Проблем в двигателя: ЕС трудно синхронизира дипломацията си

Всеки все повече започва да тегли чергата към себе си
9 фев 2019 20:35, Елка Василева
74
Проблем в двигателя: ЕС трудно синхронизира дипломацията си
Снимка: архив, Reuters

Издигането до властта на евроскептични популисти в някои държави-членки прави по-трудно за ЕС да постига общи позиции по динамични външнополитически кризи, което създава заплаха за така хваления статут на съюза на "мека сила", казват дипломати.

До края на срещата на външните министри в понеделник държавите от ЕС все още не бяха успели да постигнат съгласие по цели три външнополитически становища - за Венецуела, за отношенията с арабските страни и руските нарушения на ракетния договор със САЩ - въпреки продължилите с дни предварителни преговори.

Макар че позицията по въпроса за Иран получи одобрение, предишните седмици тя неведнъж се натъкваше на съпротива заради текста на един-единствен параграф от нея, пише Ройтерс.

"Наистина имаме проблем в машинното отделение", каза дипломат от ЕС.

Постигането на обща позиция на 28 държави-членки никога не е било лесна задача, но за тази консенсусна форма на вземане на решенията винаги се е смятало, че е в основата на дипломатическите успехи на влиятелния в икономическо отношение съюз. Тези успехи включваха утвърждаването на продемократичните революции в Украйна и Тунис и посредничеството за забележителното споразумение за иранската ядена програма.

Въпреки публичния профил на шефа на европейската външна политика на ЕС Федерика Могерини на енергичен човек, опитите да се приемат позиции по различни въпроси, като се започне от споровете в Южнокитайско море и се стигне до израелско-палестинския конфликт, се проваляха в последния момент.

Подобни разногласия са пречили на съюза бързо да налага санкции за нарушаване на човешки права, както често правят САЩ, казват дипломатите.

С наближаването на изборите за Европейски парламент през май ситуацията може да се влоши, тъй като партиите от основните политически течения възприемат по-остри позиции в Брюксел, които звучат добре във вътрешен план, заяви друг дипломат.

"Работим петък вечерта, после целия уикенд, имаме безкрайни заседания по тези документи и накрая, в понеделник вечерта, някой пак идва и налага вето", добави трети дипломат.

Тъй като вниманието на Великобритания е насочено към планираното й излизане от ЕС следващия месец и че на власт в Италия са популисти, френско-германският съюз, който подкрепя европейската интеграция, невинаги е достатъчен.

Според дипломати трудното постигане на единство на общоевропейско ниво е признак, че проблемите стават по-ясно изразени, а последствията - по публични, без значение от геополитическия въпрос, за чието решаване съюзът иска да допринесе.

Въпреки подкрепата на ЕП за признаване на провъзгласилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо Италия блокира постигнатия от Швеция компромис той да бъде признат поради опасения да не ядоса Русия, която подкрепя президента Николас Мадуро.

А когато се наложи Москва да бъде порицана за нарушаване на датиращия от Студената война Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег, както направи НАТО, Кипър блокира решението заедно с Гърция. Атина направи същото и в ООН през 2017 г., когато ЕС се опита да разкритикува Китай в областта на човешките права.

Унгария, която наред с Италия е яростен критик на европейската имиграционна политика, също се оформи като препятствие. В понеделник Будапеща отказа да приеме обща декларация с Арабската лига заради проекта, съдържащ препратка към пакта на ООН за миграцията, който Унгария отхвърли.

"Европейско-арабската министерска среща беше подготвяна седмици наред и в позицията на Унгария просто няма логика. В случая с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег същността беше НАТО срещу ненатовски страни. В италианското правителство е хаос. Тези примери показват как всеки все повече започва да тегли чергата към себе си", каза високопоставен европейски дипломат.

Според дипломати управляващата в Полша дясна партия е против всичко, което може да съдържа критика към САЩ, фактическия закрилник на Полша от Русия по линия на НАТО.

Дори проевропейска Испания се забърка във вътрешни спорове в ЕС, след като се почувства изключена от някои дипломатически инициативи, като тази за убеждаване на Техеран да помогне за прекратяване на войната в Йемен.

Миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи външнополитическите решения вече да се приемат с мнозинство гласове, а не с единодушие, за да се допринесе за политическо единство по въпросите за човешките права и да се улесни налагане на санкции и вземане на решения за мисии при задгранични кризи.

Но затова ще е нужно правителствата от ЕС да се откажат от правото си на вето.

Мнозина дипломати казват, че ще продължат да се стремят към консенсус.

