Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини

Още стоят коледните намаления от 80%, няма купувачи
86
Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини
Снимка: Reuters, архив

Първите признаци на финансова криза вече се забелязват във Великобритания, макар все още да няма яснота при какви условия страната ще напусне Евросъюза в края на март. За първи път от години по рафтовете в магазините все още се продават коледни стоки и дори при 75-80% намаление липсват купувачи, пише "24 часа“.

Още по темата
По данни на британския консорциум за търговия на дребно това е била най-лошата Коледа за членовете му след 2008 г. Тогава заради световната финансова криза англичаните рязко намалиха потреблението си, което въобще не е типично за тях. Сега те отново демонстрират такова поведение и според финансови анализатори причината се крие в твърде многото неясноти около Брекзит.

На практика жителите на Острова са започнали да свиват потреблението си веднага след провеждането на референдума за излизане на страната от ЕС през 2016 г., показват данните на националната статистическа служба. Известно раздвижване е имало през миналото лято, което се обяснява с еуфорията около световното по футбол и сватбата на принц Хари. Веднага след това обаче се наблюдава рязък спад.

Тази тенденция е принудила някои търговски вериги да започнат сериозни съкращения, като потърпевши са дори утвърдени британски компании като “Маркс енд Спенсър” и “Теско”, към които жителите на Обединеното кралство имат слабост. Само през миналата година са били затворени близо 6000 магазина, или средно по 16 на ден. Това е довело до закриването на около 70 хил. работни места. От организацията на търговците на дребно твърдят, че са подложени на силен натиск, тъй като купувачите пренасочват разходите си онлай в опит да намерят по-добри оферти или да заделят достатъчно средства за почивка и развлечение. Успоредно с това техните разходи растат заради по-високата минимална заплата и увеличените цени от страна на доставчиците.

Според някои анализатори причината за тази криза не е само Брекзит, а невъзможността на търговците на дребно да отговорят на сериозната конкуренция на онлай продажбите. Като доказателство те посочват данни, че 1 от всеки 5 паунда вече се харчи през глобалната мрежа.

“Много хора, които срещам, възприемат упадъка на някога оживените централни търговски улици не само като икономическо явление, а като морална обида, която определят като срамна, ужасна и отвратителна. Това е част от усещането, че са пренебрегнати от мощни сили, които са извън техния контрол, и действията им не могат да бъдат разумно обяснени. Но едно нещо е абсолютно ясно – огромните икономически промени, които медиите често обобщават с термина “разруха”, сега се случват всеки ден, като подклаждат общата несигурност за бъдещето и в момента тя определя настроението на нацията”, пише коментаторът на “Гардиън” Джон Харис.

Според него със затварянето на магазините се губи и последната възможност на хората да имат самочувствие. В много населени места например “Макс енд Спенсър” е било място, където можеш да купиш всичко – от храна до дрехи, с усещането за качество. След като магазина го няма, хората имат чувството, че са вече по-ниска категория, губят един символ на споделени преживявания, както и общата връзка с миналото.

Други статистически данни показват, че заради растящата инфлация и обезценяването на паунда след референдума за Брекзит през 2016 г. живеещите във Великобритания са започнали да трупат дългове, за да могат да си позволяват неща, които са имали и преди.

За първи път от 30 г. през 2017 г. те са похарчили повече, отколкото са спечелили.

Средната дупка в семейния бюджет е била 900 паунда, а общо за страната 25 млрд. паунда. За да я запълнят, е трябвало или да влизат в заеми, или да разчитат на спестявания и са избрали първото. Според статистиката те вземат все повече кредити и спестяват все по-малко. Общо взетите заеми за годината са били 80 млрд. паунда, а новите суми по депозити – 37 млрд.

Заплатите са започнали да растат през миналата година за първи път от референдума, а безработицата е най-ниска от 40 г. Според наблюдатели това до голяма степен се дължи на оттегляне на европейски специалисти и опит на компаниите да задържат ценни кадри чрез по-високи финансови стимули. Но според “Файненшъл таймс”
това въобще не успокоява хората и те се държат предпазливо, тъй като “театралният спектакъл, който политиците разиграват около Брекзит, засилва страховете, че страната ще напусне ЕС по възможно най-лошия начин”. Затова те търсят агресивно намалени стоки и отлагат повечето си големи разходи като покупка на жилище или автомобил за след Брекзит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Лили преди 5 години
Преувеличено е. Четейки статията оставаш с впечатление че едва ли не нещата са докарани като в България...Е, няма как. Толкова статии напоследък за Брекзит ,като че ли и подвеждащи.Съвсем нормални са засега нещата.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70По бързо действай и дано Бог ти помага.
66
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Санта преди 5 години
До До дядо сантаТИ явно живееш в някакъв измислен свят! Кога бензинът е бил 0.89£? Ти чуваш ли се? Горивото поскъпна след 2008 година. Едно просто търсене в търсачката го докава. Те разбирам какво удоволствие ви доставя да пишете небивалици и да пускате фалшиви новини? Къде си видял празни щандове? Поскъпване от 20%? Май найстина живеете в свой измислен свят. А относно бонусите...Ами явно не си ги залужил. Много бързо ставате от голямото " Добро Утро " ...съвземете се.
65
1
 
