Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини

Още стоят коледните намаления от 80%, няма купувачи
86
Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини
Снимка: Reuters, архив

Първите признаци на финансова криза вече се забелязват във Великобритания, макар все още да няма яснота при какви условия страната ще напусне Евросъюза в края на март. За първи път от години по рафтовете в магазините все още се продават коледни стоки и дори при 75-80% намаление липсват купувачи, пише "24 часа“.

Още по темата
По данни на британския консорциум за търговия на дребно това е била най-лошата Коледа за членовете му след 2008 г. Тогава заради световната финансова криза англичаните рязко намалиха потреблението си, което въобще не е типично за тях. Сега те отново демонстрират такова поведение и според финансови анализатори причината се крие в твърде многото неясноти около Брекзит.

На практика жителите на Острова са започнали да свиват потреблението си веднага след провеждането на референдума за излизане на страната от ЕС през 2016 г., показват данните на националната статистическа служба. Известно раздвижване е имало през миналото лято, което се обяснява с еуфорията около световното по футбол и сватбата на принц Хари. Веднага след това обаче се наблюдава рязък спад.

Тази тенденция е принудила някои търговски вериги да започнат сериозни съкращения, като потърпевши са дори утвърдени британски компании като “Маркс енд Спенсър” и “Теско”, към които жителите на Обединеното кралство имат слабост. Само през миналата година са били затворени близо 6000 магазина, или средно по 16 на ден. Това е довело до закриването на около 70 хил. работни места. От организацията на търговците на дребно твърдят, че са подложени на силен натиск, тъй като купувачите пренасочват разходите си онлай в опит да намерят по-добри оферти или да заделят достатъчно средства за почивка и развлечение. Успоредно с това техните разходи растат заради по-високата минимална заплата и увеличените цени от страна на доставчиците.

Според някои анализатори причината за тази криза не е само Брекзит, а невъзможността на търговците на дребно да отговорят на сериозната конкуренция на онлай продажбите. Като доказателство те посочват данни, че 1 от всеки 5 паунда вече се харчи през глобалната мрежа.

“Много хора, които срещам, възприемат упадъка на някога оживените централни търговски улици не само като икономическо явление, а като морална обида, която определят като срамна, ужасна и отвратителна. Това е част от усещането, че са пренебрегнати от мощни сили, които са извън техния контрол, и действията им не могат да бъдат разумно обяснени. Но едно нещо е абсолютно ясно – огромните икономически промени, които медиите често обобщават с термина “разруха”, сега се случват всеки ден, като подклаждат общата несигурност за бъдещето и в момента тя определя настроението на нацията”, пише коментаторът на “Гардиън” Джон Харис.

Според него със затварянето на магазините се губи и последната възможност на хората да имат самочувствие. В много населени места например “Макс енд Спенсър” е било място, където можеш да купиш всичко – от храна до дрехи, с усещането за качество. След като магазина го няма, хората имат чувството, че са вече по-ниска категория, губят един символ на споделени преживявания, както и общата връзка с миналото.

Други статистически данни показват, че заради растящата инфлация и обезценяването на паунда след референдума за Брекзит през 2016 г. живеещите във Великобритания са започнали да трупат дългове, за да могат да си позволяват неща, които са имали и преди.

За първи път от 30 г. през 2017 г. те са похарчили повече, отколкото са спечелили.

Средната дупка в семейния бюджет е била 900 паунда, а общо за страната 25 млрд. паунда. За да я запълнят, е трябвало или да влизат в заеми, или да разчитат на спестявания и са избрали първото. Според статистиката те вземат все повече кредити и спестяват все по-малко. Общо взетите заеми за годината са били 80 млрд. паунда, а новите суми по депозити – 37 млрд.

Заплатите са започнали да растат през миналата година за първи път от референдума, а безработицата е най-ниска от 40 г. Според наблюдатели това до голяма степен се дължи на оттегляне на европейски специалисти и опит на компаниите да задържат ценни кадри чрез по-високи финансови стимули. Но според “Файненшъл таймс”
това въобще не успокоява хората и те се държат предпазливо, тъй като “театралният спектакъл, който политиците разиграват около Брекзит, засилва страховете, че страната ще напусне ЕС по възможно най-лошия начин”. Затова те търсят агресивно намалени стоки и отлагат повечето си големи разходи като покупка на жилище или автомобил за след Брекзит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея във Великобритания от 9 години и смело твърдя, че "новината" написана по-горе е пълна пропаганда.Аз като си купува яке на Манчестър Юнайтед за 100 евро (примерно) беше без мито. Сега то би ми излязло 120 евро, бих се замислил при това положение. А ако не беше специфичен артикул (на любим отбор) въобще нямаше да го погледна!
27
0
 
