ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!

Най-зле били младите, все повече от тях не учели, не работили...
Обновена: 12 фев 2019 17:22 | 12 фев 2019 16:52, Камелия Цветанова
456
ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!
Снимка: Reuters, архив

Докато вицето Красимир Каракачанов се опитва да прокара своя концепция за интеграция на ромите с мотива, че в момента те имат само права, но не смятат, че имат и задължения, Европейският парламент прие днес в резолюция, в която пише, че основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС.

Според евродепутатите се отчитат значителни пречки пред достъпа на това малцинство до образование, настаняване, до пазара на труда и здравеопазването.

ЕП отправя призив за по-ясни цели за приобщаване на ромите и национални стратегии след 2020 г., се посочва в съобщение на институцията.

Още по темата
Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите организации, заявяват евродепутатите. ЕП настоява за по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС.

Настроенията срещу ромите са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в "насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация" и дискриминация, се посочва в приетия текст.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, са сред главните пречки пред ромите в Европа.

ЕП отбелязва особено тежкото състояние на младите роми, сред които нараства броят на онези, които не работят и не учат.

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите в ЕС да предложат ясни и обвързващи цели, срокове и средства за оценяване на напредъка по приобщаването на ромите. Според тях са необходими значителни обществени средства и човешки сили за постигането на тези цели.

ЕП призовава за приобщаване по правилото за равенството между половете и използването на насочен към децата подход в стратегическата рамка на ЕС. Евродепутатите настояват за повишено участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на политики за приобщаване.

ЕП отбелязва необходимостта да се защити и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Отправен е призив за специфични цели срещу дискриминацията, както и мерки за включване на ромите в политиките за опазване на околната среда и цифровото общество.

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията на живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите в ЕС да проучат злоупотребите със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
30
 
! Отговори
victoria nuland преди 5 години
*** the EU!
186
3
 
28
 
! Отговори
Кауш за Кратун преди 5 години
България е обречена още след падането на Берлинската стена. И стана най-зле след влизането ни в ЕС и нато. Турат ни го сичките от два ката
185
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като един съюз ти наложи да прилагаш геноцид към гражданите ти в полза на едно мързиливо и крадливо племе, щом не им пука че сте в демографска катастрофа, щом гледат в друга посока пред терора и престъпленията, но веднага скачат и съдят ако някой дръзне да вземе мерки срещу това, или даже да каже нещо против тях. Щом това деца да раждат деца, те го наричат"особенности и традиции на етността" а не престъпление, а теб те пращат в Страсбург за расизъм, значи този съюз май нещо не приятелски!!!
184
2
 
27
 
! Отговори
8 преди 5 години
Прави са ЕП, трябва да ги зачитаме. Това не пречи да не се дават никакви майчински и детски на хора без образование и поне три години трудов стаж на единия от родителите
183
2
 
32
 
! Отговори
Аз преди 5 години
ЕП не разбра ли вече ,че самите роми трябва да пожелаят интеграцията.Ромите като не я предпочитат,държавата какво още трябва да направи.
182
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да напуснем тази организация наречена ЕС - последните години са по лоши от всички войни досега...
181
2
 
39
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Смешки-Училищната изолация(викат ги и не ходят),достъпът до пазара на труда(работа има не щат), жилищното настаняване(не искат да си купуват като нас) и здравеопазването(бият лекарите), що не си ги вземат в Европа пък ние да излизаме от ЕС .
180
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не искат държавата да позволява на ромите да не спазват законите,които важат в България и ЕС.
179
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо медиите се надпреварват да манипулират българите с ромите и ЕС.Никой от ЕС не иска от нас да не прилагаме законите спрямо ромите.Проблемът е много лесно решим.Да се прилагат законите:.Имаш право да си стриш къща само по ЗУТ , на свое място купено,с УПИ и т.н всички изисквания Акт15,16.Данъчно регистрирана.Колкото и деца имаш,трябва да ги отглеждаш според Закона за закрила на детето.Иначе подлежиш на санкции.и т.н.Така е във всички страни на ЕС.
178
2
 
41
 
! Отговори
до ЕП преди 5 години
Най -зле са младите защото не учили!??Ами да учат бе кой ги спира??Да не са вързани с въже у тях??Образованието е БЕЗПЛАТНО!Отиват в училище и учат!Ако на сила някой ги вкара в училище да учат ще е расизъм!Ако на силна ги кара да работят пак е расизъм!
177
2
 
35
 
! Отговори
Додо преди 5 години
И разбира се, на снимката "ромите" (каквото и да означава това) са представени като жертви, майки с малки момиченца, за да бъде подсилена юдейската антихристиянска и антибяла пропаганда. Друг въпрос е, че от редакцията умишлено са подбрали провокативна снимка и публикация, за да генерират повече уебтрафик. Жалко и дразнещо!
176
1
 
20
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
"Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, са сред главните пречки пред ромите в Европа."След тия думи на ЕК не мога да разбера българин ли съм,ром ли съм,какъв съм?!Тия на запад вече ни взеха за мезе,аман от измислен расизъм и разделения,който се чувства дискриминиран да хваща пътя,който не да запретва ръкави,лигльовци и евтин биологичен материал на слаба и застрашена държава като България не ни е нужен!
175
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 5 години
Нещо не вдяват българчетата. В условията на либералната анархо-демокрация наложена в ЕС ромския проблем е неразрешим. ЕС ни дава пари за метро/магистрали/субсидии за зърнените олигарси и къщички за гости НО иска от нас ромизацията на България. Тук ще е втория Рим. България или трябва да промени ЕС заедно с Унгария и Румъния или да напусне ЕС.Другото е загубата на българската държава.
174
4
 
37
 
! Отговори
до ЕП преди 5 години
1-во ромите никой не им ограничава правото на образование.Това ,че на 12г раждат и не ходят на училище също не е расизъм.2-ро никой не им ограничава правото да се настаняват под наем или да теглят крадит за жилище.Това ,че не работят и банките не им дават ипотечен кредит не е расизъм!3-то ромите имат пълен достъп до пазара на труда това ,че нямат нужната квалификация не е расизъм!4-то ромите имат достъп до зравеопазване даже без платени осигуровки и даже и ТЕЛК на корем!
173
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
типичната бюрократщина - не знае нищо за проблемите на улицата и живее зад бюрата си в илюзия и измисления си идеализиран свят.
172
4
 
25
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 5 години
Абе, докато дърт пръч може да си купи съпруга на 12-13 години и да си я опъва, хич не сме Европа, братя мои!
171
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че не харесвам индивидите от определен етнос НЕ ОЗНАЧАВА, че съм расист.
170
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да ми каже кого да обичам и кого да мразя. Това определям лично АЗ.
169
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е обречена. благодарение на Европа и 30-годишните "усилия" на нашите политици сме заплашени да станем първата европейска ц-ганска държава, по-точно територия. И да ме триете-все тая. Истината не можете да изтриете.
168
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да си ги взимат на запад като са толкова безценни !