Евтино, топло... Германският пенсионер отправя взор към България!

България втора сред 110 държави по атрактивност за възрастните хора
Обновена: 11 фев 2019 13:27 | 11 фев 2019 13:22, Елка Василева
89
Евтино, топло... Германският пенсионер отправя взор към България!
Снимка: архив, Reuters

Германците, които прекарват старините си в чужбина, предпочитат Швейцария, САЩ и Австрия. Но още по-добри условия предлагат страни като Грузия и България – заради по-ниските разходи за живот там, сочи актуално проучване.

В Германия обикновено е студено, а животът е относително скъп. Затова редица германски пенсионери се преселват в чужбина – в страни, където климатът е по-добър, а разходите за живот – по-ниски. Тази тенденция се засилва, отбелязва вестник „Велт ам зонтаг", цитиран от Дойче веле.

Вестникът привежда официални данни: Само през 2017 г. броят на германските пенсионери, живеещи в чужбина, се е увеличил с 3000 – на близо 237 хиляди души.

Повечето от тях живеят в съседни на Германия държави или в Северна Америка, но все по-често те се насочват към Източна Европа или Турция, посочва изданието и обяснява: „Причината за това обикновено е в по-ниските разходи за живот там". Другите фактори, които играят решаваща роля за избора на ново място за живот, са наличието на добро здравеопазване, функциониращ обществен живот и лична сигурност.

Най-много - в Швейцария

„Велт ам зонтаг" за втори път от 2017 година насам прави подробни сравнителни анализи на общо 110 държави в света, за да селектира онези от тях, които предлагат най-привлекателни и изгодни условия за живот на германските пенсионери. Вниманието е било фокусирано най-вече над онези 20 държави, в които живеят най-голям брой пенсионери с германско гражданство. На първо място това е Швейцария – с 26 000 германски пенсионери, следвана от САЩ и Австрия с по около 24 000 души.

Още по темата

Но най-големия приток на пенсионери от Германия в последно време преживяват съвсем други страни. Между 2016 и 2017 година само в Унгария увеличението е било от 7,5%, а в Полша, Чехия, Тайланд и Турция – с над 5 на сто.

За подобна тенденция има  напълно разбираеми причини, отбелязва германското издание: „Според анализите на „Велт ам зонтаг" тези държави са сред водещите в класацията по привлекателност. По отношение на критерия разходи за живот, включително нивото на наемите, повечето източноевропейски държави имат сериозно предимство пред останалите – в Полша, например, е достатъчна само една трета от средствата, които биха били необходими, за да се поддържа жизнен стандарт, сходен с този в Швейцария.

Колкото пò на изток, толкова по-евтино

Още по-евтин е животът, ако се отиде още по на изток – например в Беларус или Босна и Херцеговина. Тъкмо последните две страни обаче показват колко важни са и останалите критерии – като качеството на здравните грижи, наличието на ефективна държавна администрация, функционираща без подкупи, и личната сигурност. За да се обхванат всички тези фактори, „Велт ам зонтаг" е използвал данни на Световната банка, ООН и на антикорупционната организация „Трансперънси интернешънъл".

От групата на 20-те държави, в които живеят най-много германски пенсионери, най-привлекателни за живот се оказали Полша, Чехия и Унгария – поради сравнително ниските разходи, доброто ниво на здравеопазване и високото ниво на сигурност за гражданите. На четвърто място е Турция, която поради обезценяването на лирата е дори по-евтина от трите източноевропейски държави, но изостава от тях по някои други критерии. В класацията впрочем не е отчетен факторът политическа свобода, понеже пенсионерите обикновено не проявяват активен политически ангажимент в новата си родина.

Друга страна, която напоследък привлича все повече пенсионирани германци, е Бразилия, която се изкачва от 19-то на 11-то място. По-добри класирания отбелязват също Австралия и Швейцария. В Швейцария това се дължи най-вече на изключително доброто здравеопазване и високото нивото на сигурност, благодарение на които страната компенсира невероятно високите разходи за живот, пише „Велт ам зонтаг".

В дъното на класацията сред най-предпочитаните 20 чужди държави за живот остават САЩ, където има съчетание от няколко неблагоприятни фактора – високи разходи за живот и недостатъчна лична сигурност, дължаща се на високото ниво на престъпността.

Второ място за България

А къде е България? В класацията на изследваните общо 110 държави, тя заема сензационното второ място. Изданието обяснява, че за човек с германска пенсия разходите за живот в България са ниски, здравеопазването – поне в големите градове и туристическите центрове – е добро, а и личната сигурност – гарантирана.

„А който избере да живее край „Слънчев бряг" или „Златни пясъци", може да се наслаждава и на твърде приятен климат. Особено по-възрастни хора от бившата ГДР навярно с добро чувство си спомнят за приятните си летни престои в България", коментира изданието.

