Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини

Още стоят коледните намаления от 80%, няма купувачи
86
Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини
Снимка: Reuters, архив

Първите признаци на финансова криза вече се забелязват във Великобритания, макар все още да няма яснота при какви условия страната ще напусне Евросъюза в края на март. За първи път от години по рафтовете в магазините все още се продават коледни стоки и дори при 75-80% намаление липсват купувачи, пише "24 часа“.

Още по темата
По данни на британския консорциум за търговия на дребно това е била най-лошата Коледа за членовете му след 2008 г. Тогава заради световната финансова криза англичаните рязко намалиха потреблението си, което въобще не е типично за тях. Сега те отново демонстрират такова поведение и според финансови анализатори причината се крие в твърде многото неясноти около Брекзит.

На практика жителите на Острова са започнали да свиват потреблението си веднага след провеждането на референдума за излизане на страната от ЕС през 2016 г., показват данните на националната статистическа служба. Известно раздвижване е имало през миналото лято, което се обяснява с еуфорията около световното по футбол и сватбата на принц Хари. Веднага след това обаче се наблюдава рязък спад.

Тази тенденция е принудила някои търговски вериги да започнат сериозни съкращения, като потърпевши са дори утвърдени британски компании като “Маркс енд Спенсър” и “Теско”, към които жителите на Обединеното кралство имат слабост. Само през миналата година са били затворени близо 6000 магазина, или средно по 16 на ден. Това е довело до закриването на около 70 хил. работни места. От организацията на търговците на дребно твърдят, че са подложени на силен натиск, тъй като купувачите пренасочват разходите си онлай в опит да намерят по-добри оферти или да заделят достатъчно средства за почивка и развлечение. Успоредно с това техните разходи растат заради по-високата минимална заплата и увеличените цени от страна на доставчиците.

Според някои анализатори причината за тази криза не е само Брекзит, а невъзможността на търговците на дребно да отговорят на сериозната конкуренция на онлай продажбите. Като доказателство те посочват данни, че 1 от всеки 5 паунда вече се харчи през глобалната мрежа.

“Много хора, които срещам, възприемат упадъка на някога оживените централни търговски улици не само като икономическо явление, а като морална обида, която определят като срамна, ужасна и отвратителна. Това е част от усещането, че са пренебрегнати от мощни сили, които са извън техния контрол, и действията им не могат да бъдат разумно обяснени. Но едно нещо е абсолютно ясно – огромните икономически промени, които медиите често обобщават с термина “разруха”, сега се случват всеки ден, като подклаждат общата несигурност за бъдещето и в момента тя определя настроението на нацията”, пише коментаторът на “Гардиън” Джон Харис.

Според него със затварянето на магазините се губи и последната възможност на хората да имат самочувствие. В много населени места например “Макс енд Спенсър” е било място, където можеш да купиш всичко – от храна до дрехи, с усещането за качество. След като магазина го няма, хората имат чувството, че са вече по-ниска категория, губят един символ на споделени преживявания, както и общата връзка с миналото.

Други статистически данни показват, че заради растящата инфлация и обезценяването на паунда след референдума за Брекзит през 2016 г. живеещите във Великобритания са започнали да трупат дългове, за да могат да си позволяват неща, които са имали и преди.

За първи път от 30 г. през 2017 г. те са похарчили повече, отколкото са спечелили.

Средната дупка в семейния бюджет е била 900 паунда, а общо за страната 25 млрд. паунда. За да я запълнят, е трябвало или да влизат в заеми, или да разчитат на спестявания и са избрали първото. Според статистиката те вземат все повече кредити и спестяват все по-малко. Общо взетите заеми за годината са били 80 млрд. паунда, а новите суми по депозити – 37 млрд.

Заплатите са започнали да растат през миналата година за първи път от референдума, а безработицата е най-ниска от 40 г. Според наблюдатели това до голяма степен се дължи на оттегляне на европейски специалисти и опит на компаниите да задържат ценни кадри чрез по-високи финансови стимули. Но според “Файненшъл таймс”
това въобще не успокоява хората и те се държат предпазливо, тъй като “театралният спектакъл, който политиците разиграват около Брекзит, засилва страховете, че страната ще напусне ЕС по възможно най-лошия начин”. Затова те търсят агресивно намалени стоки и отлагат повечето си големи разходи като покупка на жилище или автомобил за след Брекзит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 46"Такова мито ми "набучиха " за часовник от САЩ, който си купих ОНЛАЙН, че свят ми се зави. Да не мисли, че тука ядем доматите с колците?"Набутали са ти 20% ДДС което е нищо като вземем в предвид че в САЩ цените са по ниски! Това е, личи си, че от оная отайка "пълзящи" и "лигавещи"! Можеше да го поръчаш през Амазон-САЩ ако имаш акаунт в Амазон ЮК! Щом си здал багажа за 20% значи си от онези дзифтари които плачат да ги върнат в Бойковия "РАЙ"!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в статия на Павлина Трифонова във в-к 24часа... Само не разбрах какво е работила тук подписаната девойка, освен копи-пейст...
46
4
 
5
 
! Отговори
Отворен преди 5 години
До АнонименТойота и Нисан също са ми клиент, в БЪЛГАРИЯ им пишем нещата. И двата производителя оперират JIT система, капацитет като теб няма как да не познава терминологията. С една дума - fucked. Това със сигурност ти е в речника. А доколко засяга Англия - питай над 20000-те работника които ще останат без работа :)
45
4
 
