ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!

Най-зле били младите, все повече от тях не учели, не работили...
Обновена: 12 фев 2019 17:22 | 12 фев 2019 16:52, Камелия Цветанова
456
ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!
Снимка: Reuters, архив

Докато вицето Красимир Каракачанов се опитва да прокара своя концепция за интеграция на ромите с мотива, че в момента те имат само права, но не смятат, че имат и задължения, Европейският парламент прие днес в резолюция, в която пише, че основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС.

Според евродепутатите се отчитат значителни пречки пред достъпа на това малцинство до образование, настаняване, до пазара на труда и здравеопазването.

ЕП отправя призив за по-ясни цели за приобщаване на ромите и национални стратегии след 2020 г., се посочва в съобщение на институцията.

Още по темата
Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите организации, заявяват евродепутатите. ЕП настоява за по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС.

Настроенията срещу ромите са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в "насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация" и дискриминация, се посочва в приетия текст.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, са сред главните пречки пред ромите в Европа.

ЕП отбелязва особено тежкото състояние на младите роми, сред които нараства броят на онези, които не работят и не учат.

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите в ЕС да предложат ясни и обвързващи цели, срокове и средства за оценяване на напредъка по приобщаването на ромите. Според тях са необходими значителни обществени средства и човешки сили за постигането на тези цели.

ЕП призовава за приобщаване по правилото за равенството между половете и използването на насочен към децата подход в стратегическата рамка на ЕС. Евродепутатите настояват за повишено участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на политики за приобщаване.

ЕП отбелязва необходимостта да се защити и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Отправен е призив за специфични цели срещу дискриминацията, както и мерки за включване на ромите в политиките за опазване на околната среда и цифровото общество.

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията на живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите в ЕС да проучат злоупотребите със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Странно защо на мен и семейството ми никой не ни е изготвял "стратегии за приобщаване". Когато ти е трудно да живееш, работиш и да се държиш като нормален, цивилизован човек, си си виновен само ти и катуна, от който си изпълзял. На никой не му е работа да те интегрира и да ти бърше гз.
216
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами вземете ги всичките при вас - харизваме ги...!
215
2
 
25
 
! Отговори
достатъчно преди 1 година
Какво е това ЕП та ни скрастя?ЕП не живее с роми.ЕП не го изнасилват и убиват роми.Когато ЕП заживее заедно с роми и паразитират върху него тогава да говори.Като не е потърпевщо да ЗАМЪЛЧИ.
214
2
 
17
 
! Отговори
Обединени преди 1 година
Българи обеднявайте се събирайте пари по 5 лева на месец във фонд за подпомагане раждаемостта на български, български семейства плащайки им по 1000 на месец за всяко новородено бебе. Само така ще ги преборим преди балканските войни България имаше висока раждаемост. Иначе загиване
213
2
 
31
 
! Отговори
Нора преди 1 година
Расизъм е , че българите нямат права , за разлика от ромите !
212
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До всички роми, ци . га. ни или там както се определяте. Пращайте децата си на училище нека се учат и образоват за да си намерят работа. Така ще се интегрират в обществото ще бъдат пълноценни граждани. Дайте им бъдеще нека да не са като Вас. Само преди месеци две ромчета завършиха и станаха лекари има и други добри примери. С учене може да постигнеш много неща.
211
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те самите не искат да учат или работят. Как може да накараш насила някой. За тях е по лесно да просят и крадът, а по селата е още по страшно за 5, 10 лв може да те убият. Бабите и дядовците не са учили техните деца не са учили, и сега и внуците не учат как да си намерят работа, и да се интегрират в обществото. Те живеят така от векове по катуни лошото е, че стават все повече и повече . На всичкото отгоре са и нагли и безочливи всеки трябва да им е длъжен.
210
3
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Преди 89 г. имаше седмични ясли и градини на държавна издръжка, където бяха децата на социално слабите, независимо от етноса. Всички непълнолетни и неграмотни пълнолетни семейни посещаваха вечерните училища. Само чрез образование към трудова заетост. Инак кой ще заработва пенсиите?
209
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от ЕП да си ги приберат вкъщи и да си ги хранят и да си ги отглеждат ако искат и на гръб да ги носят и без това са богати.
Ние роби на ромите не искаме и няма да бъдем ! ОК !!!
208
2
 
