Брюксел дава ?10 млн. да изхвърлим печките

София и още пет града в страната вземат парите
15 фев 2019 15:52,
140
Брюксел дава ?10 млн. да изхвърлим печките
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия одобри финансирането за проект с мерки за подобряването на качеството на въздуха в България и ще отпусне 10 млн. евро от европейския бюджет за него.

Процедурата е насочена най-вече към мерки за намаляване на фините прахови частици от битово отопление и ще се изпълняват в 6 града - София, Бургас, Русе, Стара Загора, Монтана и Велико Търново, в които живеят 1/3 от българите.

Общата стойност на проекта е 16,7 млн. евро - 10 млн. от бюджета на европейската програма LIFE и €6,7 млн. национално съфинансиране.

Още по темата

До края на 2023 г. с помощта на проекта в частни жилища ще се подменят инсталациите за отопление на твърдо гориво с по-екологични - на газ, ток и пелети, а където е възможно, сградите ще бъдат свързани с топлофикационната система или газоразпределителната мрежа.

Общините ще изберат с търгове изпълнителите, които ще доставят и монтират новите отоплителни системи и впоследствие ще контролират дали собствениците им ги използват.

От проекта става ясно, че всяка от 6-те общини ще сключва договор с всеки краен получател за подмяната, като собствеността на новите отоплителни устройства е на гражданите.

В обосновката на проекта се казва, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици, по-малки от 10 микрона (ФПЧ10), е най-големият национален проблем за качеството на въздуха.

В районите, където се осъществява мониторинг, 88,7% от населението или 3,5 милиона души са изложени на прекомерни нива на ПЧ10, което е значително повече от средните европейски нива от 16-42%.

Почти 18% от българите са изложени и на дори по-малки частици (PM2.5) на нива, които надвишават нормите. Около 75% от населението диша пари от бензо(а)пирен в сравнение с 20-25% за ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
продавам дрехи и парцали за горене на достъпни цени! при интерес пишете!
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Зависи колко ползваш . При ел.енергията как е? Махалата се връзва незаконно после това което са го ползвалисе разпределя на балъците, които си плащат. Поради тази причина тека е скъп, но е политнекоректно да се обсъжда, защото се гобят гласове.
52
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да се сравнява топлината от дървата с топлината от климатика или газта.Топлината от дървата е незаменима.Има болни от алергии, астматици, синузити, мигрени... не могат да стоят на климатик.По- добре да дават пари за сухи дърва.
51
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видяхме кво стана с санирането,ся си мисля колко газифицирани под надзора на общината блока ще гръмнат.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На газ е скъпо. Съседите си прокараха. Не са доволни. Саниран апартамент, трябва да се отопляват всички стаи, за да се стоплят. Ако се отопляват само 2 стаи, било студено. Нямало стопляне. Сметките над 300 лв. на месец. И стояли на хладно.Кой ще ни плаща газта, тока или парното?
49
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога няма да им се хвана на въдицата на триполовите и на наште сеяндури. Ако се отопляваш на газ това са 600 лв на месец. 6 месеца по 600 лв 3.600 лв. Ако се отопляваш с климатик са 300 лв на месец. 6 месеца по 300 лв. 1.800 лв. Ако се отоплявате на дърва 10 кубика с които ще изкарате зимата са 900 лева. И какво искат да ми кажат сеяндурите ще ми дадът безплатно климатик или ще ме вържат с газ и ще ме оставят да се чудя как да си плащам сметките и накрая да ми вземат къщата. А мерси.
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се случи с плана Юнкер ? Германия е почти в рецесия и всички инкономически показатели са трагични.
47
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези смяшни 10 милиона евро ще ни струват милиарди годишно, който има мозък да мисли.
46
1
 
22
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Е ,това е голата истина.За тези пари от ЕС са всички български панаири в политиката.Тежко и горко на народа.
45
1
 
24
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Не,че политиците няма да откраднат и тези ,но те свикнаха на по -големи суми.Тези за нищо не стигат,освен за няколко Майбаха,няколко круиза ,малко плеймеитки и ето свършили.Така ,че няма страшно,народа да не изхвърля печките, има още дървета за сечене.Както се казва ще се сече до последното дърво,докато България не лъсне като темето на Ц.Ц.
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сестра ми в Германия плаща 80 евро на месец за газ при 2000 евро заплата, а аз 300 лева на месец за газ при 1500 лева заплата. Още си държа стария Котел и щастливи неща ще чадя.
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори с десет процента да намали тая смрад ефекта ще е добър.
42
0
 
34
 
! Отговори
optimist преди 5 години
Че ще ги вземат тези 10 милиона, ще ги вземат. Че няма да изхвърлим печките, няма, защото парите няма да стигнат до печките.
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 милиона евро , то на старо желязо всички кюмбета струват повече..
40
0
 
16
 
! Отговори
Гала преди 5 години
А КЦМ в Пловдив койко бълва смрад и едва се диша като минаваш нощно врема,кой ще го спре?!
39
1
 
22
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Очаквам климатик тип китайка клас куча марка да се изписва за 10-15 хилки без монтажа!
38
0
 
36
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Мали....! Ей ся ква лапаница настана.......
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ще ни плаща ли тока през зимния сезон.Те знаят само да заповядват.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък давам 2 лева една монета, на брюкселските зелки да се застрелят.Пелетите не отделят прах ли?
35
1
 
24
 
! Отговори
Чааве на Бойко преди 5 години
Нивгаш нема си изхвърля печката на твърдо гориво. Газ с дръва яко и гол до кръста мажа тулупа с олио;))) Нека ИТ специалистите на Бойко плащат сметките за тока и газта.