5
 
! Отговори
Отворен преди 5 години
До АнонименТриумф са ми клиент, пишем им софтуеър за глобалната им мрежа от дилъри...от БЪЛГАРИЯ. Не се унасяй, стабилни са, но няма да спасят държавата. Нямам моралното право да споделям цифри, но дори не знам как може да ги споменеш като фактор в спасението от Брекзит. Брекзит е с З
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският силияндур не знае ли че в Англия търговията е главно ОНЛАЙН!Ти знаеш ли, че на такива професори като теб, покупките им залежават с години по митниците именно, че са били сИлИяндури, които си мислят, че щом са се добрали веднъж да мият английски тоалетни си мислят, че са хванали онзи за шлифера.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
роби се търсят от край време по целия святбългарския роб - най-добър но и на изчезване.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският силияндур не знае ли че в Англия търговията е главно ОНЛАЙН!Онлайн търговията, какво общо има с митото, английски сИляндур!Такова мито ми "набучиха " за часовник от САЩ, който си купих ОНЛАЙН, че свят ми се зави. Да не мисли, че тука ядем доматите с колците?
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42.....плюят по бившата си родина..........България за последните 75 години е била родина единствено на крадците, мошениците, родолюбивите "***" и за съжаление слепите по устав вярващи че имали български корен и родина! Не, нямате защото Ви я отнеха и омаскариха за "тяхна" полза! Не за друго всеки обикновен и честен българин е подложен на всекидневна морална помия от която се е извръглил и посърнал! Родината ни е там където се чувстваме най-добре - Англия! България загива!
40
2
 
2
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 5 години
as lichno nikoga nesam hodil no tova e provokacia bedni shtesi ostanat bednite koito nesa istinski anglichani
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЮК набляга много на мотоциклетите и печели почти навсякъде по света даже и в родината на джобните ракети - Япония! Японците са полудели по английските мотоциклети! Ariel, Triumph, Norton, Matchless, Francis Barnett, Hesketh, Metisse, CCM и др.Това са някои от съживените английски фирми със съвсем нови разработки! КРИЗА- друг път!
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо добро не чака Англия извън ЕС, но ми е забавно как ***-мигранти под мен се чувстват англичани и от висшочайша позиция плюят ли плюят по бившата си родина. България е зле - до това води 45г. соц и още 30 години руски олигархичен модел. Може да се оправи някога, може и да не се оправи. Но едно е сигурно: злобата ви и комплексите ви за малоценност са безкрайни!
37
12
 
18
 
! Отговори
Българин в Англия преди 5 години
Това,което е написано е ала-бала! Нищо подобно нито се забелязва,нито се е почувствало-и магазините са пълни със стоки,и хората си пазарят нормално,както винаги - цели колич ки и кошници ! На отделни стоки цените са са покачили с по няколко пенса,но къде не се качват цените?! Може би у нас ?! Хайде по-леко с пропагандата,че положението тук е ка тастрофално-дрън-дрън!
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският силияндур не знае ли че в Англия търговията е главно ОНЛАЙН! Всяка верига на Сейнсбъри, Асда, Теско, Морисънс и от части Лидел, Нето и Алди печели многократно повече от онлайн търговия. Оксфорд Стит отдавна не е "стъргалото" не заради Брексита а заради Амазон, Идей, Шпок, Гъмтри и много други. НЯМА НИКАКВА КРИЗА, всичко си има и не е скъпо ако сравним стандарта. В Лондон има масово строителство както и в провинцията! Безработицата намаля откакто се гласува този Брексит.
35
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги мислете Енгелизите не се притиснявайте за тях. Погледнете вие баш Европейците докъде ви докара една тиква за 10 години еане. Така ви разшири халките че вече никакъв размер не ви задоволява. Искате дебел по дебел и най дебел. Е момчето от Банкя се стреми да ви задоволи доколкото са му възможностите но и той не е с безкраен калибър. И неговият е с лимит на диаметъра. Вече се усеща как шля.ка като в дамажана. Човеко има желание но няма възможност. След още един мандат и ще ви задоволи напълно
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските акльовци нямат капацитета и ги е ят че могат само да цопват в дупката!Непозната ми е злобата с която разсъждавате и поставяте всички българи под общ знаменател. Аз разъждавам от чисто прагматична гледна точка и съм сигурен, че Великобритания ще се върне в ЕС, но едва ли вече ще може така лесно да му поставя условия. А и ситито ако се премести във Франкфурт, това би било един голям удар. Но не виждам друг изход, финансовият център на съюза да е извън него.
33
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Дреме и на Англия за Тойота и Нисан! Английският Триумф строи още 2 планта, Велосет също, Роял Енфилд Също, Нортон също, Мечлес също както и още други велики английски възродени фирми! Българските акльовци нямат капацитета и ги е ят че могат само да цопват в дупката!
32
6
 
5
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Guardian като правило пише само за апокалипсис.Аз като цитират някоя статия за България все си мисля че е платена от Москва.
31
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме, че сегашното си положение Великобритания го дължи на членството си в ЕС И на специалният статут с който се ползваше. Тепърва предстоят фойерверките, когато производители като Тойота си преместят седалищата и заводите в ЕС за да избегнат митито на основният си пазар в региона, а именно ЕС.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Мито имаш в задните части с които пробваш да мислиш!
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои нашенци се опитаха да "докарат" изтично-европейския стандарт на мислене ама не се получи! Чакат ги шутове и позорно завръщане в "майка" Идиотия! Браво на българските британци гласували за Брексита! Който иска олайнарение да си стои в клекалото "България"!