В понеделник дипломатите се събраха рано сутринта в облицованата с червен мрамор сграда на Европейския съвет след преговори за Венецуела, продължили през целия уикенд. Решението на един изтощен дипломат, както се изрази самият той, беше "повече Ред бул".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права е само онази линия, която е успоредна на Априлската Линия на Партията!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Свобода на придвижване, на словото."Мечтател. Или просто дълбоко заблуден. Или на заплата в НПО.Придвижвай се на някъде с 2 лв в джоба /отнася се за мнозинството/. Свобода на словото - ха говори по някои специфични теми, да видиш как цялото джендъристко войнство ще те налази, бълвайки огън от очите.Всичко това е една дълбока, ужасяваща измама.
12
17
 
1
 
! Отговори
Абе къде е батко преди 5 години
Тц тц много *** много нещо. По спокойно ще вдигнете кръвно. Безмислено е да обяснявам очевидното че ЕС и САЩ не са, не са били, и никога няма да са СССР. Ще кажа само няколко думи.Свобода на придвижване, на словото. Икономика която не се чака за кола 10г. Много *** много нещо.
11
2
 
18
 
! Отговори
Тео преди 5 години
САЩ и ЕС заприличаха на СССР на Хрушчов.Давам им 30 години - разликата е, че докато по комунистическо за говорене срещу системата си влизал в районното и си изяждал една гора бой, а сега за протести ти вадят очите и късат ръцете с нелетателни демократични гранати.Вие разлика видяхте ли,щото аз не?Прилики много-откровено малоyмни решения,неадекватни на фона на световните тенденции.Светът се обединява-Русия, Китай, Индия(донякъде), че дори и арабите вече. Ние - санкции, заробване, изолация!
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имате възможност да поработите в някоя европейска институция, ще ви стане ясно за каква "демокрация" иде реч! Да, свободно се движим, свободно продаваме труда и стоките си, НО нямаме свободата да мислим, а ако решим и свободно да се изразяваме, веднага ставаме популистки или мнението ни се обявява за хибридни война! СТРАХ ги е за кокала и далаверите! Всичко за продан!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е пътник!
8
2
 
10
 
! Отговори
преди 5 години
Марксизма и джендъризма изяждат ЕС. Страх ги е да си признаят и за това си търсят виновен.
7
3
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Аз лично си мислех че вдигането на лихвите зад океана няма да повлияе ,но то вече влияе .Трябва да вдигат лихвите ,а това ще повлече потреблението . Най напред се усеща както винаги в туризма ;) Но ще повлече и останалото потребление . Европа се приближава до точка на разруха ,изцяло по управленска некадърност ;) Все по слаба конкурентно-способност и несправедливо разпределение на блага и кетапи. Сривът е неизбежен
6
3
 
23
 
! Отговори
Рачо преди 5 години
Нека да не се лъжем ЕС се разпада.Който крал, крал другите да се спасяват.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че проблемът с двигателя не е заради частите му, както се опитва да ни внуши статията, а е поради вина на оператора на машината. Когато операторът е в конфликт с поверената му машина и атакува нейните компоненти (които нарича популисти), сам допринася за скапването й. А Юнкер тръгнал да предлага мнозинството от тази машина да се съюзи срещу по-малката част от себе си... АХАХХАХАаххахАХАХХА майко мила....
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи външнополитическите решения вече да се приемат с мнозинство гласове, а не с единодушие, за да се допринесе за политическо единство по въпросите за човешките права и да се улесни налагане на санкции и вземане на решения за мисии при задгранични кризи."А как точно допринасяш за единство по даден въпрос, след като не зачиташ мнението на част от членските на съюза? Що за глупости предлага този клоун?
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи външнополитическите решения вече да се приемат с мнозинство гласове, а не с единодушие,"Люксембургия алкохолик пак се е олял. Как така в един съюз ще приемаш решения въз основа на мнозинство? Това да не му е държава по дяволите? Та нали в основата на всеки съюз е уважението към мнението на всеки съюзник? Когато игнорираш мнението на част от съюзниците си и им налагаш решение с мнозинство, те се отказват от съюза.
2
10
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Аз затова казах, ЕС да става на две скорости и който където иска. Ако искаме засилена интеграция и общи институции, ОК. Ако ли пък не ще гълтаме вода с Унгария и Полша.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Издигането до властта на евроскептични популисти"Престанете да наричате инакомислещите "евроскептични популисти" и "крайнодесни"!Заприличахте на комунисти в Брюксел!