Брюксел дава ?10 млн. да изхвърлим печките

София и още пет града в страната вземат парите
15 фев 2019 15:52,
140
Брюксел дава ?10 млн. да изхвърлим печките
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия одобри финансирането за проект с мерки за подобряването на качеството на въздуха в България и ще отпусне 10 млн. евро от европейския бюджет за него.

Процедурата е насочена най-вече към мерки за намаляване на фините прахови частици от битово отопление и ще се изпълняват в 6 града - София, Бургас, Русе, Стара Загора, Монтана и Велико Търново, в които живеят 1/3 от българите.

Общата стойност на проекта е 16,7 млн. евро - 10 млн. от бюджета на европейската програма LIFE и €6,7 млн. национално съфинансиране.

Още по темата

До края на 2023 г. с помощта на проекта в частни жилища ще се подменят инсталациите за отопление на твърдо гориво с по-екологични - на газ, ток и пелети, а където е възможно, сградите ще бъдат свързани с топлофикационната система или газоразпределителната мрежа.

Общините ще изберат с търгове изпълнителите, които ще доставят и монтират новите отоплителни системи и впоследствие ще контролират дали собствениците им ги използват.

От проекта става ясно, че всяка от 6-те общини ще сключва договор с всеки краен получател за подмяната, като собствеността на новите отоплителни устройства е на гражданите.

В обосновката на проекта се казва, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици, по-малки от 10 микрона (ФПЧ10), е най-големият национален проблем за качеството на въздуха.

В районите, където се осъществява мониторинг, 88,7% от населението или 3,5 милиона души са изложени на прекомерни нива на ПЧ10, което е значително повече от средните европейски нива от 16-42%.

Почти 18% от българите са изложени и на дори по-малки частици (PM2.5) на нива, които надвишават нормите. Около 75% от населението диша пари от бензо(а)пирен в сравнение с 20-25% за ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно!Градът на майните липсва.Там да не би да е неспасяемо или няма проблем?
93
12
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До анонимен 100 А при управлението на Луканов , Виденов и Станишев жилищата бяха много топли.Така ли е ? Така е ...
92
1
 
4
 
! Отговори
tarsa4 na sakrovisht преди 5 години
abe nemoze sofia i fandakova da ne zamazat i ot tezi pomoshti ot evropeiskia sauz - nali zaradi tova bate boiko si darzi fandakova -toi i opyska -a tia my pyska : sofia nali imashe tazi godina rekorden byzet -zakakvo i e oshte evropeiski pari -ima po bedni v balgaria gradove s malki buzeti dase vazpolzvat ostanalite sofia i bez dopalnitelni finasi e na 1 miasto ;
91
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези парички са доста малко.Според мен едни чичковци и лелки ще се появят по телевизиите и ще ни обясняват как да се отопляваме и ще приберат тези парички като консултанти.Да не забравяме че си имаме баш Консултант по язовири и ТЕЦове и той ще ни дава предполагам безплатен ток от ТЕЦа си.
90
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На климатик става но при по топло време.При минус10-15 не е добра идеята.Поне от опит го знам.Друго е дърва в камината.
89
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 Свободен си всеки един момент да емигрираш в мама Раша, и ще настане такъв живот!
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87Прав си. И аз като теб като чета какво пишат тук всезнайковците, се убеждавам че те печка или котел са са виждали само в You Tube. Еле пък някой от тях да е цепил дърва, или да се е занимавал с печка лично. Пушеци, кюнци...забрави. Ама акъл да дават - шампиони са всички.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен77Много те моля напиши къде е това:"правят се от млени и пресовани дървени изрезки и парчетии, които купуват по 10 - 15 лева на кубик"Да си купя.Много те моля!
86
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, "...сградите ще бъдат свързани с топлофикационната система или газоразпределителната мрежа." Т.е. и за двете трябва ГАЗ. А защо пре.бахте Южен поток бе, мизер-ни-ци? Путин като врътне кранчето, к'во пра'им, а? Пак на дръвца и ***. За дядо на село кога ще има прекарана тръба с газ, а? Ще ви кажа: когато отново посрещнем руснаците на Дунав мост с хляб и сол!
85
2
 
4
 
! Отговори
До Еньо преди 5 години
Добър климатик е с трансформация (COP 4-5) ще рече че грубо казано харчи 1KW отдава 4-5KW.Цените на машините можеш да ги видиш и сам, но недей забравя че цените на дребно са поне 40% завишени.
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже се ос-ра-ха с обличането на блоковете с пожароопаснен стиропор, сега измислиха нова схема за гепене.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тук форумните философи философстват само за отопление на дърва? Ние зимъска когато сняг забръска, слагаме дървения само за разпалки, другото е ***. Дали печка, дали котле - хич не може да се сравнява -едното е постоянното добавяне на дърва (защото изгарят бързо), а другото са 2 лопатки въглища и 2 часа печката бумти! Кеф брато! Отделно, може някой наясно с физиката да сравни тук калоричността на въглищата и дървото. Е, кеф е да ти замирише на бор като се разгори печката. А не на сгурия.
82
1
 
0
 
! Отговори
еньо преди 5 години
Кой ще ми светне какво е климатик с фреон икакви са цените на съответните мощности?Който знае нека обясни,моля.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера за какво е тоя рев, никой никого няма да накара насила да си сложи котел на газ или климатик,парите ги има ако се похарчат разумно(в което се съмнявам)ефекта ще е добър!
80
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупция, крадене, далавера, измама, мошеничество - това съдържа въпросния "проект". Друга цел освен кражба няма. И на децата им е ясно, че за някакви си 16 милиона евро няма как да се смени отоплението на един малък квартал камо ли на населението на няколко големи града. Освен това никой не продумва колко ще струват разходите за отопление на месец с новите методи за отопление.
79
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ИванА кажи сега след като например цяла къща се отоплява с около 150 лева на месец как да си смени отоплението и да плаща по 300-400 за друг вид отопление ?
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнете доходите, така че отоплението на ток да не е проблем и проблемът се решава от само себе си. Тия 10 милиона сребърника ще потънат в джоба на някой суджук, както всичко, което отпускат.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи да кажем, че първо се дискриминира населението не живеещо в указаните градове. После ще се избира по неизвестни критерии кой да му сменят отоплението. И накрая на около 700 000 семейства им се падат по около 23 евро и 50 словом (пееесе) центя да си им го сменят отоплението. Корупционна схема отвсякъде.
76
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
С два кубика дърва на месец парното сгрява около 70 кв.м. къща .Това са четири стаи плюс баня ,като се пали около 13.00 и се спира в 23.00 ч. Знаете цената на дървата ,сметнете колко е масрафа на месец .
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
111 Ако знаеш колко си прав,аман от мрънкачи единият щели да го крадат, другият искал мека топлина от камина, третият искал да му плащат и тока и газта,няма угодия на това племе!