Каквото и да казва Мей, отлагането на Brexit е все по-вероятно

Часовникът тиктака, а Лондон изобщо не е наясно как ще напусне Европа
8 фев 2019 20:30, Елка Василева
16
Каквото и да казва Мей, отлагането на Brexit е все по-вероятно
Снимка: архив, Reuters

Ще напусне ли Великобритания ЕС на определената дата - 29 март? Отлагане на Brexit-а изглежда все по-неотвратимо, въпреки че британският премиер Тереза Мей настоява срокът да бъде спазен, смятат аналитици.

"Засега е сякаш почти неизбежно Brexit-ът да се забави по един или друг начин, поне с няколко седмици", заяви пред АФП Константин Фрейзър, експерт по европейска политика в изследователския център "Ти Ес Ломбард".

Тереза Мей не се предава - консервативната британска ръководителка повтаря неуморно, че е твърдо решена да осъществи Brexit-а навреме и рязко отхвърля възможността за отсрочване, спомената от несъзвучни с общия тон гласове в нейното правителство - от външния министър Джереми Хънт и от финансовия Филип Хамънд.

Според тях може би трябва да се изчака, докато бъдат приети законите, необходими за изпълнение на Brexit-а. Еврофобският всекидневник "Дейли телеграф" дори твърди, че министри са обсъждали възможността да го отложат с осем седмици - до 24 май.

Твърде късно

През това време часовникът тиктака, а Обединеното кралство изобщо не е наясно как точно ще напусне лоното на Европа, особено след като сделката за развод, договорена между Лондон и Брюксел, в средата на януари бе провалена от британските депутати с внушително мнозинство.

Още по темата

Оттогава Тереза Мей се мъчи да започне наново преговорите с ЕС - конкретно във връзка с разпоредба, засягаща границата с Ирландия, за да издейства компромис, който би задоволил парламента.

Въпреки категоричния отказ на Брюксел да сложи текста пак на масата, Мей се ангажира сделката да мине през парламента в нова редакция "възможно най-скоро". Ако до 13 февруари няма споразумение, на следващия ден депутатите ще гласуват за по-нататъшното развитие на Brexit-а.

Във всички хипотези случай ще бъде твърде късно, настоява Константин Фрейзър: "Националното законодателство ще е неподходящо за регулиране (на Brexit-а), дори в минимална степен".

Остава да бъдат гласувани още седем закона, включително текстове за търговията, селското стопанство и имиграцията, а дебатите по някои от тях още не са започнали, сочат данни на британския Институт за държавно управление. С цел да ускори темпото Даунинг стрийт отмени парламентарната ваканция през февруари, а е възможно и да удължи пленарните заседания.

"Дори при ускорен ритъм времето пак не стига", отсича Ник Райт, експерт по европейска политика в Лондонския университетски колеж, потърсен от АФП.

"Мъчения"

В очите на Тереза Мей Brexit-ът трябва на всяка цена да настъпи на 29 март, дори ако се наложи брутално да бъдат скъсани връзките между Лондон и Брюксел, изграждани в течение на 46 години.

Но заплахата с Brexit "без сделка" - сценарий, потенциално катастрофален за британската икономика, е част от политическа стратегия, целяща да осигури парламентарна подкрепа за нейното споразумение, разсъждава Фрейзър.

И обяснява, че "тя вкарва в играта часовника" по-малко от два месеца преди Brexit-а, за да притисне депутатите до стената: и еврофилите, които се страхуват да напуснат ЕС без предпазна мрежа, и брекзитиърите, които се опасяват от смекчен Brexit, дори и от никакъв Brexit.

Ник Райт съзира тук и един вид "инат": "Тя е толкова упорита и обсебена от това, което върши, че просто отхвърля мисълта то да е невъзможно".

Според анализаторите е "немислимо" останалите 27 страни от ЕС, чието одобрение се изисква, да се обявят против отсрочка - те също биха пострадали от варианта "без сделка". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск впрочем увери в сряда, че ще положи всички усилия да се избегне такъв сценарий.

Ако обаче има отлагане, остава неясно докога, защото графикът създава проблеми. Според мнозина в Брюксел е трудно Brexit-ът да се отложи за по-късно от началото на юли, когато след майските избори ще започне да заседава новият Европейски парламент - по принцип без британски депутати.

По-нататъшно отлагане би могло "да удължи мъченията, ако Обединеното кралство не направи решителната стъпка", предупреждава Константин Фрейзър.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Довиждане преди 5 години
Франция > Англия
10
1
 
8
 
! Отговори
Четете какво пишете! преди 5 години
Във всички хипотези случай ще бъде твърде късно, настоява Константин Фрейзър:
9
4
 
11
 
! Отговори
Коо? преди 5 години
Отлагане на Brexit-а изглежда все по-неотвратимо...Неотвратимо?!? Коооо?
8
4
 
12
 
! Отговори
Цезар преди 5 години
Да се махат Европа ще съществува и без тези нещастници!!!!
7
3
 
15
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Но те не се възползват (поне засега) от него. Което говори, че те искат да излезнат от ЕС. Все се надявам, че ЕС ще си защитава интересите докрай и няма да клекне в последния момент.
6
3
 
23
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
29-ти март наближава. И аз не спирам да се питам: На какво разчитат? Защото дотук нещата изглеждат(поне изглеждат!) кристално ясни! Без споразумение с ЕС има твърд Брекзит (което според мен е супер! Да се махат!) Обаче, говорим за Великобритания - най-голямата империя с много силни политици, търсещи начин винаги да прекарат другите, само и само те да са добре. Има начин, засега, да останат в ЕС....
5
3
 
13
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Тери се пъне да достигне ЖанаД'арк.Ами ако има клада?Тогава защо споме-нават новичока.Казано е две дини и т. н.Всички политици на Албиона ,чакатевропа да клъвне.Чакам камъчето да бъде изплюто.Като се крият,взе да ми ебезразлично,пък до 29 ти има време.
4
3
 
19
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Хем, сърби..... Хем боли..... ХахахаааааОстровитянска им работа..!!!!
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С чисто възпитателна цел е най-добре да им се бие шута още днес.
2
3
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
По пързалката и да заминават ...
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евролузърите ще пият една студена британска ГМО вода пълна със Новичок.