гореща война. Ограничените ресурси и човешката алчност ще доведат до война. тежко ни.
173
4
 
7
 
! Отговори
Фриц от Белград преди 5 години
Още с революциите от 1848 г. и комунистическия манифест на юдействащите Маркс и Енгелс и техните съмишленици - се сложи края на старата Европа. Европа се самоуби с Първата световна война и подари палмата на първенството на мараните отвъд океана. Които следват всички антропологически традиции на пуническия Картаген и ето докъде доведоха нещата в края на XX век и началото на XXI век. Слънцето изгрява от Изток са казали римляните и така и до днес. Спасението на България е от Изток платен юдо 223!
172
3
 
9
 
! Отговори
Фриц Клингенберг преди 5 години
България има само едно бъдеще, ако иска въобще да я има на картата - да бъде форпост на Турция, Русия и Китай към икономическата им експанзия в Европа или по-точно към онова което е останало от Европа. След като САЩ явно я харизват като непотребна уличница! Това е и шанс. Истината е, че новият XXI век е на Китай, а европейска цивилизация - няма. Тоест има остатъци от християнската култура и традиция, която бе заличена в резултат от т.нар. либерализъм /или господство на печалбарството/.
171
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има нова студена война, току виж са харизали балканите на Путин, което хич, ама хич не е добре за нас.
170
4
 
11
 
! Отговори
260 преди 5 години
Като зачетох постовете забелязвам че тук е пълно с психично болни индивиди.Не че е новина но.....Такова е положението от 10-15 години в цялата държава.
169
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студената война е факт откакто Трумпета стана президент.Само слабоумен не би го разбрал.
168
4
 
22
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Ако има извънземни и четат тук,или наблюдават с какви глупости се занимават хората на тази земя,ще обърнат кораба и никога няма да се върнат.Живота е твърде кратък за да се занимават хората с въоражаване с цел хегемония.В 21 век да се дрънка оръжие е толкова примитивно,че вероятно биха ни сметнали за маймуни.
167
25
 
4
 
! Отговори
Американеца преди 5 години
Като ви срутим скапаната Европа друго ще говорите и от там за Русия.Ще разберете кой е господар на Света.
166
8
 
29
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Аз не знам на САЩ иначе за какво са им ракети. Чък Норис, Брус Уилис и Рамбо могат сами да разкажат играта на савецкия съюз.Все пак може би не е зле да загреят със Северна Корея, защо клекнаха там не е ясно.Уж ориз само яли, били дрипави и гладни, немат ток, а никой не посмя да им въведе демокрацийката
165
5
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Това е удар на Тръмп по Европа и поредната услуга на Путин.Тръмп наистина прави страшно големи услиги на Путин, верно се замислям че е назначен от господаря на Кремъл.Това ще доведе до разцепление западна/източна европа. Политиците в източна европа са агресивни и про-американски и доста не-остри.В западна европа ще се чудят как да ги озаптят.