Последиците от Brexit: Испания ги мисли с нови 1700 чиновници

Страната засилва контрола върху вноса и износа
9 фев 2019 10:30, Петя Славова
4
Последиците от Brexit: Испания ги мисли с нови 1700 чиновници
Снимка: Reuters

Испанското правителство прие постановление за наемане на 1735 нови държавни служители за справяне с последиците от Brexit, особено в области като граничния и митническия контрол, предаде Ройтерс.

Още по темата

Социалистическото правителство иска повечето от тези служители да бъдат наети преди 29 март, независимо дали Великобритания постигне споразумение с Европейския съюз за напускането си.

"Администрацията понастоящем разполага с нужните средства да работи в рамката на отношенията след напускането на Великобритания, но ще трябва да увеличи капацитета си от чиновници в някои сектори", посочи в изявление правителството, цитирано от БТА.

Властите смятат да назначат повече служители на летищата и пристанищата, и да засили фитосанитарния контрол върху вноса и износа, а също да осигурят съдействие на около 300 000 британци, живеещи в Испания, в това число много пенсионери. Към тях трябва да се добавят и 33 000-те жители на Гибралтар, британска територия в най-южната част на Испания.

Гибралтарците, чиято икономика зависи от отворената граница с Испания, гласуваха масово на референдума за членството на Великобритания през 2016 г. за оставане в ЕС, но са принудени да излязат от блока.


4
Още от ЕС
Проблем в двигателя: ЕС трудно синхронизира дипломацията си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЕС няма да се срути по много причини, но споровете с тролове са безмислени.
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сободното придвижване на стоки и хора отиде в небитието. Когато казвах че рано или късно ЕС ще се срути като вавилонска кула никой не вярваше. Всичко това се случи благодарение на баба ви Меркел която с чиста съвест напълни европа с пришълци. Границите в евросъюза вече не са свободни а се охраняват. Замисъла за обединена европа заминаха в кошчето. Колониалните соц държави го отнесиха салама в задния двор. Унищожиха им заводите ТКЗС-то животните обраха им кадърните и ги оставиха да го смучат.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще има лапачка за още много чиновници, а бачкерите да му мислят.