25
 
! Отговори
Гепи преди 1 година
Чакайте бре европейски ценности.Вие
откъде падате.Кой ги изгони набърза
ръка от франция.Що ривете от бежанеца
а не го възпитавате.Като незнаете що за
нравни са що се обаждате.Ми вземете
ги аз ви ги давам.Прозира вече тормоз-
ната ви политика ,да ни вкарате в бл.а-
тото.Кажете че ни мразите.Аз също.
207
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурен съм ,че евродепутатите и незнаят за золумите на някой роми върху селските пенсьонери в България.
Това е така защото нашите евродепутати не са ги информирали!
Преди години английски лекар на посещение в България ,беше много учуден на агресията срещу медици в България,и каза ,че за първи път чува за такова отношение върху лекари в Европа!
206
1
 
32
 
! Отговори
Ромче преди 1 година
На ромите в България,никой не нарушава правата! Друг е въпроса ако смятат за техни права,да не плашат сметки и данъци,да не ряботят и да им дават помощи,да крадат и да ходят на свобота с куп висящи дела, да строят където видят,че има пазно място,като си мислят,че е тяхно право,като в древността! Защо нашите управляващи не обяснят всичко това на ЕС и да им теглят по една майна!
205
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бьлгария е по напреднал расизьма отколкото в унгария кьдето и да е по света, тьй че нещата наистина са сериозни и трябва не само ЕП да им го каже на бьлг.... а всички добронамерени хора.
204
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мои познати работят във Франция. Те казват че френското общество е десетки пъти по-расистко от българското. Европейската комисия защо не озапти френския расизъм спрямо българското малцинство там??? Стига с тези двойни стандарти. Французите си позваляват да обиждат българите по всевъзможни начини, даже и българките и нямат срам, че обиждат дама, жена. Докога това ще се крие по българските медии??? Западът да се бори със собствения си расизъм десетки пъти по-голям от нашия
203
1
 
35
 
! Отговори
Мразя ЕС преди 1 година
Да си ги интегрират в Европейския съюз !!! Там да си им плащат социалните помощи и да ги хранят !!!
202
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ги интегрират в Европейския съюз !!! Там да си им плащат социалните помощи и да ги хранят !!!
201
1
 
32
 
! Отговори
Модерното преди 1 година
В Модерно предградие в 99% от общинските жилища са настанени роми? Превземат всяка изоставена къща? Живеят в незаконни жилища?
Преди 89 полицай ги събираше от махалите и ги водеше на училище, а те след 1 час изчезваха?
Взимат всякакви социални и 70% са инвалиди. Как ще ги накарат да работят?
Ограбват домовете ни и си живеят на свобода? Как ще уважават закона?
ЕС да си ги вземе и да ги образова и интегрира във Франция, Германия и Швейцария и после да ни ги върне култивирани.
200
18
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Няма равен старт за всички. За всяко дете в ясли и градини общините доплащат по около стотина лева. Местата са недостатъчни и са малко децата от малцинствата. Има стипендии за отлични ученици и студенти, за докторанти, специализанти и т.н., но недостатъчно средства за неграмотните. Да има квоти в училищата за малцинствата и да се отнемат средства от директорите, ако не постигат резултати в обучението им ( ако трябва и обучение и през цялото лято ).
199
2
 
41
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 година
Идват на територията на България на две вълни.Първата е в края на 11-ти век и по-голямата в края на 14-ти век с османската инвазия в Европа.Средно това са някъде към 800 години и при тяхната популация това средно е някъде 50-55 поколения.Някой да е забелязал някаква интеграция,ами не.Те са си маргинали като бит и социум,живеят в някакво паралелно общество ,което в техните очи по-важно от от официалната ,правова държава.Официалната държава за тях е просто донор на средства и благинки
198
1
 
25
 
! Отговори
Jojo преди 1 година
.... Е па да си ги интегрират.
Тук за 400г не успяват да се впишат...