19 страни от ЕС признаха Хуан Гуайдо за временен президент

Той получи подкрепа от САЩ, Канада и латиноамерикански държави
5 фев 2019 07:20, Анисия Иванова
69
19 страни от ЕС признаха Хуан Гуайдо за временен президент
Снимка: БТА

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо получи силна международна подкрепа вчера, след като деветнайсет европейски страни го признаха за временен президент и веднага бяха обвинени от Каракас, че "подкрепят пучистките планове" на Съединените щати, предаде Франс прес.

Начело с Испания, 19 страни от Европейския съюз, сред които Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Португалия признаха Гуайдо вчера след изтичането на европейския ултиматум към президента Николас Мадуро да свика предсрочни президентски избори.

Още по темата

Освен от европейските страни, Гуайдо получи признание от САЩ, Канада и десетина латиноамерикански държави, включително граничещите с Венецуела Колумбия и Бразилия.

Европейският съюз обаче остава разделен - Италия зае позиция на изчакване и блокира обща декларация на ЕС, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Подкрепата за Гуайдо бе осъдена от Русия - основен съюзник на Мадуро, отбелязва АФП. Венецуела заяви, че ще преоцени изцяло дипломатическите си отношения с европейските страни, признали Гуайдо, и ги обвини, че "подкрепят пучистките планове", следвайки сценария на САЩ.

Единайсет страни от общо 14-те в Групата от Лима - Канада и десет държави от Латинска Америка, отправиха призив снощи за промяна на управлението във Венецуела без употреба на сила и приканиха въоръжените сили да подкрепят Хуан Гуайдо. 11-те от Групата от Лима смятат, че преходът към демокрация във Венецуела трябва да се извърши бързо, но без насилие и без чужда въоръжена намеса. В декларация 11-те страни подчертават, че е наложително да бъде гарантиран достъп на хуманитарна помощ, за да се отговори на спешните нужди на венецуелците.

Декларацията бе подписана от Аржентина, Бразилия, Гватемала, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Хондурас и Чили.

Мексико е член на Групата от Лима, но не призна Гуайдо за временен президент на Венецуела и не участва в срещата в Отава, посочва АФП. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Хелга Шмидт, заместничка на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, се включиха в дебатите по видеоконферентна връзка, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Ник преди 5 години
ЕС ако признаят Ким Чен Ун за управник на Венецуела и нашите ще ги последват.
59
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Тези 19 не признават изборите ако не са по тяхния ихтебар! Имало недоволни от Мадуро. Да ще има. Като ти наложат икономическа и финансова блокада рафтовете по магазините се опразват и недоволството е готово. Заради тези блокади така беше и унас през соца. Ама някой да си признае Йок! По лесно е да подриваш и от микрофоните на "свободните" медии до говориш за корупция. В случая с Венецуела проблема е собсвеността върху петрола им. Тексаското лоби не би се спряло пред нищо да го има. Следващ ИРАК?
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Радев Радиомълчанието продължава да се държи към Парламента като Мадуро, ще го последва скоро !Всички Майдани не протичат еднакво, но всеки диктатор си отива !
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позор!Подкрепям президента особено след този случай с Венецуела.Ние не трябва да се бъркаме във вътрешните работи на никоя държава!А ако при нас стане?
56
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуайдо го чака затвор за узурпация .А вие какво си мислите ?
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нашите марионетки пак им намазаха ските, а те се изживяват като международен фактор! Затова, изборите за ЕП СА ВАЖНИ! ЕНП трябва да бъде детронирана, а с това и ГЕРБ! Те подмениха демокрацията и продадоха Европа!
54
21
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
Гледах и митинга на привържениците на Мадуро където се показваха "многобройните му привърженици". Но един зрител, който живее на същия площад, където беше митинга, се възмути на лъжата и от балкона на жилището си показа кадри, че става въпрос за няколкостотин души!Няколкостотин ***, защото диктатурите се крепят от ***, а не от свободолюбиви мислещи хора! Същите лъжци като вас. Нали сте политически роднини.
53
14
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До До БогомилЗатова ли по 5-10 хиляди венецуелци бягат всеки ден в съседните държави, защото са добре охранени? Вече над 4 милиона. Знам, че никакви факти не могат да променят писаниците ви, защото така си вадите хляба. Грешни пари получавате скъпи за лъжите които сипете тролчета! Винецуелците били сити? Със заплати по 6 евро, но кубинците са по-добре, те получават 15-20 долара месечно. Нямате ли поне малко уважение към страданието на хората в диктаторските режими? ***!
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви тексасци да питаме ? За това коетоправят сащ носят отговорност всичкиредови американци . Защото не могатда си контролират правителството .Сащ са си една робовладелска фасаднадемокрация .
51
4
 
