ЕК започва да използва името Северна Македония до дни

Скопие трябва да уведоми, че Преспанският договор е влязъл в сила
11 фев 2019 13:50, Елка Василева
12
ЕК започва да използва името Северна Македония до дни
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия се подготвя след няколко дни да започне да използва новото име Република Северна Македония, съобщи кореспондентката на МИА в Брюксел.

След като двете страни – Македония и Гърция, ратифицираха Преспанския договор, Европейската комисия чака да завършат всички предвидени процедури между Скопие и Атина, за да влезе в сила употребата на новото име в европейските институции.

Още по темата

Република Македония трябва да информира Обединените нации и всички международни и регионални организации, че договорът е влязъл в сила и да поиска от тях да използват термина "Северна Македония". Според дипломатически източници ЕК очаква известие от Скопие до сряда тази седмица паралелно с известяването на на ООН.

Същевременно от ЕК информират, че някои неща не са напълно изяснени като това дали промяната на името ще се случи веднага или ще се чака решение на Колежа на комисарите или на Съвета по външни работи на ЕС, предвиден за 18 февруари, където в заключенията би могла официално да бъде приета употребата на новото име от страна на министрите на външните работи на ЕС, посочва МИА, цитирана от БТА. И в Съвета, и в Комисията се работи по утвърждаване на процедурите, информират от тези институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Оставете името. По-интересно за нас, Българите е, че благодарение на васалната, послушническа политика на Бойко Методиев Борисов и свитата му, сега вече така наречения "македонски" език е официален език на НАТО и ЕС! А това е последния пирон в ковчега на Българщината във Вардарска Македония! Не само това, но оттук насетне може само претенции за Пиринско да очакваме от тези жалки червеи край Вардара! Бойко, действията и бездействията ти по македонския въпрос са ПОЗОР за България!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Македония масово се трошат или драскат табелите с новото име. Толкова са щастливи македонците.
6
3
 
4
 
! Отговори
?! преди 5 години
До Анонимен 6Нерде НАТО и ЕС, нерде Австроунгария и Югославия?!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гугъл мапс още са фиромци. Докато там не го сменят нищо не важи.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нали знаете какво е Екваторът?мислената линия, която разделя Северна от Южна Македония!така че нищо няма да се промени
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат нищо по-антично от нас! Те са българи! Историята, която си написаха - сами си я измислиха!
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тея пук комплексари, да се бяха кръстили Западна България - никой нямаше да има нищо против, дори щеше да е исторически вярно.Ама те - само и само да държат на античния си произход са склонни да се дърлят с гърците още години наред...
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС отново показа, че не зачита мнението на гражданите си. Никой не беше съгласен с новото име, нито гърците, нито македонците, българите доколкото се обяви, също. Претупаха се едни договорчета, подмолно се натиснаха някои местни "политици" и всичко е цветя и рози! Господ да ни пази всички...