Стратегията на Мей: Да ужаси всички чрез заплахата с хаос

Тереза Мей е господарка на часовниците, а остават само 45 дни
13 фев 2019 18:00, Елка Василева
27
Стратегията на Мей: Да ужаси всички чрез заплахата с хаос
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

В офиса си в парламента в Уестминстър Ник Боулс е закачил голямо норвежко знаме. Тази провокация е достатъчна, за да го изкара предател. От месеци този консервативен депутат пледира за "мек" Brexit с оставане в европейския общ пазар по модела на Норвегия. Това накара активистите от местната организация на Консервативната партия в избирателния му район Грантам, този на друг убеден привърженик на общия пазар - Маргарет Тачър, да започнат процедура в опит да го лишат от депутатското му място, пише в. "Фигаро".

"Брекзитиърите са се радикализирали. В кампанията за референдума намираха само положителни черти на норвежкия модел", констатира умереният депутат, без да се впечатлява от ставащото. Това не му пречи да продължи да агитира за алтернативното си решение на сегашната безизходица, в тясно сътрудничество с членове на лейбъристката опозиция.

45 дни преди Brexit-а и две седмици след предишния краен срок, който сам си беше поставила, Тереза Мей вчера поиска от депутатите "да запазят хладнокръвието си" и да й дадат още 15 дни, за да "продължи да проучва идеи" за изменения в споразумението за Brexit-а с ЕС по липса на резултат до момента. След като от декември постоянно отлагаше различни крайни срокове, ето че и месец февруари отпадна.

Още по темата

"Не разбира ли министър-председателката, че лидерите на ЕС отказват да отстъпят по каквото и да било?", остро я апострофира председателят на парламентарната група на шотландските националисти Иън Блакфорд, който гласно се запита "дали тя живее в паралелна вселена". От своя страна лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин осъди "единствената й тактика, която се състои в бавене на топката за упражняване на шантаж върху депутатите и принуждаването им да приемат дълбоко несъвършеното й споразумение".

Нищо обаче не сочи, че Тереза Мей ще има да им предложи нещо ново на датата на следващия краен срок, който си постави, 27 февруари. Министърката й за връзките с парламента Андреа Ледсъм впрочем даде да се разбере, че ратифицирането на евентуално споразумение може да бъде отложено за дните след следващия Европейски съвет в Брюксел на 21 март, или осем дни преди датата на излизането от ЕС!

Тази стратегия цели да "ужаси всички" чрез заплахата за хаоса, който ще дойде от Brexit без споразумение, смята Ник Боулс. Той и съюзниците му са решени да я осуетят. Тези бунтовни депутати обаче на свой ред са принудени да се опитват да печелят време. Още не е готова нова версия на отхвърления пред две седмици техен проектозакон, който предвижда отлагане с няколко месеца на датата 29 март за излизане от ЕС. "Тереза Мей е господарка на часовниците. Сега нямаме никакъв шанс да действаме. Трябва да можем да сме сигурни, че ще спечелим. Ще е по-лесно, когато бъдем по-близо до пропастта. Много членове на Лейбъристката партия ще са готови да избегнат катастрофа, както и редица консервативни министри", примирява се Боулс.

Според лейбъристката депутатка Лиса Нанди между 40 и 60 от колегите й "активно проучват как да се подкрепи някакво споразумение". Нужно е отхвърляне на плана Б на Тереза Мей - първоначалният плюс извоювани от ЕС символични отстъпки - за да се премине към нещо друго, смята Ник Боулс. Възможно е тогава министър-председателката да се види принудена неохотно да приеме такъв друг вариант.

Засега политиката на протегната ръка към опозицията отпада. Мей отхвърли предложението на Корбин Великобритания да остане в митнически съюз с ЕС. "Тя не отстъпи и на сантиметър от позицията си", изразява съжаление той.

Колкото и да твърди, че е загрижена на защитата на "правата на работниците" в опит да купи лейбъристки гласове, няма да й се получи. Консервативната лидерка в действителност предпочита единството на партията си, отколкото да търси двупартиен консенсус. Под натиска на "джихадистите" на Brexit-а, както ги нарича влиятелен евроскептичен консервативен депутат, тя не проявява желание да подаде ръка на центристите, както отляво, така и отдясно. До степен в Уестминстър все повече да се питат дали тя в дъното на душата си не се е присъединила към каузата им за твърд Brexit без споразумение.