5
 
! Отговори
Отворен преди 5 години
До АнонименАми на който му липсва *** да си стои в нея!Като например роднините ти? Живи и здрави, да се гордеят с тебе и мнението ти. Прав си, държавата е скапана, и? Това значи ли, че трябва да се изнесем и да я оставим на ромите? Ако ти спомена Васил Левски ще ти опъна струната, нали? Не е лесно, не получаваш благодаря от плъховете тук. Но правим каквото можем. Не е въпрос на български приказки, а на действия. Аз правя нещо по въпроса и мога да дам мнение. Ти защо си критичен?
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отворен 72Напъните са ти паталогични и още по-малко логични! Пъченето във форум е нещо присъщо на нулев академичен интелект с преобладаващо селяндурско потекло! Може и да имаш някакво съвсем бегло участие в някоя друга програма но като цяло си един най-обикновен български хаплю и заднико-образен философ.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отворен 68.....да ми подскажеш как точно като клякаме да наторим най-добре...........с мерак и по дефолт. Сами си оакахте държавата, опръскахте се, седнахте в тортата и ......не се обиждайте. Англия си поема пътя и няма да чака. Айде че усъмна триумфа без жизнено-необходимия 'български' софтлуеър.......ще им се скапат Джавите и дефурсират скриптовете! :))))))))
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отворен 65/66Знам аз че сън те не лови! Айде заспивай че утре Триумф ще осъмнат без "Вучковия" световно прочут и раздут софтлуеър! Клекситът до сега чам не се е прескачал та барем ти успееш! :)))))))
61
5
 
5
 
! Отговори
Отворен преди 5 години
До АнонименВиж нищо не може да замени миризмата на Владайската река-канал!Лека от мен, с Владайската миризма може би си заспиваш всяка вечер. Не съм от този регион. Дерзай! Някой ден може би комплексите които си насъбрал ще изчезнат, и ще си щастлив и леко успял гастарбайтер. Поздрави то Стара загора
60
4
 
3
 
! Отговори
Отворен преди 5 години
До АнонименМерси за по'д'правката! Дишай чиатия български въздух и си мисли за мен....често!Блгагодаря ти, дишам и то по-добре от доста индустриални английски градове. Нали се сещаш че може и да съм бил НАВСЯКЪДЕ където ти си бил че и повече? :) Пише се поправка и чистия. Да си мисля за теб - по каква причина точно утре трябва да си спомням за теб - интелект? не. остроумие ? (отбележи си как се пише) не. нова или актуална информация? не.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отворен 61Глобални марки се доверяват на Български компании..........................ха ха ха ха ха хаВиж нищо не може да замени миризмата на Владайската река-канал!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отворен 61Сънувай Триумф но с памперс, голям размер! :)))))
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отворен 49Че от кога балканчето си има софтуеър? Кой модел, Средец или Витоша?? Да караш балкан но с надпис Триумф от всяка страна на резервуара! Ниц бееее:))))))))
56
3
 
6
 
! Отговори
Отворен преди 5 години
До АнонименТриумф са ми клиент, пишем им софтуеър за глобалната им мрежа от дилъри.............Аз пък съм Самсон Караско........айде българизмите ......замирисаха!На какво точно ти замириса, на Темза около Баркинг? На оферти в Теско в 19:00 с 19р на етикета :) Глобални марки се доверяват на Български компании? Ужас. Сивото в главата не е свързано с местоположението, за референция. Спокойна вечер от мен, и като си вземаш Английския паспорт не забравяй да хвърлиш Българския.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58......*** ако ще и на Марс да отиде ще си остане ***...........Ауууу колко заплашващо и категорично. Какво настъпи с токчето, на канафката решетката??
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ако ми изкараш и парите от джоба, без да бъркаш в него, те признавам за факир.......нямам такива шепи за да поемат монетите от 2 пенса.......:))))))))))Кътай си ги че сън няма да те хванеГанЮ ако ще и на Марс да отиде ще си остане ***. Желая ти всичко добро където и да живееш. Жив и здрав!Айде чао!
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Сега ако ми изкараш и парите от джоба, без да бъркаш в него, те признавам за факир.......нямам такива шепи за да поемат монетите от 2 пенса.......:))))))))))Кътай си ги че сън няма да те хване.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеше да го поръчаш през Амазон-САЩ ако имаш акаунт в Амазон ЮК!Сега ако ми изкараш и парите от джоба, без да бъркаш в него, те признавам за факир!
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отворен 53Мерси за по'д'правката! Дишай чиатия български въздух и си мисли за мен....често!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОтворенТриумф са ми клиент, пишем им софтуеър за глобалната им мрежа от дилъри.............Аз пък съм Самсон Караско........айде българизмите ......замирисаха!
49
8
 
6
 
! Отговори
Отворен преди 5 години
До АнонименНякои нашенци се опитаха да "докарат" изтично-европейския стандарт на мислене ама не се получи! Чакат ги шутове и позорно завръщане в "майка" Идиотия! Браво на българските британци гласували за Брексита! Който иска олайнарение да си стои в клекалото "България"Пише се Брекзит. Вечерно училище по БГ ще ти е от полза. Ако те е срам от майчиният език, или не го умееш - давай на Английски. Ти срещу кого гласува точно? Или The Sun те научиха?