ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!

Най-зле били младите, все повече от тях не учели, не работили...
Обновена: 12 фев 2019 17:22 | 12 фев 2019 16:52, Камелия Цветанова
456
ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!
Снимка: Reuters, архив

Докато вицето Красимир Каракачанов се опитва да прокара своя концепция за интеграция на ромите с мотива, че в момента те имат само права, но не смятат, че имат и задължения, Европейският парламент прие днес в резолюция, в която пише, че основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС.

Според евродепутатите се отчитат значителни пречки пред достъпа на това малцинство до образование, настаняване, до пазара на труда и здравеопазването.

ЕП отправя призив за по-ясни цели за приобщаване на ромите и национални стратегии след 2020 г., се посочва в съобщение на институцията.

Още по темата
Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите организации, заявяват евродепутатите. ЕП настоява за по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС.

Настроенията срещу ромите са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в "насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация" и дискриминация, се посочва в приетия текст.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, са сред главните пречки пред ромите в Европа.

ЕП отбелязва особено тежкото състояние на младите роми, сред които нараства броят на онези, които не работят и не учат.

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите в ЕС да предложат ясни и обвързващи цели, срокове и средства за оценяване на напредъка по приобщаването на ромите. Според тях са необходими значителни обществени средства и човешки сили за постигането на тези цели.

ЕП призовава за приобщаване по правилото за равенството между половете и използването на насочен към децата подход в стратегическата рамка на ЕС. Евродепутатите настояват за повишено участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на политики за приобщаване.

ЕП отбелязва необходимостта да се защити и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Отправен е призив за специфични цели срещу дискриминацията, както и мерки за включване на ромите в политиките за опазване на околната среда и цифровото общество.

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията на живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите в ЕС да проучат злоупотребите със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е написана,за да провокира и тенденциозно! Никой не ни дърпа и поучава,няма и проблем със законите! Не разбирам мисълта на редактора,освен сеир да става!
126
0
 
26
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
А как ще отговори ЕП по отношение на ромите,които създават много деца,без да ги е грижа за финансовото обезпечаване за отглеждането им в нормална битова среда,както и за образованието им.А за традицията им да ги сгодяват като деца,както и деца да раждат деца? А кръвосмесване брат- сестра или първи братовчеди?
125
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с децата и детските е супер тема. Хиляди години хората все с детски и социални помощи са били стимулирани да правят и гледат деца. А в Римската империя колко ли са били детските надбавки? А в Ренесанса?Социалните помощи са едно от най-големите злини, измисляни някога, защото водят до деградация на обществото. Аз съм за тяхното премахване или в краен случай прилагането им под формата на отстъпка от дължими данъци и като социални услуги, например такса за детска градина и т.н
124
0
 
27
 
! Отговори
A преди 5 години
До Крис 7Тези, които дават директивите се возят в лимузини с шофьори и не стъпват на земята. Те не са виждали циг. анин, а камо ли такъв да влеза в къщата им, която е в супер модерен квартал и с последни модели на охранителната техника, техните родители не ги ограбват и изнасилват - те живеят в друг свят, но постепенно вълната ще стигне и до техните порти. Освен ако не се заселят на Марс или Луната междувременно.
123
7
 
15
 
! Отговори
Ром преди 5 години
Ромската партия ГЕРБ е с нас подкрепят ни и в ЕП и ЕК!Скоро ромите ще станем 60% и няма да сме малцинство.Сега ще се връщаме от Германия с родата вече имаме пари за къщи!
122
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахааа, ограничавали сме им правото в работоспособнна възраст да висят на социални помощи с фалшиви свидетелства за инвалидност и да раждат по 7-8 деца да осмучат допълнително социалната система. Виж ти за какво са се загрижили брюкселските едноклетъчни.
121
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямали били достъп до образование??Нали насила ги водят в училище след две седмици родителите го спират.Ромите като всички са длъжни да спазват законите. Не ги ли спазват - да си понасят последствията. ЕК ни изпрати доклад, че по 18 точки българските управляващи не покриват шенгенските норми. Сега се хванали само с ромите. А по останалите точки какво правим?
120
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са им толкова мили ,да им ги пратим ,бе !
119
13
 
1
 
! Отговори
до 127 преди 5 години
ти защо не се изнесеш при съветските феодали в масква
118
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как им вземаме правата кухи евро ***, те не просто имат права те са недосегаеми, за тях зоните не важат, колят, бесят и мародестват на воля - за какви права става въпрос питам аз? Кой им пречи да се образоват, ние пари им дава за да ходя на училище те отказат - какви са тези глупави декларации нямащи нищо общо с обективната истина, срам сте Европа вие!
117
15
 
2
 
! Отговори
до 122 преди 5 години
така е - представител на легитимната власт в задунайската губернийка е ген. Решетникова самата легитимна власт е в масква
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 108Защо ти не се изнесеш при джендърите от Запада. Може и в САЩ при снежинките.
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е концепция за ромите а концепция за нова социална политика. Никъде в закона не е описано че е само за роми. Парите не стигат и трябва да се правят икономии. Като имат по 10 деца да си ги издържат. Няма лошо. Децата са най-хубавото нещо. Според мен по принцип на момичета под 16год трябва да им се отнемат децата и да се гледат в домове. Но това е друга тема. Това са незаконни деца. Поне в тази държава и по действащите закони.
114
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!"Чупката бе натрапници! Това са вътрешни работи на суверенна държава! Кой ви е питал за мнение бе?
113
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕП скастри: Не закачайте ромите, не им взимайте правата, това е расизъм!"Хайде да си държите езика зад зъбите и да не ни се месите във вътрешните работи на суверенна държава, какво ще кажете брюкселски амеби? Много взехте да си позволяате никаквици такива, вие не сте легитимната власт в България.
112
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После защо Великобритания е готова да избяга от този тоталитарен режим.?
111
0
 
36
 
! Отговори
ЕССР преди 5 години
Същите тези тарикати от ЕП преди се занимаваха с размера на краставиците. Колко трябва да бъдат дълги и колко криви! Та същите тези бездарници седнали сега за ромите да се притесняват. После се чудят, защо хората не ги харесват, че и се обиждат от това.Има една българо-турска приказка " Ай сектир оттука "
110
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейските и натовските бюрократи, са най виновни за между расовите проблеми. Първо напълниха Европа с чужденци и джендъризъм, сега на нас дават акъл. И ще ни унищожат, ако не напуснем тези две злокобни организации.Трябва да се действа бързо, и да изчезваме по далече от тях.
109
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се новата вълна в Европа, да измете тия продажници сороски от европарламента...
108
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после защо има възход на крайно десните, това вече е прекалено, да развяваш инфантилни декларации, да призоваваш към бездействие, да стимулираш деградацията на общество, това няма положение става нетърпимо! Политкоректното говорене ни доведе до това жалко положение на безпомощност и безперспективност, заровили сме глави в пясък и чакаме бурята да отмине, правим се че тя не съществува, но един ден тя ще ни отнесе.