Парламентът разполага с ограничени възможности за маневриране. "Не можем да възпрем твърд Brexit, а само да попречим той да стане на 29 март, като отложим датата на напускането", признава Ник Боулс. Макар и от няколко седмици да заплашват, че ще поемат контрола над процеса, депутатите са парализирани и не преминават в настъпление. Февруарската им ваканция, която започва следващата седмица, може и да е официално анулирана, но задкулисно те са насърчавани да не се отказват да ходят на ски, тъй като няма планирана законодателна дейност.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
татул преди 5 години
Като гледам еврозелевите институциикак ни защитават,предпочитам зануляване.Така ни изиграха, че истори-та няма да стигне, да ни инкрустира.Дет се вика ,усвоих видовете лъжи идотам.Нека има хаус,някак, като идвами става по - леко.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС не е идеален,има доста неуредици и недостатъци,но можем да го реформираме в полза на гражданите,да станва по-добър,а не да го разтурваме,по-добре е за всички - държавите от ЕС да са заедно!Ако се разтури ЕС,ще настане хаос,няма да има правила и норми,ще настане дори екологична катастрофа,защото няма да има ограничения за частните грабещи или унищожаващи природата и водата хиени!
14
1
 
2
 
! Отговори
дилема преди 5 години
.....ще се раздели и държавата им,струва ми се,че това не е в тяхна полза.А ако излязат, трябва да запазят добри отношения със всички европейски държави, включително и с Русия,защото английските бизнесмени са на загуба от санкциите срещу Русия,на форума в Петербург английските бинезмени се извиняваха на руснаците за английската политика и казваха,че не искат бизнеса им да бъде повлиян от тази политика.Добре е първо да помислят за гражданите си,а не за лобистите!
13
1
 
3
 
! Отговори
дилема преди 5 години
Тяхна работа е дали искат да излизат или да останат в ЕС,но моето мнение е,че няма да са по-добре ако излязат от ЕС,вижте в Тубата по време на управлението на Тачър как възниква масова безработица и хаос в Англия,няма кой да защити гражданите, семействата им, а в ЕС има всякакви институции,които подпомагат населението и хората могат да си намерят работа в ЕС,ще се радели и държавата им,струва ми се,че това не е в тяхна полза.А ако излязат трябва да запазят добри отношения със всички европейски д
12
2
 
8
 
! Отговори
MEN преди 5 години
MEI-ZASHTO VLJAZOHTE TAM,OTKADETO SEGA IZLIZANETO SHTE VI BADE KATO RAZDANE-,,EVROPA,,SHTE VI OTMASTI,LEKO NJAMA DA MINETE....
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора 45 години чакаха да загние капитализма. Та и с Евросъюза така.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще си прекараш целия живот в писане как ще се срути ЕС.
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз от 2004 година пиша че ЕС е вавилонска кула която ще се срути с гръм и трясък. Тогавашните седесари ми цакаха минуси. Е като ми цакахте минуси нещо променихте ли. Освен това че двата пръста дето ги вирехте ви ги завряха на едно тъмно й *** място друго не променихте.
8
2
 
10
 
! Отговори
баба Змей бълва огън преди 5 години
Баба Змей бълва огън и жупел. Някой дето е чел книгата ,, Да дресираш дракон" да помага". Сега или никога.
7
5
 
12
 
! Отговори
баби вещици и още нщ преди 5 години
Тази бабичка според мен спокойно могат да я вземат да играе ло*шата вещица в Хензел и Гретел. Наистина изглежда страховито. Баба Меркел може да вземе ролята на ло*шата вещица от приказката Рапунцел. Макрон би бил идеален за приказката Принцът Жабок. А Тръмп великанът с 3-те златни косъма,дето ще му ги оскуби Путин докато той спи...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е статия на безсилие.
5
3
 
23
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Тия не разбраха, вие не можете да отложите нищо. Европа трябва да се съгласи да го отложи. Вие каквото и да гласувате, ако европа не се съгласи няма да стане. На 29 европа ви изключва, а вие гласувайте за отлагане. Тази година има избори за евродепутати и ако европа се съгласи на отлагане ще е с много условия, защото не може да се избират евродепутати от отложената за излизане великобритания. Ще настане хаус, а и Вликите не искат и да си плащат. Така, ще поживеем и ще видим!
4
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Баронеса Тачър, калкулаторке, баронеса! А сега да видим дали баронеса Змей ще следва правилния път на лейди Маргарет.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И те като нас, от вътрешни борби кой е по-по-най не могат да се концентрират върху глвните приоритети.
2
8
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
Слабите създават ред, силните управляват в Хаоса.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спасяването на давещия се е грижа на самия давещ се. Я края на март остава да се опитат да отплават сами. Явно стана така, всеки за себе си!