Брюксел пусна списък на перачници на пари

23 държави в черната листа, проверяват всяка транзакция и сметка
13 фев 2019 18:30,
16
Брюксел пусна списък на перачници на пари
Снимка: Reuters

Европейската комисия публикува списък на 23 държави, които могат да служат като евентуални перачници на пари и източник на финансиране на терористи.

Още по темата

Той разширява вече известната листа от 2015 г., в която са посочени 16 рискови държави. В новия списък са добавени Панама и Саудитска Арабия, Ирак, Либия, Нигерия и Афганистан, които досега не бяха под допълнително наблюдение.

Причината и те да бъдат включени е влизането в сила на последната версия на европейското законодателство срещу мръсните пари, което разширява критериите за риск и добавя условия за разкриване на информация за получателите на пари от подозрителни държави и условията за ползването им.

23-те от черния списък са: Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Шри Ланка, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.

Заподозрените перачници са излъчени от 54 държави, анализирани от Еврокомисията, като за тях се смята, че "имат стратегически липси в режимите им за борба с прането на пари и борба с тероризма". Еврокомисията ги е сортирала по три критерия: системни опити за промъкване на мръсни пари през европейската банкова система, силни икономически връзки с ЕС и влезли в полезрението на подозрителни офшорки на МВФ.

Банките, финансовите къщи и други финансови организации ще трябва да правят задълбочени проверки на всяка финансова операция, която включва клиенти или финансови институции от тези високо рискови организации. Целта им ще бъде да могат по-добре да се идентифицират подозрителни парични потоци.

"Трябва да сме сигурни, че мръсните пари от други държави не намират пролука през нашата финансова система. Мръсните пари са източникът на сила на престъпността и тероризма", коментира еврокомисарят Вера Йоурова при представянето на черния списък.

Проверките ще станат задължителни в края на април или май, тъй като Европейският парламент и страните членки ще имат до 2 месеца да се произнесат по съдържанието на списъка.

Евросъюзът има черна листа и на държавите, чийто данъчни режими предполагат към укриване на данъци. В него обаче останаха само 6 държави, класифицирани като данъчни убежища: Американска Самоа, Гуам, Намибия, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Ало ало преди 5 години
Мерси за инфото!Тъкмо се чудех къде мога да си изпера малко кинти.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Унгария я няма! Защо ли?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно... И България я няма...
6
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като са такива моралисти,защо направо не забранят офшорките?Проблемът се решава централно.Ама май всички кътат парички там.....
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
холандските бивита къде се скриха? Нали не плащат данъци?
4
0
 
14
 
! Отговори
мрете вее преди 5 години
лихтенщайн не виждам!!!! , кипър, далауер, уайоминг, oregon, швейцария.. лицемери смотани
3
0
 
17
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Хайде да не ни пускат по пързалката с тоя измислен списък, а ако могат и им стиска да направят списък на собствениците на препраните пари всичко останало е местене на въздуха.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя цялата световна финансова система е една гигантска перачница за пари.Централните банки вече масово създават пари без покритие както им скимне и после ги изпират в икономиката като раздават под формата на заеми на дъщерните и банки а те от своя страна ги раздават на бизнеса и народа. При изплащането на заемите се начислява лихва която се превръща в нови пари. А старите вече са изпрани и свободно си се въртят в икономиката.Цялата работа шменти капели..... едни печатат а масите работят.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато прахте доларити на НРБ, ни ривахти!