Дейвид Макалистър: Кризата във Венецуела да се реши по мирен път

Шефът на Външната комисия на ЕП в ексклузивно интервю на Милотинова
Обновена: 16 фев 2019 14:33 | 16 фев 2019 14:32, Елка Василева
10
Дейвид Макалистър: Кризата във Венецуела да се реши по мирен път

„За нас Хуан Гуайдо е временният президент на Венецуела. ЕП беше първата европейска институция, която още на 31 януари прие резолюция, според която Гуайдо е този, който говори от името на венецуелския народ и е негово задължение да организира президентски избори възможно най-скоро“. Това каза председателят на външната комисия на ЕП Дейвид Макалистър в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова, което ще бъде излъчено днес от 17.30 часа в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Хуманитарната криза във Венецуела е ужасна. И режимът на Мадуро показа какво означава така наречената идея на демократичния социализъм през 21-ви век. 3 милиона напуснаха страната, има хиперинфлация, представители на опозицията и независими журналисти са в затвора. Това е истинска трагедия. И това, от което имаме нужда, е международната общност да покаже солидарност с тези хора във Венецуела, които се борят за демокрацията, човешките права и свободата,“ каза в Страсбург председателят на Комисията по външни отношения на ЕП.

„Ето защо смятам, че всички членки на ЕС трябва ясно да заявят своята позиция. Жалко е, че Италия не споделя позицията ни, но това още веднъж показва, че в италианското правителство има не само десни, но явно и леви популисти, които все още симпатизират и поддържат връзки с режима в Каракас. Италия е сред основателите на ЕС и европейските общности, една силна и горда демокрация. Не разбирам защо италианското правителство не подкрепя останалите страни, включително своите близки съюзници Германия, Франция и Обединеното кралство. Това за пореден път показва, че една страна може да блокира единна позиция по изключително важен международен въпрос. Ето защо лично аз подкрепям гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета," заяви  Макалистър по повод блокирането от страна на Италия общата европейска позиция по въпроса за Венецуела.

„Интересно е кои страни подкрепят режима на Мадуро – Русия, Китай, Иран. Това са автократични страни. Докато страните от свободния и демократичен западен свят би трябвало да подкрепят хората и Гуайдо, които се борят за свобода и демокрация във Венецуела,“ заяви Макалистър.

Делегация на високо равнище от ЕНП планира да отиде във Венецуела. "Остава да видим ще успеят ли да пътуват до Каракас и дали ще бъдат допуснати в страната. Надявам се да бъде така," каза Дейвид Мак Алистър, който е депутат от групата на ЕНП в ЕП. Той е и докладчик на ЕП за Сърбия. Какво каза по повод европреговорите с Белград и проблемите на българското малцинство в страната - гледайте в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR днес от 17.30.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро въобще да не ги допуска тия да влизат във Венецуела. Те и без това не са обективни, виждат това което искат и всичко изопачават. Преди години те не позволиха правителствения самолет на боливийския президент Ево Моралес дори да зареди гориво на територията на Европа, та Канарските острови му позволиха. На тях трябва да се гледа като на чужди агенти, възможно е да заразят Мадуро с радиация, както направиха с Чавес.
8
0
 
3
 
! Отговори
Расате преди 5 години
Кой е избрал Гуайдо?!Народът на Венецуела или САЩ?!Едва 18 % от венецуелците познават Гуайдо.Значи отговора е ясен.Няма демократичен избор , а само икономически интереси на една държава наложени на техните васали във Европа, Америките и Австралия.
7
0
 
4
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
Нямаше как да си направят "нормална приватизация" защото не си уредиха традиционните пазари и приходи. Последва сваряване в живо състояние. Кредитните милионери тогава не бяха по-малко от източващите сега. Всичко бе наредено така, че да дойдат да ни "спасяват".
6
0
 
5
 
! Отговори
до квазимодо преди 5 години
Докато в Чехия и Унгария правиха нормална приватизация нашите управляващи си бъркаха в носа и се готвеха за хипер удъра на хилядолетието "масовата приватизация". Откраднаха парите на народа и с тях си купиха заводи които ги фалираха. Така останахме без заводи и пари.Ако си бяхме направили приватизацията 1990г. нещата щяха да са по-розови.
5
0
 
8
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
И в България имаше хиперинфлация поради пълна блокада и отказ от финансиране от МВФ. После трябваше да се разделим със златото си в полза на фобри хора. Сега дължим 20 милиарда на Еврейски банки и даваме празен чек за Ф16.
4
3
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Като си направят легитимни избори ще престанат.
3
2
 
15
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Като се закрие посолството на САЩ във Венецуела и като престанат да се намесват американците във вътрешните работи на държавата, веднага ще настъпи мир.
2
0
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЩО БЕ "УВАЖАЕМИ" ... НАТЮ, ВЕЧЕ, НЕ МОЖЕ ЛИ ДА " ПОБЕЖДАВА" ТАКИВА КАТО СЪРБИЯ ???
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредния евро папагал