15
 
! Отговори
До Богомил преди 5 години
Да не забравиш йезуитските университети, връзката Ватикана, Малтийци, президенти, ЦРУ, сваляне на законно избани президенти и правителства.Колко бяха НПО-та в БГ, над хиляда, да сложим по пет работещи във всяка една клетка финансирана от САЩ, пет хиляди предателя на БГ работят против БГ, и определят външната й политика.По-полека с ПРОПАГАНДАТА, опитай в Тексас сред американците да проповядваш подобни лозунги, ще ти се изсмеят в лицето.Не вървиш дори в САЩ народа, пред САЩ политиците - Може
50
3
 
17
 
! Отговори
До Богомил преди 5 години
кажи медиите, които цитираш, а аз ще ти кажа имената на финансиращите ги.Странно не видях на демонстрациите за Гуа Идо слаби, изтощени от труд лица.Всичките недоволни бяха закръглени и добре охранени.Хайде Богомилчо, давай медиите отразяващи протестите на опозицията.Да не забравиш антипротестите срещу Гъдулко, в твоите медии не са отразени.Къде завърши Гъдулко и Саакашвили, университета в САЩ, да ти кажа ли кой го вербува за ЦРУ."демократичните САЩ шитове ги разказвай в САЩ, там вървиш
49
18
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До Анонимен 45Драги, ти гледаш друг филм, този за троловете.Какви международни наблюдатели, какъв "еталон" за демокрация? Убити, арестувани или изгонени лидери на опозицията, кубински военни в помощ на Мадуро и затова днес хората викат по площади вън кубинците и Мадуро заминавай за Гуантанамо! Я превключи в Ютюб на PTItv и виж на живо какво става във Венецуела.
48
3
 
30
 
! Отговори
Shame on you преди 5 години
Ми нали тази инфлация я предизвикаха вашите любими САЩ.Ми нали те, Британия и Е Банки блокираха злато и сметки, дори за лекарства на децата.Ако утре ЕС реши да се самоу$бие ритуално в секта, ще го направите ли, ще го направите ли от солидарност?Срам за Вас, вие не сте моите политици.Вие сте политици на САЩ и като такива нямате място в НС, саморазпускайте се, ще си назначим един губернатор на САЩ и няма смисъл да ви плащаме заплати, мерцедеси, субсидии,пенсии, здравни, излишни сте!
47
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е, който иска да е президент или премиер да се самопровъзгласи. Ще бъде признат! Отменяйте изборите, само пари се харчат. Няма смисъл от такива.
46
8
 
8
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Г-н Радев и Г-жа Нинова не признават Гуайдо за президент. Това означава че ЕС като цяло няма начин да го признае. Мадуро ще управлява защото има подкрепата.
45
0
 
7
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
моля за превод "релеванто" не съм токо учена между другото и ние сме го одобрили тоя Хуан другото име не знам как се пише
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме ЧЛЕН на ЕСНе мисля че сме "член", по-скоро другото....извинявам се за натуралистичното сравнение, но нашите мили управници се държат така...
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До доволен селянинТова е релеванто и е инструмент за решаване напроблема. Защото срещу данъците си не получаваш нищо и за разлика от другите плащания тук КЗП не може да те защити срещу некоректиня търговец в лицето на т нар държава.
42
3
 
32
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Има нефт и всички станаха социално и демократично ориентирани. Уникален морал!
41
3
 
19
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
аз отказвам да призная правителството (нащо)за легитимно и отказвам да плащам данъци