След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук

Извършителят е искал да заличи името на философа
7 фев 2019 20:45, Нели Христова
100
След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук
Снимка: Highgate Cemetery

Мраморната плоча поставена върху гроба на Карл Маркс в Лондон е била атакувана с чук, щетите нанесени върху нея са толкова тежки, че "вече не може да бъде поправена“, съобщават от Independent.

Охраната на гробището "Хайгет“ видяла какво се е случило с плочата във вторник, докато правела обичайния си оглед.

Ударите по нея са хаотични, но целта на извършителя е била ясна – да се заличи името на Карл Маркс от нея. Опитът му е почти успешен.

"Плочата никога повече няма да е същата и ще носи тези бойни белези в бъдеще“, казва Иън Дънгавъл, директор на организацията, грижеща се за гробището.

Възможно е да бъдат предприети действия за реставрацията на плакета, но според него, те няма да са особено ефективни.

За Иън Дънгавъл нападенията над гроба на Карл Марс не са нещо ново. По думите му, те не са просто чести, а почти всекидневни.

Най-тежкото от тях се е състояло през 1970 година, когато мъж се опитал да унищожи монумента с бомба. А в последните няколко месеца, паметникът бил заливан с боя и са били правени опити да бъде свалена мраморната глава с въже.

Нападението с чук може да звучи като детска игра в сравнение с предишните опити, но всъщност то е нанесло най-много щети.

"Това е най-безумното нещо, което можеш да сториш“, възмущава се Дангавъл пред CNN. Части от мрамора и буквите са изгубени и едва ли ще бъдат намерени.

Но защо са толкова специални?

Мраморът, използван за плочата идва от родината на Маркс – Германия. Използван е първо за надгробната плоча на съпругата му Джени през 1881 година и е преместен в Лондон едва когато останките и на двамата били погребани в "Хайгейт“ през 1954 година, защото първият гроб на Маркс не съответствал с историческото му значение.

Все още лондонската полиция не е открила виновника за престъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 5 години
Голям вой до небесата чак - щото е осквернен гроба на един евреин, видиш ли! Акт на антисемчитизъм.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лондонската полиция когато е да намира българи румънци и руснаци и да ги изкарва виновни за собствените си простотии като тая със скрипал който сигурно го уби любимия му фащ защото вече не му трябва а прекалено много знае пък и на двоен агент трудно се има доверие или за икономическата катастрофа породена от това че англичанин за под 2000 евро не работи равна няма, но когато е да си хване техен нацист не знае как.
83
0
 
6
 
! Отговори
учуден преди 5 години
"все още лондонската полиция не е открила виновника за престъплението" ! Брей ! как така бре! За Скрипал откриха вече 5 отровители а тука немогат да открият нищо !
82
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
За урок да му е на Карл Маркс! - Друг път да му мисли дали да краде мас...
81
0
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 5 години
Явно не си виждал Капиталът даже на картинка. Чете се лесно. Маркс го е написал така, че и най-прocтите хора като теб да разберат написаното.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 81. Що бе Исти, сега не се ли гони постоянно растеж? И какви червени илюзии виждаш, като сега всичко е капитализъм. Нещо май си се напушил здраво.
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да четеш "Капиталът" е все едно да четеш "Корана" на японски.
78
2
 
7
 
! Отговори
Фъ.к джърмани преди 5 години
Естествено че идеите на Маркс и Енгелс ще надживеят драскачите те и до ден днешен се носят от ци.аните които искат без да работят.
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно и този демократ развилнял се с чук, е чел само Винету. Това е достъпното ниво за четене на демократите. Маркс прави много точен анализ на същността на капитализма. За социализма и комунизма такъв анализ няма, но демокраитите са убедени, че Маркс го е направил, въпреки че това във Винету не го пише.
76
1
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
Сега сме около 3-4 милиона в България и още около 3 милиона извън България. В България българите сме вече по-малко от половината.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убитите!1947 г. България - 6.7 милиона1989 г. България - 8.9 милиона2017 г. България - 5.4 милиона + 3 милиона на запад = 8.4 милионаПрочети още на: https://dnes.bg/eu/2019/02/07/sled-neuspeshen-opit-s-bomba-pochti-razrushiha-groba-na-karl-marks-s-chuk.401353,3
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са чели карл маркс, демократите са хора, които разбират какво е написал.
73
6
 
6
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Марксизмът е фалшиво лъжеучение,пророкуващо непрекъснат икономически растеж. Непрекъснатия растеж обаче е пирамида,градена за да подлъгва народите- в цялата Вселена няма такава идея или структура,която може да расте непрестанно а растежът никога да не спре! Ограничените ресурси на нашата планета сочат,че всеки растеж е обречен рано или късно да спре понеже в един момент няма да има ресурси,които да го подхранват. Моментът,в който спре този растеж ще сложи край на червените илюзии завинаги!
72
1
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
Явно никога не си чувал за дисциплината "Икономически теории"...
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендъризмът завлядява света с чукa и ще натроши всичко останало с този чук - религиите, икономическите учения, обичайното право, родителските права, ...
70
5
 
4
 
! Отговори
До 74 Веско преди 5 години
Прав си, никой не го е чел, но и да искат не могат да го прочетат - нищо няма да разберат, въпреки че Маркс го е написал по невероятно достъпен начин.
69
4
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Няма как да ти се падне Маркс, ако си бил студен по икономика. Явно никакъв студент не си бил.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой *** ще да се е развилнял с чукът или български демократ, което не е много по-различно.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години, като студент по икономика, винаги се молех на изпит да не ми се падне Маркс...
66
2
 
5
 
! Отговори
Веско преди 5 години
От коментарите оставам с впечатлението, че никой не е чел Капиталът.