24
 
! Отговори
24 шаша преди 5 години
Кралицата е излязла да проси през Бъкингамския дворец, хората са се разделили на канибалски банди и дебнат по улиците за жива мръвка.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Има си всичко и на още по прилични цени! Да не съм там че да не знам! Има и много силияндури, нескопосани, неинтегрирани и прости които трябва да ги изпратят обратно в джунглата на "космическия разум" и кючеците! Колкото по бързо толкова по добре за Англия!
25
7
 
17
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Такава криза е в UK, че с кран не можете ме махна от тука, много поздрави на поръчителите на статията от АИКБ, хахахаха ха.
24
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги мислете англичаните вие. Мислете кво ще правите в измислената държавица Булгерия, която е повече африканска, отколкото европейска.
23
10
 
16
 
! Отговори
До дядо санта преди 5 години
Лъжеш! Не може да се сравнят цените сега и преди две-три години! Бензина беше 0.89p. а сега е 1.32£, всички стоки от първа необходимост са поне 10-20% нагоре. Миналия месец дори и интернет компанията ми прати писмо че увеличава цената.! И наистина има доста празни рафтове в магазините. Да не казвам даже че кризата се усети още 2016 зимата когато за пръв път ни спряха бонусите..:) вече бонуси няма..има задължителна втора пенсия.!
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто хората си правят сметка на парите. За какво му е на някой нещо, което не му е нужно в момента. По-скоро се е намалило свръх потреблението, на което се крепят много бизнеси.
21
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече три години се занимаваме с тия англичани. Писна ми!Да излизат от ЕС най-после и и да си вървят по своя път.
20
7
 
21
 
! Отговори
Криза не е преди 5 години
Но определено паунда загуби около 20%Съответно всичко от първа необходимост е с 20%!нагореОфициално инфлацията е ниска разбира сеИма голяма несигурност на бизнеса А бизнеса значи работни местаЩе им падне стандарта за поне пет години длед като напуснат. Няма бърза рецепта за оправяме След това ще стигнат този стандарт отпреди Брекзита и ще го отчетат като голям успехМислех че само нашите политици за тъпии преди да дийда в кралството..
19
11
 
18
 
! Отговори
до Дзъ преди 5 години
Не забелязвам подобно нещо. Повечко е пропагандата в България според мен, тук не се усещат някакви особени разлики. Разбира се паунда поевтиня, но за сега като че ли крайният потребител не го усеща. Може и да греша, но за момента паника тук няма. Ако се чете българската преса, обаче, излиза, че има някакъв пазарен катаклизъм, а реалността чисто и просто не е такава.
18
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
почнаха апокалиптичните статии как Великобритания вече затъва. алоооо, това не е Венецуела! стига с тия фалшиви новини!!!
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може пък да са в криза защото още не са излезли от ЕС,а?Британците са спрели да купуват от мъка, разводът е голяма травма:)Такива *** анализи направо ме морят от смях.
16
8
 
23
 
! Отговори
Дядо Санта преди 5 години
До ДзъЖивея във Великобритания от 9 години и смело твърдя, че "новината" написана по-горе е пълна пропаганда. Цените са си същите, потреблението е огромно, а рафтовете са винаги заредени(И се зареждат постоянно, след като бъдат изкупени продуктите). Някой от магазините затвориха клоновете си на определени места, просто защото отварят други на по-лесно достъпни местоположения. Икономиката се променя не само във Великобратания, но и по целия свят. Все повече фирми се стремят към онлайн продажби
15
5
 
27
 
! Отговори
Ira преди 5 години
Не правете от Брекзит библейско нещастие, Англия е оцеляла столетия, ще се раздели и с Жан-Клод. Чиновниците от Брюксел със зъби и нокти оправдават златните си кариери и сладък живот.Къде щеше да е Мари Габриел без Европейските работодатели?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Аз лично бих се радвал да споделиш с мен един брилянтен икономическо - политически анализ на миналото и бъдещето на Великобритания. Дал си заявка за голяма експертиза по темата и ще се радвам да ми обогатиш знанията.
13
5
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Дрън,дрън.Да не ги мислим англичаните.Англия е голяма икономика и богата страна.Там всичко е подредено и с традиции в законодателството.У нас един закон се закърпва десетки пъти и се тълкува по "Х" пъти според кефа на прокурори и съдии за обикновеният човек.Но тълкуването е по друг начин,да се оправдаят червените мафиоти!
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току виж икономиката им потръгне и отново се превърнат в световна сила каквато са били стотоци години.Да разбирам ли, че това го е написал лаик, който и бегла представа си няма от икономически и политически закони и зависимости?Благодаря предварително!
11
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за това ли 200000 българи работят и печелят пари в Англия? Защото в Англия е криза ли?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След месец като ти свалят ДДС то от шопинга и нещата потеглят яко. Ще отворят и офшорите и ще си почнат баш пиратлъка като в 17 и 18 ти век, но с модерни средства.
9
5
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
До От Ингилизиямного злобарско изказване и пожелание за страна която те е приела и дала шанс да живееш по добрес бенефити много ще прокопсаш ли какво?те само за хора в истинска нужда или хора без достойнство ти от кои си?