Като предимство е отбелязано и това, че страната е част от ЕС, което дава на германските пенсионери необходимото чувство за сигурност.

Поради незначителния досега брой на пенсионери с германско гражданство, преселили се в България, страната досега не успява да влезе в класацията на най-предпочитаните дестинации, уточняват авторите.

Същото важи и за страната, предлагаща най-изгодните условия за живот сред изследваните 110 държави – Грузия. Там животът е значително по-евтин, отколкото в България, климатът също е мек, а и по отношение на останалите критерии резултатът е сходен. Засега обаче в Грузия има незначителен брой германски пенсионери, но никой не знае дали в бъдеще няма да се появят повече хора, които да са готови за подобна авантюра,  коментира "Велт ам зонтаг".
 


89
Още от ЕС
ЕК започва да използва името Северна Македония до дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак нещо сте пушили,***. Германеца да не е луд-цял живот работа,та на старини лудница,пълна с етнос непоправим и непоносим...При ГДР и БГ я имаше,а сега е развалина.
64
0
 
3
 
! Отговори
оцелял българин преди 1 седмица
След тази статия тук,много ми се иска да блъскам по гърбицата с винкел Драгалевския Ай дук!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В олайнарената ни страна от българските оправници, демек родолюбци, ще избяга и дивеча за сметка на болните глигани от Румъния!
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те и англичаните бяха тук и си купиха селски къщи и после избягаха до 6 месеца след като видяха действителността в БГ
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кой ще го лекува тук немският пенсионер,когато бг здравната система усмърти3-4 двойки всички ще избягат като англичаните!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алоу абе статията се подиграва на Швейцария бре- България е спомената мимоходом за да покажат на швейцарците с кой ще се конкурират скоро и бързо да лягат под швейцарските крави захапали парче шоколад. Къде видяхте България... това е стилистичен похват да ги обидят както италианец- популист се гаври Макрон.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като ги налазят тахтабите, ще видят евтинко и хубавко...
58
0
 
7
 
! Отговори
Димо преди 1 седмица
Това за ,,личната сигурност" е доста спорно ,но то вече и в цяла Европа стана така! А иначе нашите ,,тъмнокожи" тъкмо такива чакат по марките населени места.Доста англичани се опариха вече.
57
8
 
6
 
! Отговори
камарат преди 1 седмица
До Аз

Винаги сме били приятели с немците и най-хубавите години ги помним 1934-1939г.
Един българин не убиха както нашите братушки-окупатори!!!!-200,000 человека
56
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Смятай каква дива Индия сме , не знаят нищо за държавата ни :)
55
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
i az da biax - GERMANEC ILI ANGLI4ANIN - shtiax da iskam da zivea v balgaria - nie pove4e se oplakvame no istinata e dryga -balgaria e syper -pod4ertavam balgaria -a ne balgarite niakoi da ne se obarka - 1 klimata ni e 4 sezona : 2xranata ni vkysna i bogata :3 zenite ni palavi4ki:4 sme v evropeiskia sauz :
54
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германските пенсионари знаят ли за индийците, които ги чакат с нетърпение по селата?
А знаят ли за "полицията" която сътрудничи с престъпници и не си мърда пръста, ако им се случи нещо?
А знаят ли за храните втора ръка, тъпкани с боклуци, които тук продават на двойна цена от немските?
А знаят ли какъв онбашия с еничари - суджуци, приятели на Турция си веят байрака тука?
А знаят ли за рекетьорите с бели престилки по болниците?
Почти съм сигурен, че ще патят, ако не им отвори някой очите за BG.
53
1
 
20
 
! Отговори
Maximvs преди 1 седмица
Всичко изнасят тези германци: коли, машини, немски овчарки, пенсионери...
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стигнах до в.Дойче веле и спрях да чета.Съжалявам.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия пенсионери очевидно не четат велето инак биха се ужасили и не биха и помислили за България.
50
0
 
25
 
! Отговори
стар гларус преди 1 седмица
Първите години германците идваха на морето да пестят парите си.
После всички цени се удвоиха и туристите намаляха!
49
5
 
12
 
! Отговори
султана преди 1 седмица
До истината

Само през турско сме си били истински българи и сме се уважавали!
48
1
 
14
 
! Отговори
пророк преди 1 седмица
До баба мара

Скъпо ще им излезе евтиното!!!!!
47
2
 
7
 
! Отговори
пред дилемата преди 1 седмица
До zeus

Турски ятаган или силна сталинска ръка да се разшетат???????????????????????
46
0
 
15
 
! Отговори
френски филм преди 1 седмица
До Да

НЕ НИ ПОЗНАВАТ ДОБРЕ.... Ще паднат в собствената си дупка дето копаят!